Etanol z biomasy je efektívny

Španielski a holandskí vedci doložili efektívnosť nových zdrojov etanolu z biomasy.

SANTIAGO DE COMPOSTELLA. Jednak zo zvyškov po výrobe ľanového pazderia, jednak z kapusty žliabkovej (Brassica carinata). V nezávislých článkoch pre časopis Renewable and Sustainable Energy Reviews to oznámila Sara Gonzálesová-Garcíová z Univerzity v Santiago de Compostella s kolegami.

Tieto výskumy hodnotia z environmentálneho hľadiska výrobu etanolu z dvoch dosiaľ takto nevyužívaných zdrojov biomasy zvyškov z ľanu, ktoré normálne slúžia ako podstielka pre hospodárske zvieratá, a kapusty žliabkovej, byliny so žltými kvetmi, podobnými tým, ktoré pokrývajú krajinu na jar, povedala Sara Gonzálesová-Garcíová.

Vedci urobili rozbor záťaže pre životné prostredie, ktorá súvisí s jednotlivými štádiami výroby. Po prvé, žatvou ľanu a kapusty žliabkovej. Po druhé, získavaním etanolu pomocou enzýmovej hydrolýzy a následne fermentácie a destilácie. Po tretie, zmiešavaním s benzínom v rôznych pomeroch. A napokon po štvrté, používaním v osobných automobiloch.

Potvrdilo sa, že ľan i kapusta spĺňajú dva hlavné ciele, ktoré v súvislosti s podporou biopalív zadala Európska únia: ak sa z nich vyrába etanol, voči doterajším zdrojom klesajú emisie oxidu uhličitého, a ich používaním klesá spotreba fosílnych palív. Sprievodné negatívne stránky týchto palív, ako okyslenie a eutrofizácia (explozívne množenie rias) vôd, tvorba fotochemických oxidantov a toxicita pre ľudí i celkové životné prostredie, možno obmedziť využitím odrôd plodín s vysokými výnosmi, optimalizáciou poľnohospodárskych činností a lepším využívaním hnojív.

Ľan má vyšší obsah celulózy a preto z jedného kilogramu jeho suchej biomasy možno vyrobiť 0,3 kilogramu etanolu, voči 0,25 kilogramu z kapusty žliabkovej. Tá však zasa ponúka väčšiu produkciu biomasy na hektár a menšie negatívne vplyvy na životné prostredie.

V obidvoch prípadoch ide o biopalivá druhej generácie, to znamená, že biomasa bola získaná z poľnohospodárskych alebo lesníckych odpadov respektíve z bylín. Výroba takých biopalív teda priamo nekonkuruje potravinárskemu či krmovinárskemu využitiu plodín. Španielsko je po Francúzsku a Nemecku tretím najväčším výrobcom bioetanolu v Európe, hoci jeho využívanie stále predstavuje iba 0,4 percenta energetickej spotreby.

Hlavný zdroj: Komuniké FECYT Spanish Foundation for Science and Technology z 20. novembra 2009. pRE TASR Zdeněk Urban

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  3. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  4. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  5. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  8. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  9. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  1. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  2. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  3. Slovensko spieva koledy
  4. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  5. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  6. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  7. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  8. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  9. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  10. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 50 622
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 564
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 068
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 8 693
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 027
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 785
  7. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 801
  8. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 749
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 5 575
  10. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 5 461