TOKIO. Štúdia japonských expertov na výživu údajne preukázala, že konzumácia mäsa z klonovaných zvierat neohrozuje ľudské zdravie. Štúdia by mala byť prvým krokom predtým, ako špecialisti vyjadria svoje odporúčanie japonskej vláde.
„Pracovná skupina sa sústredila na zdravotné riziká a dosahy, ktoré človeku hrozia pri konzumácii mäsa z klonovaných zvierat,“ povedal hovorca expertnej skupiny Kazuo Funasaka. „Predpokladá však ďalšiu diskusiu, či je konzumácia takýchto produktov bezpečná. Naše výsledky sú však založené na vedeckých poznatkoch a tie hovoria, že bezpečnosť je ako pri klasických produktoch.“
Klonovanie by v budúcnosti mohlo byť kľúčom k efektívnejšej živočíšnej výrobe. Naráža však na odpor ochranárskych skupín a viacerých mimovládnych organizácií, ktoré upozorňujú, že nevieme, aké to bude mať následky pre naše zdravie.
Japonsko je jedna z prvých krajín, ktorá sa zaoberala klonovaním zvierat. Do dnešného dňa už vyklonovalo asi 550 kráv (na ilustračnej snímke Reuters). USA rovnako naznačili, že by takéto produkty mohli pustiť na svoj trh.
Autor: tp