SANTIAGO DE COMPOSTELLA. Jednak zo zvyškov po výrobe ľanového pazderia, jednak z kapusty žliabkovej (Brassica carinata). V nezávislých článkoch pre časopis Renewable and Sustainable Energy Reviews to oznámila Sara Gonzálesová-Garcíová z Univerzity v Santiago de Compostella s kolegami.
Tieto výskumy hodnotia z environmentálneho hľadiska výrobu etanolu z dvoch dosiaľ takto nevyužívaných zdrojov biomasy zvyškov z ľanu, ktoré normálne slúžia ako podstielka pre hospodárske zvieratá, a kapusty žliabkovej, byliny so žltými kvetmi, podobnými tým, ktoré pokrývajú krajinu na jar, povedala Sara Gonzálesová-Garcíová.
Vedci urobili rozbor záťaže pre životné prostredie, ktorá súvisí s jednotlivými štádiami výroby. Po prvé, žatvou ľanu a kapusty žliabkovej. Po druhé, získavaním etanolu pomocou enzýmovej hydrolýzy a následne fermentácie a destilácie. Po tretie, zmiešavaním s benzínom v rôznych pomeroch. A napokon po štvrté, používaním v osobných automobiloch.
Potvrdilo sa, že ľan i kapusta spĺňajú dva hlavné ciele, ktoré v súvislosti s podporou biopalív zadala Európska únia: ak sa z nich vyrába etanol, voči doterajším zdrojom klesajú emisie oxidu uhličitého, a ich používaním klesá spotreba fosílnych palív. Sprievodné negatívne stránky týchto palív, ako okyslenie a eutrofizácia (explozívne množenie rias) vôd, tvorba fotochemických oxidantov a toxicita pre ľudí i celkové životné prostredie, možno obmedziť využitím odrôd plodín s vysokými výnosmi, optimalizáciou poľnohospodárskych činností a lepším využívaním hnojív.
Ľan má vyšší obsah celulózy a preto z jedného kilogramu jeho suchej biomasy možno vyrobiť 0,3 kilogramu etanolu, voči 0,25 kilogramu z kapusty žliabkovej. Tá však zasa ponúka väčšiu produkciu biomasy na hektár a menšie negatívne vplyvy na životné prostredie.
V obidvoch prípadoch ide o biopalivá druhej generácie, to znamená, že biomasa bola získaná z poľnohospodárskych alebo lesníckych odpadov respektíve z bylín. Výroba takých biopalív teda priamo nekonkuruje potravinárskemu či krmovinárskemu využitiu plodín. Španielsko je po Francúzsku a Nemecku tretím najväčším výrobcom bioetanolu v Európe, hoci jeho využívanie stále predstavuje iba 0,4 percenta energetickej spotreby.
Hlavný zdroj: Komuniké FECYT Spanish Foundation for Science and Technology z 20. novembra 2009. pRE TASR Zdeněk Urban