Príroda pozná nemrznúce zmesi

Americkí biológovia izolovali z chrobáka prvú známu prírodnú nemrznúcu látku. Chrobák totiž žije na Aljaške.

Upis cerambiodes

NOTRE DAME. Americkí biológovia izolovali prvú známu prírodnú nemrznúcu látku, ktorá nie je bielkovinou - z chrobáka, ktorý žije na Aljaške. Mala by sa dať syntetizovať ľahšie a lacnejšie ako všetky doterajšie. V časopise Proceedings of the National Academy of Sciences to oznámil Kent Walters z Notredamskej univerzity (štát Indiana, USA) so štyrmi kolegami z vlastnej inštitúcie a z Aljašskej univerzity vo Fairbankse.

Vedci skúmali, vďaka čomu dokáže chrobák z druhu Upis cerambiodes obývajúci vnútrozemie Aljašky prežiť úplné vonkajšie zamrznutie tela.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako čeliť mrazu?

V minulosti sa už podarilo identifikovať rad látok, vďaka ktorým rôzne organizmy odolávajú silnému mrazu. Niektoré druhy hmyzu tak dokážu čeliť teplotám na úrovni mínus 60 stupňov Celzia. No ani jedna z látok nebola taká, aby umožnila prežiť úplné zamrznutie.

Ide pritom o vec prvoradého významu aj pre kryoprezerváciu čiže zachovávanie zmrazených tkanív a orgánov, napríklad v medicíne. Po roztopení bývajú menej životaschopné, keďže pri ich zmrazení bolo treba nasadiť vysoké dávky pracovných látok, ktoré mávajú toxické účinky. Preto sú mimoriadne vítané nové výsledky, týkajúce sa spomenutého chrobáka. Predmetná látka je totiž plne funkčná pri pomerne nízkej dávke.

Navyše nejde o bielkovinu, ako pri doteraz všetkých známych biologických nemrznúcich látkach, ale o kombináciu sacharidov (cukrov) a mastných kyselín a túto kombináciu dokážeme relatívne ľahko a lacno vyrobiť. To podporí jej komerčné využitie.

Nemrznúce látky z kategórie bielkovín čiže proteínov a glykoproteínov pritom boli najskôr objavené v krvi antarktických rýb, ktorým pomáhajú prežiť v oceáne plnom ľadových krýh. Odvtedy sa čosi podobné zistilo aj u zástupcov hmyzu, rastlín, húb a baktérií. Aktívnou látkou však vždy bola bielkovina.

Prežije zamrznutie

Aljašský chrobák je pritom prvý zo známych druhov hmyzu a všeobecne živočíchov schopných prežiť zamrznutie, pri ktorom sa vie, prečo. Nemrznúcu látku nemá v tele nepretržite. Do tkanív sa mu začína vylučovať až vtedy, keď teplota klesne pod určitú prahovú hodnotu. Kent Walters s kolegami to pri laboratórnych experimentoch vyvolal aj umelo.

Zdroje: Proceedings of the National Academy of Sciences USA Early Edition z 23. 11. 2009, zaradené do čísla, ktoré vyjde 1. 12. 2009, Komuniké National Science Foundation z 23. 11. 2009. Pre TASR Zdeněk Urban

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ako sa z mafiánov stávajú ctihodní občania

Mafiánom pomáhajú kontakty s políciou.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Všetko zadarmo, Fico sa vrátil

Šéf Smeru je späť, skúša starú formu.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Súd podľa Fica

Fico svoj návrh nemyslí celkom vážne.

Neprehliadnite tiež

PODCAST ZOOM

Zoom: Znie to ako hlúposť, ale SpaceX už hlúposti zvládla

SpaceX chce poslať turistu do kozmu na cestu okolo Mesiaca.

Položil základy vývoja internetu. Zomrel fyzik Charles Kuen Kao

Charles Kuen Kao bol priekopníkom vývoja a využitia optických vlákien v telekomunikáciách.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  7. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  8. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  10. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  1. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  5. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  6. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  7. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  8. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 863
  2. Najužitočnejšia appka 17 765
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 042
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 510
  5. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 8 994
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 324
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 312
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 641
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 212
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 807