V Toskánsku opäť po storočiach rozkvitol šafran

Po storočiach zabudnutia zasa začali fialové kvety, ktoré v sebe ukrývajú vzácne blizny šafranu, zdobiť toskánske stráne v San Gimignanu.

(Zdroj: AFP Filippo Monteforte)

SAN GIMIGNANO. Toto "červené zlato", ktoré bývalo v stredoveku hodnotným platidlom, sa vrátilo k svojim koreňom.

Na farme Vecchio Maneggio (Stará manéž) odbíjajú poludnie: na stole, ku ktorému si sadá päť ľudí, sa začínajú pomaly rozvíjať stovky fialových kvetov, ktoré odtrhli skoro ráno ešte celkom zatvorené.
Do večera budú zručné ruky odborníkov trpezlivo vytrhávať z každého kvetu tri purpurovo hnedé nitkovité blizny, z ktorých sa po usušení stane cenené korenie šafran.

Šafran poznali už Egypťania, Gréci a Rimania a používali ho rovnako ako potravinové farbivo, pridávali ho do vína, parfumov i liekov.

"Toto pracné a zdĺhavé vytrhávanie nemôže nikdy nahradiť stroj. Predstavte si, že na kilo šafranu je potrebných 125-tisíc kvetov," vysvetľuje Paolo Pieraccini, ktorý prevádzkuje Vecchio Maneggio so svojou sestrou Tizianou.

Krehké blizny, ktoré sa vytrhnú z kvetov, sa sušia v rúre celú noc pri teplote 45 stupňov. Pri tejto operácii stratia 80 percent svojej váhy. Potom sa balia do malých vrecúšok s váhou 0,1 gramu a predávajú sa za 3,50 eura, čo znamená, že kilo šafranu stojí 35-tisíc eur: toskánsky šafran svoju prezývku "červené zlato" získal v stredoveku. V tom čase už bol vzácnym korením. San Gimignano obklopovali polia, kde bola táto rastlina s latinským názvom Crocus sativus vysadená.

afpz2.jpg

Na kilo šafranu je potrebných 125-tisíc kvetov.

FOTO - AFP/Filippo Monteforte

Šafran slúžil vtedy ako mena. Financie získané z jeho predaja sa použili aj na stavbe povestných stredovekých veží týčiacich sa v San Gimignanu, ktoré sú viditeľné zďaleka a priťahujú davy turistov.

V 17. storočí sa skončil zlatý vek toskánskeho korenia najmä pre konkurenciu francúzskeho šafranu, ktorý síce nebol taký kvalitný, ale bol lacnejší a začal sa dovážať do Talianska. Samotné pestovanie šafranu sa pomaly tlmilo, až úplne vymizlo.

Niekoľko rodín však pokračovalo v pestovaní tradičnej kultúry ďalšie storočia na osobnú spotrebu, ako napríklad Vecchio Maneggio. V roku 2001 sa Tiziana Pieracciniová rozhodla začať pestovať šafran vo väčšom meradle a vrátiť toto vzácne korenie na výslnie.

O sedem rokov neskôr sa táto štyridsiatnička stala hlavnou producentkou šafranu v San Gimignanu, kde má vysiateho pol hektáru. Jej príklad nasledovala dvadsiatka malých fariem na okolí.

Korenie dostalo vďaka svojej čistote, výraznej chuti a farbe certifikát kvality. "Máme obrovské množstvo požiadaviek, naša produkcia sa rýchlo rozvíja. Už šesť mesiacov nemáme nič na sklade. Ale šafran je také korenie, ktoré sa na svete najviac falšuje, najmä keď sa predáva v podobe prášku: dá sa jednoducho zmiešať s čímkoľvek, vysvetľuje Pieracciniová.

Tohtoročnú úrodu, ktorá sa obmedzuje na niekoľko týždňov od októbra do novembra, by mala byť dobrá, zrejme však neprekonáme náš absolútny rekord 1,38 kilogramu šafranu, predpovedá jej brat Paolo.

Od nedávna môže Vecchio Maneggio rátať aj so zvláštnou pracovnou silou, a to s miestnymi väzňami.
Tých Paolo zoznámil s tajomstvom pestovania šafranu a teraz sa táto stará kultúrna plodina príbuzná okrasným krokusom vysadila aj vnútri väzenského komplexu.

afpz24.jpg

FOTO - AFP/Filippo Monteforte

Najčítanejšie na SME Tech


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Alternatíva pre Nemecko skutočnú alternatívu neponúka

Merkelová voľby vyhrala a ostáva mocná. Európa je naozaj vďačná.

TECH

Vedci objavili nový typ zemetrasení

Veľké tektonické zemetrasenie na jednom mieste môže vyvolať takmer okamžite ďalšie rozsiahle zemetrasenie vo svojej blízkosti.

Neprehliadnite tiež

Astronautka z NASA: Vieme, že sa niečo pokazí

Astronautka Dorothy Metcalf-Lindenburgerová hovorí, ako vyzerá tréning v NASA a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

Rozšírená realita je zábavná aj užitočná. Skúste tieto aplikácie pre iPhone a iPad

Nová aktualizácia iOS 11 pre mobilné zariadenia od Apple priniesla aj ARKit. V ponuke sú prvé aplikácie a je s nimi zábava.

TECH_FM

Kontroverzný objav naznačuje, že praľudia sa mohli vyvinúť v Európe

Stopy dávneho tvora mätú vedcov. Odborníci sa sporia, komu patrili.

Strašia vás baktérie na mobile? Vymysleli, ako sa ich zbaviť

Nová nabíjačka dezinfikuje mobily, používa ultrafialové žiarenie.

Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Detské zúbky sú veda
  6. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 15 138
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 052
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 252
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 806
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 923
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 307
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 298
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 071
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 020
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 600