SME
Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Príroda pozná nemrznúce zmesi

Americkí biológovia izolovali z chrobáka prvú známu prírodnú nemrznúcu látku. Chrobák totiž žije na Aljaške.

Upis cerambiodesUpis cerambiodes

NOTRE DAME. Americkí biológovia izolovali prvú známu prírodnú nemrznúcu látku, ktorá nie je bielkovinou - z chrobáka, ktorý žije na Aljaške. Mala by sa dať syntetizovať ľahšie a lacnejšie ako všetky doterajšie. V časopise Proceedings of the National Academy of Sciences to oznámil Kent Walters z Notredamskej univerzity (štát Indiana, USA) so štyrmi kolegami z vlastnej inštitúcie a z Aljašskej univerzity vo Fairbankse.

Vedci skúmali, vďaka čomu dokáže chrobák z druhu Upis cerambiodes obývajúci vnútrozemie Aljašky prežiť úplné vonkajšie zamrznutie tela.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako čeliť mrazu?

V minulosti sa už podarilo identifikovať rad látok, vďaka ktorým rôzne organizmy odolávajú silnému mrazu. Niektoré druhy hmyzu tak dokážu čeliť teplotám na úrovni mínus 60 stupňov Celzia. No ani jedna z látok nebola taká, aby umožnila prežiť úplné zamrznutie.

Ide pritom o vec prvoradého významu aj pre kryoprezerváciu čiže zachovávanie zmrazených tkanív a orgánov, napríklad v medicíne. Po roztopení bývajú menej životaschopné, keďže pri ich zmrazení bolo treba nasadiť vysoké dávky pracovných látok, ktoré mávajú toxické účinky. Preto sú mimoriadne vítané nové výsledky, týkajúce sa spomenutého chrobáka. Predmetná látka je totiž plne funkčná pri pomerne nízkej dávke.

Navyše nejde o bielkovinu, ako pri doteraz všetkých známych biologických nemrznúcich látkach, ale o kombináciu sacharidov (cukrov) a mastných kyselín a túto kombináciu dokážeme relatívne ľahko a lacno vyrobiť. To podporí jej komerčné využitie.

Skryť Vypnúť reklamu

Nemrznúce látky z kategórie bielkovín čiže proteínov a glykoproteínov pritom boli najskôr objavené v krvi antarktických rýb, ktorým pomáhajú prežiť v oceáne plnom ľadových krýh. Odvtedy sa čosi podobné zistilo aj u zástupcov hmyzu, rastlín, húb a baktérií. Aktívnou látkou však vždy bola bielkovina.

Prežije zamrznutie

Aljašský chrobák je pritom prvý zo známych druhov hmyzu a všeobecne živočíchov schopných prežiť zamrznutie, pri ktorom sa vie, prečo. Nemrznúcu látku nemá v tele nepretržite. Do tkanív sa mu začína vylučovať až vtedy, keď teplota klesne pod určitú prahovú hodnotu. Kent Walters s kolegami to pri laboratórnych experimentoch vyvolal aj umelo.

Zdroje: Proceedings of the National Academy of Sciences USA Early Edition z 23. 11. 2009, zaradené do čísla, ktoré vyjde 1. 12. 2009, Komuniké National Science Foundation z 23. 11. 2009. Pre TASR Zdeněk Urban

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ľuboš Kosík po príchode do Mali (vľavo) a teraz.

Zastavenie vyšetrovania starej kauzy SIS bolo nezákonné.


16 h
Joshua Jozef Kanáloš sa vo svojom novom domove hneď spriatelil s ďalšími psíčkarmi. Sám má dvoch psov, ktorých zachránil z ulice.

Známy predajca Nota bene získal mestský byt.


24 h
Premiér Eduard Heger.

Najvyšší súd roztrhal verdikt Sabovej senátu na márne franforce.


17. jún
Ilustračná fotografia.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 486 obetí.


a 3 ďalší 15 h

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 28 402
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 931
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 723
  4. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 696
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 547
  6. Po Slovensku na motorke 6 414
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 304
  8. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 5 051
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 410
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 375