SME
Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Najstaršie sýpky stáli pri Mŕtvom mori

Archeológovia vykopali pri jordánskom brehu Mŕtveho mora sýpky z obdobia pred dovŕšením zdomácnenia plodín. Majú vyše 11-tisíc rokov. Sú aktuálne najstaršie známe na svete. Dokladajú plánovaný zber či pestovanie v zásade ešte prírodných rastlín.

Vykopávky stavby 4 v Dhra´ pri pohľade z juhu. Slúžila ako sýpka a jej vonkajšie steny boli vybudované pred 11 300 až 11 200 rokmi. Vo vnútri sú vyradené mlecie kamene, ktoré poskytovali oporu brvnám, zväčša zapusteným do hlinenej steny, ktoré tvorili zákVykopávky stavby 4 v Dhra´ pri pohľade z juhu. Slúžila ako sýpka a jej vonkajšie steny boli vybudované pred 11 300 až 11 200 rokmi. Vo vnútri sú vyradené mlecie kamene, ktoré poskytovali oporu brvnám, zväčša zapusteným do hlinenej steny, ktoré tvorili zák (Zdroj: Ian Kuijt and Bill Finlayson, PNAS)

Archeológovia vykopali pri jordánskom brehu Mŕtveho mora sýpky z obdobia pred dovŕšením zdomácnenia plodín. Majú vyše 11-tisíc rokov. Sú aktuálne najstaršie známe na svete. Dokladajú plánovaný zber či pestovanie v zásade ešte prírodných rastlín.

V predbežnom online vydaní časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences to oznámili dvaja vedúci vykopávok: Ian Kuijt z Notredamskej univerzity (štát Indiana, USA) a Bill Finlayson, riaditeľ Rady pre britský výskum v Levante v Ammáne (Jordánsko).

Skryť Vypnúť reklamu

Skúmali lokalitu Dhra´ na východnom brehu Mŕtveho mora. Archeológovia ju zaraďujú do tzv. predkeramického štádia A mladšej kamennej doby spred 11 500 až 10 500 rokov. Nový výskum odhalil, že tamojší ľudia vtedy ako prví na svete - aspoň podľa doterajších poznatkov - skladovali potraviny vo veľkom objeme.

To je znak kľúčového ekonomického a spoločenského prechodu: od lovcov-zberačov k pestovaniu a zberu zmiešaného súboru divo rastúcich a umelo udržiavaných rastlinných potravinových zdrojov. Čiže z predcivilizačného, takmer celoročne kočovného štádia do usadlejšieho civilizačného.

najstarsie_sypky2.jpg

Mapa udáva polohu Dhra´ (tesne pod stredom) a iných dôležitých sídiel z mladšej kamennej doby v širšej oblasti údolia Jordánu.
Ilustrácia: Ian Kuijt and Bill Finlayson, PNAS

Skryť Vypnúť reklamu

Priekopníci polousadlého života

Predchodcami obyvateľov Dhra´ boli ľudia označovaní ako skorí Natufiáni či Natufiánci spred 15 000 až 12 800 rokov. Ako príbytky, v ktorých trávili veľkú časť roka, im slúžili pomerne priestorné a dôkladne vybudované zemľanky. Využívali pozoruhodne pestrú paletu rastlín a živočíchov.

Určite dobre vedeli, v ktorom ročnom období je najhojnejší ten či onen druh potravy. To im umožnilo tráviť možno celé príslušné ročné obdobie na jednom mieste, keďže tým zmenšili neistotu a nepredpovedateľnosť, týkajúce sa jedla - všeobecne hlavný problém spôsobu života lovcov-zberačov.

Napriek tomu sa našlo prekvapivo málo dôkazov natufiánskeho skladovania potravín. A pri neskorých Natufiánoch (spred 12 800 až 11 500 rokov) nijaké. To sa ale dá vysvetliť vtedajším silným ochladením, tzv. mladším dryas, ktoré prerušilo trend výstupu z ľadovej doby. Prinútilo ich, aby sa načas vrátili k „čistejšiemu" lovu a zberu.

Skryť Vypnúť reklamu

Sýpky z chladu?

Naakumulovaná zaiste veľmi nepríjemná spoločenská skúsenosť z tohto zhruba tisícročného ochladenia mohla obyvateľov tejto oblasti podnietiť k hlbšiemu zamysleniu sa nad tým, ako by v budúcnosti mohli čeliť podobným výkyvom v dostupnosti potravy. Jedno riešenie sa priam ponúkalo: hromadný zber a skladovanie.

Skutočné skladovanie potravín vo veľkom objeme archeológovia a historici dosiaľ spájali až so zdomácnením rastlín na plodiny. Nové objavy z Dhra´ to menia: tamojšie sýpky predchádzajú zdomácnenie predmetných rastlín najmenej o tisíc rokov. Predstavujú akúsi produkciu potravín „na polovičný plyn".

Ľudia z Dhra´ nevyužívali iné potravné zdroje ako Natufiáni. Vyvinuli však nové metódy skladovania. Štyri dosiaľ objavené sýpky boli postavené s vyvýšenými dlážkami, aby sa zabezpečilo lepšie vetranie a tým sa zamedzilo vzniku plesní z nadbytočnej vlhkosti a uložené potraviny súčasne boli chránené pred hlodavcami a hmyzom.

