SME
Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky
TVÁRE SLOVENSKÉHO INTERNETU

Obedovať.sk hýbe návštevnosťou reštaurácií

Každodenný obedňajší rituál sa začína v mnohých kanceláriách rovnako. Skôr, než sa kolegovia spoločne vyberú na obed, si na stránke obedovat.sk vyhľadajú denné menu v okolitých reštauráciách a dohodnú sa, kam pôjdu.

Niektoré reštaurácie už zistili, že zverejnenie ich menu na obedovat.sk môže výrazne pohnúť ich návštevnosťou, hovorí autor stránky Peter Paška.Niektoré reštaurácie už zistili, že zverejnenie ich menu na obedovat.sk môže výrazne pohnúť ich návštevnosťou, hovorí autor stránky Peter Paška. (Zdroj: SME)

Konateľom spoločnosti, ktorá stojí za obedovat.sk, je 28-ročný Peter Paška. Keď ho pozvete na obed, porozpráva vám príbeh stránky. Nemá rád kameru, lebo vraj hovorí priveľa a niekedy aj veci, ktoré by na kameru hovoriť nemal. Často využíval frázu „off record“.

„Obedovat.sk vznikol z potreby. Takáto služba na webe chýbala,“ hovorí Paška.

Kedysi pracoval ako asistent daňového poradcu v centre Bratislavy. „S kolegami sme v čase obeda vždy blúdili po meste a hľadali menu, ktoré by vyhovovalo každému. Napadlo nám, že menu dáme na web, aby sme hľadanie uľahčili.“

Web spustili v roku 2004. Na začiatku mali na stránke len menu z približne 40 reštauračných zariadení, prevažne z bratislavského Starého Mesta. Cez kamarátov a cez známych e-­mailom rozšírili, že takáto stránka vzniká a hneď v prvý deň mali 5 ­tisíc návštevníkov.

VIDEO: Kam ísť na obed s obedovať.sk


KAMERA: Lukáš Kodoň a Miro Šifra

Na otázku, či má toľko známych, sa Paška len pousmeje. „Prvý týždeň návštevnosť prudko poklesla. Na vyššie čísla sme sa potom postupne dostali len tvrdou prácou.“ Začiatky si Paška predstavoval inak. „Myslel som si, že majitelia reštaurácií sa budú chcieť hneď zaregistrovať, ale mali sme problém ich vôbec zastihnúť a vysvetliť im, o čo ide.“ Po roku sa to však zlomilo. Odvtedy reštaurácie netreba obehávať, hlásia sa samy.

Dnes si mesačne stránku pozrie skoro štvrť milióna ľudí. Tí si môžu na webe vybrať menu z približne poldruhatisíca reštaurácií.

Oproti začiatkom sa obedovat.sk rozšírilo aj do re­giónov a nepokrýva len Bratislavu. Zoznam reštauračných zariadení rastie najmä vo veľ­kých mestách, kde má obedovat.sk svojich spolupracovníkov. Pre web v súčasnosti pracuje 20 ľudí, väčšina externe.

Zmenil sa aj obsah stránky a už neponúka len denné menu. „Množstvo ľudí vyhľadáva na stránke reštaurácie na firemné večierky, oslavy alebo rodinné stretnutia,“ hovorí autor. Pribudli fotky a zlepšila sa organizácia informácií. Zoznam sa rozšíril aj o ďalšie zariadenia ako čajovne, kaviarne a bary.

Podľa Pašku je portál dnes natoľko silný, že v čase obeda dokáže výrazne hýbať s návštevnosťou reštaurácie.

Spomína príklad majiteľa, ktorý zabudol poslať menu. „Zistil, že mu prišla len polovica zákazníkov.“ Večer volal, či by nemohol poslať aspoň menu na zvyšok týždňa. Paška tvrdí, že obedovat.sk dokáže zvýšiť návštevnosť podniku o 30 až 50 percent.

Napriek tomu, že je stránka úspešná, z Paškových slov cítiť, že úspech na slovenskom webe automaticky neznamená vysoké príjmy a pohodlný život. „Máme čo robiť, aby sme udržali chod stránky.“

Obedovat.sk je ešte stále riadené zo súkromného bytu, kanceláriu si nemôžu dovoliť. Paška si však myslí, že web má jednu výhodu – dobrý nápad sa na ňom dokáže presadiť ľahšie než v reálnom svete.

Tváre slovenského internetu

V novej rubrike každý týždeň prinášame príbeh jedného webu. Dnes predstavujeme autora stránky obedovat.sk. O týždeň vám prinesieme rozhovor s autorom servera imhd.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Irena Matová počas pojednávania.

V kauze ostala jedna obžalovaná obeť.


44m
Premiér Eduard Heger.

Najvyšší súd roztrhal verdikt Sabovej senátu na márne franforce.


17. jún
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


34m
Znížiť regionálne rozdiely v očkovaní môže aj otvorenie čakárne pre deti nad 12 rokov. Čaká ich v nej už vyše desaťtisíc.

Rozdiely spôsobuje dostupnosť vakcín.


16. jún

Neprehliadnite tiež

Leto zvyčajne vrcholí v prázdninových mesiacoch. Vplyvom zmeny klímy tropické dni prichádzajú už v júni. Na zábere Jarovecké rameno pri Bratislave počas horúceho dňa v auguste 2020.

Najteplejší jún bol v roku 2019.


6 h

Pre dobrý zvuk nepotrebujete veľa miesta.


6 h

Čo zaujímavé sa deje v kozme.


a 2 ďalší 10 h
Na Euro 2020 hrozia aj iné ohniská. V Maďarska sa na štadióne stretlo 60-tisíc ľudí.

Delta variant sa šíri rýchlejšie.


17. jún