SME

Plodina budúcnosti sója má prečítaný genóm

Americkí vedci predložili úplný sled “písmen” DNA v genetickom základe sóje. Táto plodina patrí medzi najdôležitejšie na svete. Ako potravina, krmovina a čoraz viac aj z energetického hľadiska.

Sója je dôležitou potravinárskou aj energetickou plodinou.Sója je dôležitou potravinárskou aj energetickou plodinou. (Zdroj: USDA-ARS)

BRATISLAVA. V roku 2006 sa rozbehli práce na sekvenovaní kompletnej dedičnej informácie (genómu) sóje. Zosúlaďoval ich Spoločný genómový inštitút (Joint Genome Institute, JGI) pri Ministerstve energetiky USA.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Predbežnú verziu sekvencie tím uverejnil v januári 2008. V pondelok členovia tímu vystúpili s úplnou verziou na konferencii o genomike a genetike strukovín v mexickom Puerto Vallarta.

V porovnaní s ľudským je genóm sóje iba približne tretinový. Skladá sa totiž z 975 miliónov „písmen“ DNA v dvadsiatich chromozómoch.

SkryťVypnúť reklamu

Na druhej strane však má 66 135 génov, úsekov DNA kódujúcich bielkoviny. To je v porovnaní s nami aspoň dvojnásobok, možno trojnásobok, a o polovicu viac aj v porovnaní s topoľom, ktorého genóm uverejnil tím takisto pod hlavičkou JGI v roku 2006.

Načo ho potrebujeme?

Znalosť genómu sóje je potrebná na šľachtenie nových odrôd či priamo genetické úpravy tejto plodiny, ktoré sú práve pri sóji najčastejšie.

Vedci určili 5 500 markérov, ktoré sú zvlášť sľubné (genetický markér je známe miesto na chromozóme, ktoré možno spojiť s génom alebo znakom organizmu). Želateľné znaky sú zvyšovanie odolnosti proti výkyvom počasia a škodcom a, naopak, znižovanie nárokov na hnojivá a pesticídy, ktoré zaťažujú životné prostredie.

Sója sa tiež využíva na výrobu bionafty, je teda dôležitá aj v energetike a priemysle.

SkryťVypnúť reklamu

Jej pestovanie však nie je bez problémov, napríklad v Brazílii pre nové polia klčujú dažďové pralesy.

Zložitý vplyv na ceny

Vplyv, aký má pestovanie sóje ako biopaliva na ceny potravín a krmovín, je zložitý.

Väčšina faktorov však nemá s biopalivami veľa spoločného, takže zdraženie potravín a krmovín vyplynulo predovšetkým z finančných presunov na trhu komodít.

Z hľadiska zdravej výživy má sója mnohé výhody, ale aj riziká, najmä čo sa týka alergií a účinku rastlinných hormónov fytoestrogénov (sójové mlieko by pre istotu nemali piť bábätká).

Dvojmetrový obor

Sója fazuľová (Glycine max) je až dva metre vysoká rastlina so stonkami, listami a strukmi pokrytými hnedými alebo sivými jemnými chĺpkami. Kvety bývajú biele, ružové alebo fialové.

Listy tejto pôvodne východoázijskej plodiny pred dozretím semien opadajú. Struky rastú v zhlukoch a obsahujú až štyri semená, veľké až asi jeden centimeter; sú čierne, hnedé, žlté, zelené, modré a strakaté.

SkryťVypnúť reklamu

Pestovanie sóje vyžaduje horúce letá. Je odolná proti vysychaniu; keď príde dážď, zachráni aj zdanlivo odumreté rastliny.

Kľúčom k odolnosti a súčasne k významu sóje v poľnohospodárstve i priemysle je jej zloženie: tri pätiny suchej hmotnosti sú bielkoviny a oleje.

Bielkoviny tvoria asi 40 percent, oleje asi 20. Veľmi dobre znášajú tepelnú úpravu, vďaka čomu máme tofu a sójové mlieko.

Čínske poľnohospodárstvo a medicína sóju poznajú a využívajú už 5-tisíc rokov. Najskôr sa rozšírila do Kórey a Japonska, v 17. storočí do Európy, v 18. do USA a v 19. do Afriky.

Dnes táto plodina pokrýva 70 percent svetovej spotreby bielkovín. Sója má tiež 56­percentný podiel na produkcii olejnatých semien. V USA sa zo sóje vyrába vyše 80 percent bionafty.

Úspešný „sójový“ tím viedli piati vedci: Dan Rokshar a Jeremy Schmutz z JGI, Gary Stacey z Missourijskej univerzity v Columbii, Randy Shoemaker z Poľnohospodárskej výskumnej služby pri Ministerstve poľnohospodárstva USA a Scott Jackson z Purdueovej univerzity vo West Lafayette v štáte Indiana.

SkryťVypnúť reklamu

Takmer všetky náklady spojené s čítaním genómu hradili federálne inštitúcie USA.

Podrobnosti novoprečítaného genómu sóje sú dostupné na www.phytozome.net/soybean.

Sója má 66 135 génov, čiže úsekov DNA kódujúcich bielkoviny.

V porovnaní s nami je to aspoň dvojnásobok, možno trojnásobok, a o polovicu viac v porovnaní s topoľom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Mesiac.

Japonská ispace stratila kontakt so sondou stratila necelé dve minúty pred pristátím na Mesiaci.


TASR
Ľudia so závažnými a dlhotrvajúcimi ochoreniami, by mali mať zapísané informácie o svojom zdravotnom stave. Pomôcť im môže aj predinštalovaná funkcia v smartfóne.

Záchranári si zistia zdravotné údaje.


16
Vizualizácia zrážky Mliečnej cesty s galaxiou Andromeda.

Milkomeda nie je samozrejmosť.


10
Logá spoločností Instragram, Facebook, WhatsApp a Meta.

Spoločnosť nahradí štátne dotácie, ktoré udržiavali prevádzku elektrárne Clinton Clean Energy Center.


SITA
SkryťZatvoriť reklamu