Skryť Vypnúť reklamu

najstarsie_sypky3.jpg

Umelecká rekonštrukcia podoby sýpky, označenej pri vykopávkach v Dhra´ ako stavba 4. Vyvýšená dlážka, na ktorej ležali skladované potraviny, bola mierne naklonená - o približne sedem oblúkových stupňov.
Ilustrácia: E. Carlson

najstarsie_sypky4.jpg

Ten istý záber z vykopávok stavby 4 ako pri titule tohto článku - ale s naznačeným priehom oporných brvien vyvýšenej dlážky.
Foto: Ian Kuijt and Bill Finlayson, PNAS

Od spoločného k súkromnému

Išlo o kruhové stavby na ploche asi 3 x 3 metre, vybudované pred 11 300 až 11 175 rokmi z kameňa a hliny. Steny mali výstuž z dreva a prútia. Strechy boli ploché. Vyvýšené dlážky tvorili brvná položené na kameňoch, podľa všetkého s výpleťou z prútia a trstiny. Podľa nájdených klasov sa skladoval najmä divý jačmeň. (V iných dobových osadách zo širšej oblasti údolia Jordánu aj ovos a šošovica, obe tieto rastliny takisto ešte v divej forme.)

Skryť Vypnúť reklamu

Sýpky v Dhra´ boli podľa vykopávok z rokov 2000 až 2005 rozmiestnené medzi obytnými stavbami, ktoré zahŕňali špeciálne miestnosti na spracovávanie rastlín, napríklad drvením a mletím. Aspoň niektoré z novoobjavených sýpok boli načas ponechané osudu, takže schátrali, a potom opravené - nepretržite sa používali nanajvýš 50 rokov.

Neskôr, od doby pred 10 500 rokmi, sa ale skladovanie potravín v celej preskúmanej časti Levanty presunulo do obytných domov. Pred 9 500 rokmi už domy mali špeciálne skladovacie miestnosti. Azda to odrážalo vývoj spoločenských systémov vlastníctva a pojmu majetku. Sýpky boli najprv komunitné, potom súkromné.

najstarsie_sypky5.jpg

História stavby 4 v Dhra´. Vľavo je fáza I - zhora nadol výstavba, používanie a napokon opustenie sýpky, vpravo fáza II - opäť zhora nadol výstavba či skôr rekonštrukcia, používanie a opustenie. V obidvoch fázach sú hore uvedené predmetné časové rozpätia, čísla udávajú počet kalendárnych rokov pred prítomnosťou.
Ilustrácia: Ian Kuijt and Bill Finlayson, PNAS

Skryť Vypnúť reklamu

Základ civilizácie

„Obyvatelia Dhra´ sýpkami zmenili svoj vzťah k tradične využívaným potravným zdrojom a vytvorili technologický kontext pre rozvoj využívania zdomácnených rastlín a ekonomiku založenú na kombinácii pestovania plodín a pastierstva," povedal Ian Kuijt.

Pokračoval: „Budovanie sýpok mohlo súčasne predstavovať najdôležitejší znak čoraz usadlejšieho spôsobu života, vyžadujúci aktívnu účasť členov komunity. Tieto sýpky sú kľúčový prvý krok, ak nie vývojový a technologický základ veľkých poľnohospodárskych dedín, ktoré sa objavili pred 9500 až 9000 rokmi po celom Blízkom východe."

„Skladovanie potravín je v mnohých ohľadoch chýbajúci článok, ktorý nám pomáha pochopiť, ako dokázalo žiť pokope toľko ľudí. A k nášmu veľkému prekvapeniu sa zdá, že túto technológiu vyvinuli o tisíc rokov skôr, ako sme si dosiaľ všetci mysleli," doplnil.

Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné zdroje: Proceedings of the National Academy of Sciences Early Edition z 22. júna 2009; Komuniké University of Notre Dame z 23. júna 2009.


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Návštevníci u sv. Michala a spev Moniky (týždeň podľa Schutza)

Z radu kajúcnikov je exštátna tajomníčka zrejme vôbec najvýbušnejší materiál.

Ústavnoprávny výbor vypočúva kandidátov na generálneho prokurátora.
Pavol Jarčuška počas tlačovej konferencie k aktuálnej pandemickej situácii.
Miesto atentátu na jadrového vedca.
Mária Kolíková

Neprehliadnite tiež

Tieň sondy Hajabusa 2 na povrchu asteroidu Ryugu.
Podcast Tech_FM

Výpredaje majú problém, všetko skupujú roboty

Čo spôsobujú nové technológie.

Vedátorský podcast

Čierne diery sú sochármi vesmíru

Rozhovor s Norbertom Wernerom.

Astronautka: Byť prvou ženou na Mesiaci by bolo ohromné

Jeanette Eppsová bude na Noci výskumníkov.

Astronautka Jeanette Epps.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  2. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  3. Bývanie v meste predlžuje život
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  8. Aká je chémia vôní
  9. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Aká je chémia vôní
  8. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  9. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  10. Bývanie v meste predlžuje život
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 065
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 18 005
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 700
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 000
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 436
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 258
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 884
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 600
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 183