Riziko tohto ochorenia sa znižuje aj pri obmedzení konzumácie červeného mäsa, mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tukov a masla.
BRATISLAVA. Konzumácia niektorých druhov potravín ako napríklad rýb, orechov, zeleniny alebo ovocia môže znižovať riziko Alzheimerovej choroby. Zistili to americkí vedci z Columbia University Medical Center v New
Yorku.
Odborníci sledovali 2148 ľudí starších než 65 rokov, ktorí na začiatku výskumu nemali Alzheimerovu chorobu. Účastníci najskôr poskytli vedcom údaje o svojich stravovacích návykoch a následne sa každého jeden a pol roka počas nasledujúcich štyroch rokov podrobovali testom na Alzheimerovu chorobu.
Počas sledovaného obdobia sa toto ochorenie prejavilo u celkovo 253 ľudí. Na základe údajov o stravovacích návykoch vedci zistili, že nižšie riziko Alzheimerovej choroby mali ľudia, ktorí často konzumovali šalátové dressingy, orechy, ryby, zeleninu, ovocie a hydinu.
Na zníženie rizika tohto ochorenia malo taktiež vplyv obmedzenie konzumácie červeného mäsa, mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tukov a masla.
Tieto poznatky môžu podľa odborníkov poslúžiť na vytvorenie stravovacích programov, ktoré by mohli mať preventívne účinky proti vzniku Alzheimerovej choroby.
Najnovšie vedecké objavy nájdete na veda.sme.sk. Vedu SME hľadajte aj na Twitteri alebo na Facebooku.