V Toskánsku opäť po storočiach rozkvitol šafran

Po storočiach zabudnutia zasa začali fialové kvety, ktoré v sebe ukrývajú vzácne blizny šafranu, zdobiť toskánske stráne v San Gimignanu.

(Zdroj: AFP Filippo Monteforte)

SAN GIMIGNANO. Toto "červené zlato", ktoré bývalo v stredoveku hodnotným platidlom, sa vrátilo k svojim koreňom.

Na farme Vecchio Maneggio (Stará manéž) odbíjajú poludnie: na stole, ku ktorému si sadá päť ľudí, sa začínajú pomaly rozvíjať stovky fialových kvetov, ktoré odtrhli skoro ráno ešte celkom zatvorené.
Do večera budú zručné ruky odborníkov trpezlivo vytrhávať z každého kvetu tri purpurovo hnedé nitkovité blizny, z ktorých sa po usušení stane cenené korenie šafran.

Šafran poznali už Egypťania, Gréci a Rimania a používali ho rovnako ako potravinové farbivo, pridávali ho do vína, parfumov i liekov.

"Toto pracné a zdĺhavé vytrhávanie nemôže nikdy nahradiť stroj. Predstavte si, že na kilo šafranu je potrebných 125-tisíc kvetov," vysvetľuje Paolo Pieraccini, ktorý prevádzkuje Vecchio Maneggio so svojou sestrou Tizianou.

Krehké blizny, ktoré sa vytrhnú z kvetov, sa sušia v rúre celú noc pri teplote 45 stupňov. Pri tejto operácii stratia 80 percent svojej váhy. Potom sa balia do malých vrecúšok s váhou 0,1 gramu a predávajú sa za 3,50 eura, čo znamená, že kilo šafranu stojí 35-tisíc eur: toskánsky šafran svoju prezývku "červené zlato" získal v stredoveku. V tom čase už bol vzácnym korením. San Gimignano obklopovali polia, kde bola táto rastlina s latinským názvom Crocus sativus vysadená.

afpz2.jpg

Na kilo šafranu je potrebných 125-tisíc kvetov.

FOTO - AFP/Filippo Monteforte

Šafran slúžil vtedy ako mena. Financie získané z jeho predaja sa použili aj na stavbe povestných stredovekých veží týčiacich sa v San Gimignanu, ktoré sú viditeľné zďaleka a priťahujú davy turistov.

V 17. storočí sa skončil zlatý vek toskánskeho korenia najmä pre konkurenciu francúzskeho šafranu, ktorý síce nebol taký kvalitný, ale bol lacnejší a začal sa dovážať do Talianska. Samotné pestovanie šafranu sa pomaly tlmilo, až úplne vymizlo.

Niekoľko rodín však pokračovalo v pestovaní tradičnej kultúry ďalšie storočia na osobnú spotrebu, ako napríklad Vecchio Maneggio. V roku 2001 sa Tiziana Pieracciniová rozhodla začať pestovať šafran vo väčšom meradle a vrátiť toto vzácne korenie na výslnie.

O sedem rokov neskôr sa táto štyridsiatnička stala hlavnou producentkou šafranu v San Gimignanu, kde má vysiateho pol hektáru. Jej príklad nasledovala dvadsiatka malých fariem na okolí.

Korenie dostalo vďaka svojej čistote, výraznej chuti a farbe certifikát kvality. "Máme obrovské množstvo požiadaviek, naša produkcia sa rýchlo rozvíja. Už šesť mesiacov nemáme nič na sklade. Ale šafran je také korenie, ktoré sa na svete najviac falšuje, najmä keď sa predáva v podobe prášku: dá sa jednoducho zmiešať s čímkoľvek, vysvetľuje Pieracciniová.

Tohtoročnú úrodu, ktorá sa obmedzuje na niekoľko týždňov od októbra do novembra, by mala byť dobrá, zrejme však neprekonáme náš absolútny rekord 1,38 kilogramu šafranu, predpovedá jej brat Paolo.

Od nedávna môže Vecchio Maneggio rátať aj so zvláštnou pracovnou silou, a to s miestnymi väzňami.
Tých Paolo zoznámil s tajomstvom pestovania šafranu a teraz sa táto stará kultúrna plodina príbuzná okrasným krokusom vysadila aj vnútri väzenského komplexu.

afpz24.jpg

FOTO - AFP/Filippo Monteforte

Najčítanejšie na SME Tech


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zoznam vecí, na ktorých chce ušetriť štátna zdravotná poisťovňa

Výber úsporných opatrení, ako ho navrhla Všeobecná zdravotná poisťovňa.

KOMENTÁRE

Pozrime sa na pád predsedu Danka z výslnia

Aj keby výložky z pyžamy neodpáral, určite im už bozkami lásku neprejavuje.

DOMOV

Janušeka za kontrolu podniku v Žiline aj platia

Exministra používa magistrát ako prvok verejnej kontroly.

Neprehliadnite tiež

SpaceX prekvapilo, v roku 2018 chce poslať ľudí k Mesiacu

Ľudstvo neopustilo obežnú dráhu Zeme od roku 1972. Zmenia to superbohatí turisti.

Filozof Thomas Metzinger: Popierať slobodnú vôľu môže byť nebezpečné

Umelá inteligencia môže mať vyššiu mieru sebakontroly ako človek, povedal pre SME profesor teoretickej filozofie THOMAS METZINGER.

Nová peňaženka má spájať všetky financie do jednej karty

Už nie mobil, ale karta samotná zaistí všestrannosť pri platení v obchodoch.

Nabíjačky budú menšie a ľahšie, zmestia sa do peňaženky

Ak chcete nabíjať mobil, stačí vám zásuvka a vrecková nabíjačka.

Inzercia - Tlačové správy


  1. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  2. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  2. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  3. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  4. Hitparáda štiav
  5. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  6. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  7. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  8. Malé knedličky, veľké dojmy
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  10. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 829
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 685
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 5 941
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 623
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 316
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 288
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 375
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 809
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 228
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 191

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop