Washington 11. apríla (TASR) - Americkí vedci zistili, že dozrievanie paradajok riadi jediný gén. Jeho cielenou manipuláciou bude možné ovplyvňovať dozrievanie a kvalitu týchto plodov, píše Jim Giovannoni z Cornellovej univerzity v Ithake, štát New York, v najnovšom čísle časopisu Science.
Giovannoni a jeho kolegovia robili výskum s mutovanou odrodou paradajky s názvom Rin (ripening-inhibitor). Jej plody zostávajú zelené, tvrdé a majú horkú chuť.
Príčina tohto stavu väzí v genóme: Vďaka "hračke" prírody sú v tejto paradajke spojené dva gény, ktoré bývajú zvyčajne oddelené. Bunky preto obsahujú len jeden proteín namiesto dvoch. Jeden z týchto proteínov v normálnych paradajkách spúšťa proces dozrievania, na konci ktorého je tvrdý plod červenej farby.
Odroda Rin sa zásadne odlišuje od odrody Flavr Savr, ktorá je vylepšená génmi proti kašovitosti a v USA sa môže pestovať od roku 1994. U odrody Flavr Savr nie je potlačené dozrievanie, ale proteín, ktorý spôsobuje rozpúšťanie bunkových stien.