Londýn/Mexiko 2. mája (TASR) - Frederico Hahn z mexického Centre for Investigation of Food vyvinul skener, ktorý zistí, či paradajky oberané za zelena majú "červenú" budúcnosť.
Senzor pracuje na jednoduchom princípe - analyzuje vlnovú dĺžku svetla odrazeného od povrchu zelených paradajok. Na základe toho povie, či nezrelé plody budú mať požadovanú červenú farbu, informoval britský časopis Nature.
Hahnov senzor meria vlnové dĺžky viditeľného a infračerveného spektra krátko po zbere paradajok. Vedec ho odskúšal na 300 kusoch odrody Gabriela pred desaťdňovým skladovaním.
Plody, ktoré nikdy celkom nedozrejú, mali prvý deň v niektorých infračervených vlnových dĺžkach intenzívnejšie emisie. Zelené farbivo chlorofyl má charakteristické emisie infračerveného svetla, ktoré sa počas dozrievania menia. Spôsobuje to odbúravanie chlorofylu a hromadenie červeného a žltého farbiva.
Presnosť predpovede senzora je podľa Hahna 85 percent pri 600 kusoch paradajok. Hahn dúfa, že jeho metódou sa podarí zachrániť aspoň časť zo 60 miliónov ton celosvetovej produkcie paradajok. Nezrelé plody sú totiž aj stratou pre pestovateľov.
Austrálska firma Colour Vision Systems vyvinula v tejto súvislosti metódu, ktorá meria pomocou infračervenej spektroskopie obsah cukru v melónoch a kôstkovom ovocí. Táto technológia sa hodí aj pre paradajky, ale v súčasnom štádiu vývoja je príliš drahá.