BRATISLAVA. Nahradenie jedál obsahujúcich nasýtené tuky pokrmami s polynenasýtenými mastnými kyselinami môže až o pätinu znížiť riziko srdcových chorôb. Zistili to americkí vedci z Harvard Medical School.
Odborníci vedení Dariushom Mozaffarianom k tomuto zisteniu prišli po analýze výsledkov ôsmich predchádzajúcich štúdií, ktorých sa zúčastnilo viac ako 13-tisíc ľudí. Zistili, že desaťpercentné zvýšenie príjmu polynenasýtených mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v rybách, orechoch a rastlinných olejoch, zníži počas štyroch rokov riziko srdcových ochorení až o dvadsať percent.
Dôvodom je fakt, že polynenasýtené mastné kyseliny zvyšujú hodnoty takzvaného dobrého cholesterolu, ktorý v krvi transportujú HDL častice, teda lipoproteíny s vysokou hustotou. HDL častice transportujú nadbytočný cholesterol z tkanív do pečene, kde sa vylučuje do žlče a premieňa na žlčové kyseliny potrebné pri trávení tukov.
Naopak nasýtené tuky zvyšujú hodnoty takzvaného zlého cholesterolu, ktorý LDL častice (lipoproteíny s nízkou hustotou) transportujú do tkanív.
Nadmerné hladiny týchto častíc v krvi spôsobujú ukladanie cholesterolu v cievnych stenách, čo často vedie k rozvoju aterosklerózy.
Informácie zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.