TVÁRE SLOVENSKÉHO INTERNETU

Obedovať.sk hýbe návštevnosťou reštaurácií

Každodenný obedňajší rituál sa začína v mnohých kanceláriách rovnako. Skôr, než sa kolegovia spoločne vyberú na obed, si na stránke obedovat.sk vyhľadajú denné menu v okolitých reštauráciách a dohodnú sa, kam pôjdu.

Niektoré reštaurácie už zistili, že zverejnenie ich menu na obedovat.sk môže výrazne pohnúť ich návštevnosťou, hovorí autor stránky Peter Paška.(Zdroj: SME)

Konateľom spoločnosti, ktorá stojí za obedovat.sk, je 28-ročný Peter Paška. Keď ho pozvete na obed, porozpráva vám príbeh stránky. Nemá rád kameru, lebo vraj hovorí priveľa a niekedy aj veci, ktoré by na kameru hovoriť nemal. Často využíval frázu „off record“.

„Obedovat.sk vznikol z potreby. Takáto služba na webe chýbala,“ hovorí Paška.

Kedysi pracoval ako asistent daňového poradcu v centre Bratislavy. „S kolegami sme v čase obeda vždy blúdili po meste a hľadali menu, ktoré by vyhovovalo každému. Napadlo nám, že menu dáme na web, aby sme hľadanie uľahčili.“

Web spustili v roku 2004. Na začiatku mali na stránke len menu z približne 40 reštauračných zariadení, prevažne z bratislavského Starého Mesta. Cez kamarátov a cez známych e-­mailom rozšírili, že takáto stránka vzniká a hneď v prvý deň mali 5 ­tisíc návštevníkov.

VIDEO: Kam ísť na obed s obedovať.sk


KAMERA: Lukáš Kodoň a Miro Šifra

Na otázku, či má toľko známych, sa Paška len pousmeje. „Prvý týždeň návštevnosť prudko poklesla. Na vyššie čísla sme sa potom postupne dostali len tvrdou prácou.“ Začiatky si Paška predstavoval inak. „Myslel som si, že majitelia reštaurácií sa budú chcieť hneď zaregistrovať, ale mali sme problém ich vôbec zastihnúť a vysvetliť im, o čo ide.“ Po roku sa to však zlomilo. Odvtedy reštaurácie netreba obehávať, hlásia sa samy.

Dnes si mesačne stránku pozrie skoro štvrť milióna ľudí. Tí si môžu na webe vybrať menu z približne poldruhatisíca reštaurácií.

Oproti začiatkom sa obedovat.sk rozšírilo aj do re­giónov a nepokrýva len Bratislavu. Zoznam reštauračných zariadení rastie najmä vo veľ­kých mestách, kde má obedovat.sk svojich spolupracovníkov. Pre web v súčasnosti pracuje 20 ľudí, väčšina externe.

Zmenil sa aj obsah stránky a už neponúka len denné menu. „Množstvo ľudí vyhľadáva na stránke reštaurácie na firemné večierky, oslavy alebo rodinné stretnutia,“ hovorí autor. Pribudli fotky a zlepšila sa organizácia informácií. Zoznam sa rozšíril aj o ďalšie zariadenia ako čajovne, kaviarne a bary.

Podľa Pašku je portál dnes natoľko silný, že v čase obeda dokáže výrazne hýbať s návštevnosťou reštaurácie.

Spomína príklad majiteľa, ktorý zabudol poslať menu. „Zistil, že mu prišla len polovica zákazníkov.“ Večer volal, či by nemohol poslať aspoň menu na zvyšok týždňa. Paška tvrdí, že obedovat.sk dokáže zvýšiť návštevnosť podniku o 30 až 50 percent.

Napriek tomu, že je stránka úspešná, z Paškových slov cítiť, že úspech na slovenskom webe automaticky neznamená vysoké príjmy a pohodlný život. „Máme čo robiť, aby sme udržali chod stránky.“

Obedovat.sk je ešte stále riadené zo súkromného bytu, kanceláriu si nemôžu dovoliť. Paška si však myslí, že web má jednu výhodu – dobrý nápad sa na ňom dokáže presadiť ľahšie než v reálnom svete.

Tváre slovenského internetu

V novej rubrike každý týždeň prinášame príbeh jedného webu. Dnes predstavujeme autora stránky obedovat.sk. O týždeň vám prinesieme rozhovor s autorom servera imhd.sk.

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  7. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  2. Noc architektúry 2018
  3. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  4. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  7. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  8. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
  9. Billa pomáha slabozrakým a nevidiacim s nákupmi už aj v Nitre
  10. Svetový roaming v O2 výhodnejšie
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 26 584
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 18 127
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 411
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 11 760
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 638
  6. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 5 169
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 784
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 741
  9. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí 2 921
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 2 753

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Režisér filmu o Slovenských brancoch: Tí chlapci sú iní, ako si myslíme

Ukazuje, ako sa nebezpečná hra mení na politiku. Film o Slovensku je na Berlinale.

DOMOV

Na firmu u Maďariča padá podozrenie z nekalej súťaže

Centire mala informácie vždy ako prvá.

ŠPORT

Babráci. Fanúšikovia majú právo sa hnevať

Olympijská správa o stave slovenského hokeja.

Neprehliadnite tiež

Majú na to gény aj žalúdok. Zistili, ako sa netopiere dokážu kŕmiť iba krvou

Len tri z viac ako tisícdvesto druhov netopierov pijú krv.

Ich staroba je super. Prečo si niektorí starší zachovajú mentálne schopnosti?

Našli dôvod, prečo si dobre starnúci ľudia zachovajú lepšiu pamäť.

Inteligentnú domácnosť má aj Panasonic, vyskúšali sme ju

Odhalí zlodeja, rozbité okno, tečúcu vodu a prezradí aj najväčšieho žrúta elektrickej energie.

Vedci ukázali, ako fungujú fake news (a kto bude ich obeťou)

Veda ukazuje, prečo falošné správy fungujú, ako falošné správy fungujú a na koho najefektívnejšie fungujú.