SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

V Toskánsku opäť po storočiach rozkvitol šafran

Po storočiach zabudnutia zasa začali fialové kvety, ktoré v sebe ukrývajú vzácne blizny šafranu, zdobiť toskánske stráne v San Gimignanu.

(Zdroj: AFP Filippo Monteforte)

SAN GIMIGNANO. Toto "červené zlato", ktoré bývalo v stredoveku hodnotným platidlom, sa vrátilo k svojim koreňom.

Na farme Vecchio Maneggio (Stará manéž) odbíjajú poludnie: na stole, ku ktorému si sadá päť ľudí, sa začínajú pomaly rozvíjať stovky fialových kvetov, ktoré odtrhli skoro ráno ešte celkom zatvorené.
Do večera budú zručné ruky odborníkov trpezlivo vytrhávať z každého kvetu tri purpurovo hnedé nitkovité blizny, z ktorých sa po usušení stane cenené korenie šafran.

Šafran poznali už Egypťania, Gréci a Rimania a používali ho rovnako ako potravinové farbivo, pridávali ho do vína, parfumov i liekov.

Skryť Vypnúť reklamu

"Toto pracné a zdĺhavé vytrhávanie nemôže nikdy nahradiť stroj. Predstavte si, že na kilo šafranu je potrebných 125-tisíc kvetov," vysvetľuje Paolo Pieraccini, ktorý prevádzkuje Vecchio Maneggio so svojou sestrou Tizianou.

Krehké blizny, ktoré sa vytrhnú z kvetov, sa sušia v rúre celú noc pri teplote 45 stupňov. Pri tejto operácii stratia 80 percent svojej váhy. Potom sa balia do malých vrecúšok s váhou 0,1 gramu a predávajú sa za 3,50 eura, čo znamená, že kilo šafranu stojí 35-tisíc eur: toskánsky šafran svoju prezývku "červené zlato" získal v stredoveku. V tom čase už bol vzácnym korením. San Gimignano obklopovali polia, kde bola táto rastlina s latinským názvom Crocus sativus vysadená.

afpz2.jpg

Na kilo šafranu je potrebných 125-tisíc kvetov.

Skryť Vypnúť reklamu

FOTO - AFP/Filippo Monteforte

Šafran slúžil vtedy ako mena. Financie získané z jeho predaja sa použili aj na stavbe povestných stredovekých veží týčiacich sa v San Gimignanu, ktoré sú viditeľné zďaleka a priťahujú davy turistov.

V 17. storočí sa skončil zlatý vek toskánskeho korenia najmä pre konkurenciu francúzskeho šafranu, ktorý síce nebol taký kvalitný, ale bol lacnejší a začal sa dovážať do Talianska. Samotné pestovanie šafranu sa pomaly tlmilo, až úplne vymizlo.

Niekoľko rodín však pokračovalo v pestovaní tradičnej kultúry ďalšie storočia na osobnú spotrebu, ako napríklad Vecchio Maneggio. V roku 2001 sa Tiziana Pieracciniová rozhodla začať pestovať šafran vo väčšom meradle a vrátiť toto vzácne korenie na výslnie.

O sedem rokov neskôr sa táto štyridsiatnička stala hlavnou producentkou šafranu v San Gimignanu, kde má vysiateho pol hektáru. Jej príklad nasledovala dvadsiatka malých fariem na okolí.

Skryť Vypnúť reklamu

Korenie dostalo vďaka svojej čistote, výraznej chuti a farbe certifikát kvality. "Máme obrovské množstvo požiadaviek, naša produkcia sa rýchlo rozvíja. Už šesť mesiacov nemáme nič na sklade. Ale šafran je také korenie, ktoré sa na svete najviac falšuje, najmä keď sa predáva v podobe prášku: dá sa jednoducho zmiešať s čímkoľvek, vysvetľuje Pieracciniová.

Tohtoročnú úrodu, ktorá sa obmedzuje na niekoľko týždňov od októbra do novembra, by mala byť dobrá, zrejme však neprekonáme náš absolútny rekord 1,38 kilogramu šafranu, predpovedá jej brat Paolo.

Od nedávna môže Vecchio Maneggio rátať aj so zvláštnou pracovnou silou, a to s miestnymi väzňami.
Tých Paolo zoznámil s tajomstvom pestovania šafranu a teraz sa táto stará kultúrna plodina príbuzná okrasným krokusom vysadila aj vnútri väzenského komplexu.

Skryť Vypnúť reklamu

afpz24.jpg

FOTO - AFP/Filippo Monteforte

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jednou z možností, ako zrýchliť očkovanie, je vakcinácia seniorov.
AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Z paralelnej reality, v ktorej premiér uviazol, sa nemá šancu vymotať (týždeň podľa Schutza)

Minulosť už dobieha aj veľké ryby.

Ilustračná fotografia.

Cez čiaru: Ktorí vplyvní ľudia dláždili cestu Haščákovi a Pente?

Kto boli vplyvní známi a kamaráti na strane Penty?

Petra Vlhová ide obrovský slalom v stredisku Kranjska Gora. Pozrite si jej program na víkend.

Neprehliadnite tiež

Podcast Klik

Klik: Zmazanie Trumpa je začiatok novej éry sociálnych sietí

Komentovaný prehľad technologických správ.

Podcast Klik.
Podcast Tech_FM

Ukázali, ako by sa dala získavať energia z čiernej diery

Podcast o novinkách z vedy.

Samsung ukázal nové smartfóny, všetky s podporou 5G

Namiesto veľkých zmien prišla evolúcia.

V Indonézii objavili najstaršiu jaskynnú maľbu

Vek maľby prasaťa sa odhaduje minimálne na 45 500 rokov.

Jaskynná maľba prasaťa celebského na Sulawesi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 744
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 531
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 12 318
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 380
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 234
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 728
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 839
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 754
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 656
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 970