Mykológovia zapíšu každý rok do zoznamu húb tisíc nových druhov

Vedci klasifikujú a rozpoznávajú až 300-tisíc druhov húb, no hypotézy, ktoré sa odvolávajú na doteraz nepreskúmané oblasti planéty, odhadujú ich počet až na 1,5 milióna.

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. "Mykológovia každý rok zapíšu do zoznamu húb 1000 nových druhov," konštatoval pre TASR vedúci vedecký pracovník Ústavu krajinnej ekológie Slovenskej akadémie vied v Bratislave, mykológ Anton Janitor.

"Až 80 percent z celkového počtu húb na Zemi tvoria mikroskopické huby," informoval s tým, že vďaka jednobunkovým hubám kvasinkám, ktoré začali ľudia využívať ako prvé, spoznali kvasný chlieb, kyslé mliečne výrobky, víno či pivo. "Kvasinky produkujú aj nenahraditeľné látky pre ľudský organizmus," upozornil.

Článok pokračuje pod video reklamou

Aj keď tzv. vyššie huby tvoria len 20 percent z celkového počtu známych húb, je ich podľa mykológa 24- až 25-tisíc druhov. "Na Slovensku rastie 5500 až 6000 druhov, z tohto počtu je približne 150 húb najvyššej kvality a 350 až 400 veľmi dobrej kvality," zhodnotil.

Väčšinu vyšších húb tvoria tie, ktoré nie sú jedlé, ale nie sú ani jedovaté. "Skupinu jedovatých húb tvorí 200 druhov, z ktorých je desať prudko až smrteľne jedovatých," dodal.

"Les nebýva nikdy prázdny a skúsený hubár v ňom nájde jedlé huby od jari do Vianoc," upozornil Janitor. Niektoré huby rastú aj v zimných mesiacoch a sú veľmi chutné. Jarné obdobie je na výskyt húb pomerne chudobné.

"Prvá sezóna s výskytom plávok, masliakov, hríbovitých húb prichádza v máji a júni, musia však byť vhodné klimatické podmienky, teda dostatok vlahy a primeraná teplota," poznamenal.

Jeseň je najlepšia

Najlepšou hubárskou sezónou je podľa odborníka jeseň. "Z hľadiska relatívnej vlhkosti a teplôt je pre rast húb vyváženým ročným obdobím, vlaha z pôdy a z lesa sa rýchlo neodparuje a mycélium je po celom roku pripravené vydať úrodu," vysvetlil.

Z hľadiska biologického poslania plnia huby v lese nezastupiteľnú funkciu. Ide najmä o mykorízne huby, ktoré žijú v symbióze s niektorými drevinami. Sú to väčšinou huby, ktoré zbierame. "Storočný dub alebo buk denne odparí až sto litrov vody. Ak si položíme otázku odkiaľ túto vodu v období dlhotrvajúceho sucha berie, odpoveď nájdeme práve v hubách. Ich mycéliá absorbujú z pôdy aj kapilárnu vodu a tým, že sú obtočené okolo korienkov odovzdávajú ju stromu, čiže symbiontovi a saturácia vody postačuje na to, aby strom prežil aj v období sucha," vysvetlil Janitor.

Strom na druhej strane hubám odovzdáva produkt fotosyntetickej asimilácie, cukor. Huby sa totiž od všetkých ostatných rastlín líšia tým, že nemajú zelené farbivo, chlorofyl a nedokážu si teda vytvoriť látky potrebné pre vlastný život.

Rozmanitosť sa vytráca

Janitor upozornil, že za posledné roky v našich lesoch rapídne klesol počet aj druhová rozmanitosť húb. Hoci sa vedci zhodujú v názore, že súčasná mikroflóra postupne chudobnie, neexistuje v pomenovaní príčin jednotnosť. "Ide o kombináciu pôdno-ekologických zmien, zhoršenia klimatických pomerov a podmienok lesa, pôsobenie činnosti človeka, vyhrabávanie lesného steliva, vplyv priemyselných emisií, hnojív, pesticídov," dodal.

Zároveň upozornil, že najväčším škodlivým činiteľom je človek. "Na kuriatka na Záhorí sa dnes chodí s hrabličkami. Vyzbierajú sa všetky mladé plodnice a reprodukcia huby sa potom nemôže aktivizovať. Zo Záhoria napríklad úplne zmizla chutná čírovka zelenkastá, pretože sa vyplienila nadmerným a nešetrným zberom," zhodnotil.

"Aj keď je hubám vo fylogenéze vývoja života na Zemi biologicky daná vynikajúca adaptačná schopnosť, dnes je stav na hranici únosnosti, keď už treba prírode pomôcť. Hubári v lese by sa mali svojím správaním stať ochrancami prírody," apeloval Janitor.

"Ak by v prírode, spolu s baktériami, neexistovali huby, hromadila by sa všetka organická hmota, kolobeh látok v prírode by zastal a celý živý systém by po čase uhynul pre nedostatok priestoru a energie na zemeguli," spresnil Janitor. Dodal, že väčšina húb zužitkováva odumreté časti rastlinného a živočíšneho pôvodu až na ich elementárne prvky, ktoré sa vracajú do pôdy, čím udržiavajú biologickú rovnováhu v prírode. V ekologickom systéme podľa neho teda huby plnia nikým a ničím nezastupiteľnú funkciu.

Na území Slovenska rastie približne 5000 až 6000 druhov húb a napriek zhoršeným podmienkam lesy produkujú ešte stále bohatú úrodu. Zloženie a diverzitu húb pravidelne mapuje Slovenská mykologická spoločnosť SAV. Medzi známe hubárske lokality patria podľa odborníka Kysuce, Orava, Liptov, Kremnické vrchy, Štiavnické vrchy, Záhorie, Vihorlat.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Dlhy by mal štát odpúšťať budúci rok. Náklady vyčísľujú

Šéf SNS Andrej Danko spomína aj ďalší generálny pardon v Sociálnej poisťovni. Komore exekútorov sa to nepáči.

PODCAST DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Liek existoval, aj tak ho takmer nechali umrieť

Príbeh, ktorý opisuje slovenské zdravotníctvo.

ŠPORT

Takto Sagana často neuvidíte. Čudoval sa aj Svorada

Trojnásobný majster sveta získal šiesty národný titul skvelým spôsobom.

ŽENA

Rozkvitnutá krása: Ako udržať rezané kvety čerstvé čo najdlhšie?

Rezané kvety sú krásne, no nie trvácne.

Neprehliadnite tiež

Podcast Klik

Klik: Ako Elon Musk tuneluje Chicago

Prehľad technologických správ týždňa.

Inzercia - Tlačové správy


  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 27 338
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 9 317
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 213
  4. Kreditná karta – áno alebo nie 7 993
  5. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 709
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 5 276
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 5 266
  8. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 5 205
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 4 637
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 969