MNÍCHOV. Mäso veľrýb a delfínov je často príliš jedovaté na jedenie, prekračuje medzinárodne povolené hodnoty ortuti, zlúčenín chlóru alebo prípravku proti hmyzu DDT.
Vyplýva to z dnes uverejnenej správy ochranárskej organizácie Pro Wildlife, o ktorej organizácia informovala v nemeckom Mníchove. V niektorých prípadoch boli hodnoty prekročené 5000-krát.
Napriek tomu úrady v mnohých štátoch konzumáciu mäsa morských cicavcov dokonca odporúčajú, kritizovala hovorkyňa organizácie Sandra Altherrová.
Správa sumarizuje výsledky medzinárodného výskumu a predstavia ju koncom júna na Madeire na zasadaní Medzinárodnej veľrybárskej komisie (IWC).
Skupiny obyvateľov, ktorí jedia veľrybie a delfínie mäso, podľa výskumu častejšie trpia poruchami pamäti, Parkinsonovou chorobou a oslabením imunity.
Osobitne sú postihnutí Eskimáci v Kanade, Grónsku a na Aljaške, ale tiež obyvatelia priemyselných krajín, ako je Japonsko alebo dánske Faerské ostrovy.