SME

Genetická podmorská ruleta

Genetická analýza mikróbov z okolia podmorských hydrotermálnych prieduchov odhalila ich nečakanú rozmanitosť.

Komín, ktorý vyrástol na „čiapke" z nehrdzavejúcej ocele v Juan de Fuca, chrlí horúcu mineralizovanú vodu.Komín, ktorý vyrástol na „čiapke" z nehrdzavejúcej ocele v Juan de Fuca, chrlí horúcu mineralizovanú vodu. (Zdroj: PNAS)

BRATISLAVA. Hlbokomorské hydrotermálne prieduchy poznáme iba od roku 1977. Vytvárajú zmes fyzikálnych a chemických podmienok, ktorú dnes vedci považujú za analógiu miest, kde na mladej Zemi mohol vznikať život.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čierne dymidláPodmorské „komíny" dostali názov podľa tmavej farby zmesi, ktorú vytvárajú.Oblasť okolo nich obývajú mikróby, obľubujúce extrémne podmienky; tie ich nútia geneticky sa prispôsobovať.

Medzitým sa totiž zistilo, že extrémne podmienky v prieduchoch a tesne pri nich znáša množstvo mikróbov. Hoci vyzerali rôzne, predpokladala sa pomerná podobnosť genetického základu a výslednej fyziológie. Nová metóda vzorkovania však ukázala čosi iné, aspoň pri mikróboch z hydrotermálnych prieduchov na podmorskom horskom chrbte Juan de Fuca západne od USA a Kanady.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa farby zmesi, ktorú chrlia, komíny dostali názov black smokers čiže „čierne dymidlá". Vedci porovnali mikróby vo vnútornej a vonkajšej časti novovytvoreného komína.

Komín vzniká vyzrážaním minerálov z horúcej zmesi vody a plynov, vyvierajúcej spod oceánskeho dna, po kontakte s okolitou studenou vodou s mikróbmi, obývajúcimi komín staršieho dáta.

Mikróby vo vnútri nového komína mali okolo 113 funkčných metabolických génov, v jeho vonkajšej časti 504. Avšak mikróby zo staršieho komína až 5414. Podmienky, meniace sa s vývojom komínov, očividne vyžadujú rýchle prispôsobenie alebo obmenu zloženia mikrobiálnych spoločenstiev.

V časopise PNAS to napísal tím Jizhonga Zhoua z Oklahomskej univerzity v Normane (USA).

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 968
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 366
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 982
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 811
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 596
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 501
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 073
SkryťZatvoriť reklamu