TVÁRE SLOVENSKÉHO INTERNETU

Obedovať.sk hýbe návštevnosťou reštaurácií

Každodenný obedňajší rituál sa začína v mnohých kanceláriách rovnako. Skôr, než sa kolegovia spoločne vyberú na obed, si na stránke obedovat.sk vyhľadajú denné menu v okolitých reštauráciách a dohodnú sa, kam pôjdu.

Niektoré reštaurácie už zistili, že zverejnenie ich menu na obedovat.sk môže výrazne pohnúť ich návštevnosťou, hovorí autor stránky Peter Paška.(Zdroj: SME)

Konateľom spoločnosti, ktorá stojí za obedovat.sk, je 28-ročný Peter Paška. Keď ho pozvete na obed, porozpráva vám príbeh stránky. Nemá rád kameru, lebo vraj hovorí priveľa a niekedy aj veci, ktoré by na kameru hovoriť nemal. Často využíval frázu „off record“.

„Obedovat.sk vznikol z potreby. Takáto služba na webe chýbala,“ hovorí Paška.

Kedysi pracoval ako asistent daňového poradcu v centre Bratislavy. „S kolegami sme v čase obeda vždy blúdili po meste a hľadali menu, ktoré by vyhovovalo každému. Napadlo nám, že menu dáme na web, aby sme hľadanie uľahčili.“

Web spustili v roku 2004. Na začiatku mali na stránke len menu z približne 40 reštauračných zariadení, prevažne z bratislavského Starého Mesta. Cez kamarátov a cez známych e-­mailom rozšírili, že takáto stránka vzniká a hneď v prvý deň mali 5 ­tisíc návštevníkov.

VIDEO: Kam ísť na obed s obedovať.sk


KAMERA: Lukáš Kodoň a Miro Šifra

Na otázku, či má toľko známych, sa Paška len pousmeje. „Prvý týždeň návštevnosť prudko poklesla. Na vyššie čísla sme sa potom postupne dostali len tvrdou prácou.“ Začiatky si Paška predstavoval inak. „Myslel som si, že majitelia reštaurácií sa budú chcieť hneď zaregistrovať, ale mali sme problém ich vôbec zastihnúť a vysvetliť im, o čo ide.“ Po roku sa to však zlomilo. Odvtedy reštaurácie netreba obehávať, hlásia sa samy.

Dnes si mesačne stránku pozrie skoro štvrť milióna ľudí. Tí si môžu na webe vybrať menu z približne poldruhatisíca reštaurácií.

Oproti začiatkom sa obedovat.sk rozšírilo aj do re­giónov a nepokrýva len Bratislavu. Zoznam reštauračných zariadení rastie najmä vo veľ­kých mestách, kde má obedovat.sk svojich spolupracovníkov. Pre web v súčasnosti pracuje 20 ľudí, väčšina externe.

Zmenil sa aj obsah stránky a už neponúka len denné menu. „Množstvo ľudí vyhľadáva na stránke reštaurácie na firemné večierky, oslavy alebo rodinné stretnutia,“ hovorí autor. Pribudli fotky a zlepšila sa organizácia informácií. Zoznam sa rozšíril aj o ďalšie zariadenia ako čajovne, kaviarne a bary.

Podľa Pašku je portál dnes natoľko silný, že v čase obeda dokáže výrazne hýbať s návštevnosťou reštaurácie.

Spomína príklad majiteľa, ktorý zabudol poslať menu. „Zistil, že mu prišla len polovica zákazníkov.“ Večer volal, či by nemohol poslať aspoň menu na zvyšok týždňa. Paška tvrdí, že obedovat.sk dokáže zvýšiť návštevnosť podniku o 30 až 50 percent.

Napriek tomu, že je stránka úspešná, z Paškových slov cítiť, že úspech na slovenskom webe automaticky neznamená vysoké príjmy a pohodlný život. „Máme čo robiť, aby sme udržali chod stránky.“

Obedovat.sk je ešte stále riadené zo súkromného bytu, kanceláriu si nemôžu dovoliť. Paška si však myslí, že web má jednu výhodu – dobrý nápad sa na ňom dokáže presadiť ľahšie než v reálnom svete.

Tváre slovenského internetu

V novej rubrike každý týždeň prinášame príbeh jedného webu. Dnes predstavujeme autora stránky obedovat.sk. O týždeň vám prinesieme rozhovor s autorom servera imhd.sk.

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 6 040
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 562
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 4 047
  4. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 626
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 2 955
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 053
  7. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 612
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 568
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 083
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 659

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Tour bola bez Sagana nudná, no ponúkla aj nový objav

Vybrali sme päť najzaujímavejších momentov z tohtoročnej Tour de France.

PLUS

Spievajúci dom týral operou celú ulicu

Je to najabsurdnejší susedský spor, ktorý sa na Slovensku odohral.

KULTÚRA

Zomrel Štefan Nosáľ, zakladateľ a dlhoročný vedúci Lúčnice

Štefan Nosáľ ostane navždy s nami, odkazujú členovia Lúčnice.

KOMENTÁRE

Nemému Dankovi ani vlastná hovorkyňa nerozumie

Problém je v samotnej SNS a v jej softvéri.

Neprehliadnite tiež

Ako legálne pozerať Hru o tróny bez káblovky cez web

Predplatné stojí necelých 10 eur za mesiac a dostanete prístup k ďalším seriálom a filmom.

OBJEKTÍV

Vlezie medzi sutiny aj do tela. Nový robot sa pohybuje ako vinič

Mäkký robot pomôže pri záchranárskych prácach či v medicíne.

Vedci opravili fyziku, protón je v skutočnosti ešte ľahší

Meranie je trikrát presnejšie ako doterajšie výsledky.