SME
Piatok, 24. september, 2021 | Meniny má Ľuboš, ĽuborKrížovkyKrížovky

Európa robí pokroky v boji so spamom

Poskytovatelia internetových služieb v Európe robia pokroky v ochrane používateľov pred spamom a nevyžiadanými e-mailami. Z celkového objemu elektronickej pošty, ktorá v súčasnosti koluje na internete, sa do e-mailových schránok dostane len šesť percent.

Spam dostal svoje meno podľa americkej značky lacného jedla, luncheon meatu - tiež je ho vraj všade plno, aj keď ho nikto nechce.Spam dostal svoje meno podľa americkej značky lacného jedla, luncheon meatu - tiež je ho vraj všade plno, aj keď ho nikto nechce. (Zdroj: SITA/AP)

Vo svojej druhej výročnej správe to uviedol európsky úrad pre informačnú a internetovú bezpečnosť ENISA. Údaj pre medziročné porovnanie ale neposkytol.

Zatiaľ čo pred rokom sa poskytovatelia internetu a e-mailu spoliehali hlavne na sťažnosti klientov, teraz monitorujú dianie v elektronickej komunikácii omnoho aktívnejšie. Na odfiltrovanie spamov používajú približne päť rôznych postupov.

Kontaktné adresy pre prípad nezrovnalostí u klienta teraz zverejňuje skoro každá z opýtaných firiem oproti 60 percentám pred rokom. Všetci poskytovatelia filtrujú prichádzajúce e-maily a 90 percent z nich filtruje i odchádzajúce. Pred rokom to bolo o 15 a 46 percent menej.

Skryť Vypnúť reklamu

Verejnosť podľa organizácie zaznamenala, že sa situácia dostáva pod kontrolu. ENISA však pripomína, že rastie počet spamov, ich veľkosť i dosah a že zostávajú drahým problémom. Členovia organizácie sú popri štátoch únie i Nórsko, Island a Lichtenštajnsko.

Štúdie sa zúčastnilo 30 firiem, ktoré klientom zaisťujú prístup na internet a elektronickú komunikáciu. Ich podrobné odpovede ukázali, že sa zlepšili organizačné i technické kroky. Prieskum sa venoval dvom oblastiam, a to zaisteniu infraštruktúry a spamom ako takým, uviedla ENISA.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

Vyše 50 prokurátorov vystúpilo proti Žilinkovi v auguste.


1 h
Týždeň Petra Schutza

Príčinou rastu cien je šprint EÚ za uhlíkovou neutralitou.


23. sep
Richard Sulík.

O rozpočtovej zodpovednosti a reformách s ministrom hospodárstva.


a 1 ďalší 17. sep

Neprehliadnite tiež

Naše chápanie evolúcie sa neustále vyvíja.


16m

Musíme si pestovať aktívnu nádej, radí psychologička.


2 h

Nové podcastové správy z vedy.


a 2 ďalší 6 h
Tieto stopy menia pohľad na osídlenie Severnej Ameriky.

Ameriku osídlili ľudia ako poslednú.


TASR 7 h

Inzercia - Tlačové správy

  1. Schátrali tam kúpele, palác aj železnica. Ako kedysi vyzeralo Trnavské mýto?
  2. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  3. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  5. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  6. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  7. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  10. Znalec slovenského brandy
  1. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  2. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  3. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  6. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  7. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  8. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  9. Spravte si zásoby zdravia
  10. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 7 854
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 013
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 4 998
  4. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 940
  5. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 3 884
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 579
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 345
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 129
  9. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 075
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 591
Skryť Zatvoriť reklamu