SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Britskí vedci sa snažia napodobniť "vôňu vesmíru"

Vesmír okolo nás vonia ako zmes pečeného steaku, horúceho kovu a zvárania motorky.

LONDÝN. Tvrdia to aspoň britskí vedci, ktorí sa v spolupráci s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) snažia v laboratórnych podmienkach vytvoriť napodobeninu "vône vesmíru".

NASA najala Stevena Pearca, chemika a riaditeľa spoločnosti na výrobu vôní Omega Ingredients, aby vôňu vesmíru vytvoril v laboratóriu. Pearce začal s touto úlohou v auguste a dúfa, že do konca roka bude hotový.
"Urobil som nejaké veci pre umeleckú výstavu v júli a jednou z nich bola napodobenina vône vo vnútri vesmírnej stanice Mir. Ľudia z NASA sa o tom dozvedeli a kontaktovali ma s prosbou, či by som nemohol napodobniť aj vôňu vesmíru, a pomôcť tak kozmonautom," vysvetľuje Pearce, ako sa k nezvyčajnej práci dostal.

Skryť Vypnúť reklamu

"Máme nejaké indície naznačujúce, ako vesmír vonia," dodáva. "Predovšetkým z rozhovorov s kozmonautmi, ktorí vystúpili do vesmíru a potom sa na kozmickej stanici vyzliekali a dávali si dole prilby. Všetci sa zhodli, že to, čo sa s nimi z vesmírneho priestoru vrátilo dnu, voňalo ako pečený steak, horúci kov a dokonca aj zváranie motorky."

Podľa Pearca má napodobená vôňa pomôcť pri výcviku kozmonautov na zemi tak, aby podmienky, v ktorých trénujú napríklad na stratu gravitácie, boli čo najvernejšie tomu, s čím sa vo vesmíru stretnú. "Vôňu pečeného steaku sme už vyrobili, ale s horúcim kovom máme problémy. Myslíme si, že je to vibrácia energie v molekulách, a to sa do tej vône teraz snažíme dodať," povedal Pearce.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zľava: Jozef Brhel, Milan Fiľo, Jaroslav Haščák a Juraj Široký.

Skupina najbohatších Slovákov má vyššie ambície ako kaviareň či reštauráciu.

14 h

Prvá vlna ich minula, druhá udrela horšie.

4 h

Nemocnica nikdy nezažila toľko úmrtí.

22. jan

Neprehliadnite tiež

Podcast Klik.

Komentovaný prehľad technologických správ.

23. jan

O biobezpečnosti a spôsoboch, akými bioinžinieri geneticky upravené bunky robia bezpečnými.

22. jan

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 842
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 267
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 998
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 451
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 004
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 950
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 384
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 264
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 121
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 002