TVÁRE SLOVENSKÉHO INTERNETU

Obedovať.sk hýbe návštevnosťou reštaurácií

Každodenný obedňajší rituál sa začína v mnohých kanceláriách rovnako. Skôr, než sa kolegovia spoločne vyberú na obed, si na stránke obedovat.sk vyhľadajú denné menu v okolitých reštauráciách a dohodnú sa, kam pôjdu.

Niektoré reštaurácie už zistili, že zverejnenie ich menu na obedovat.sk môže výrazne pohnúť ich návštevnosťou, hovorí autor stránky Peter Paška.(Zdroj: SME)

Konateľom spoločnosti, ktorá stojí za obedovat.sk, je 28-ročný Peter Paška. Keď ho pozvete na obed, porozpráva vám príbeh stránky. Nemá rád kameru, lebo vraj hovorí priveľa a niekedy aj veci, ktoré by na kameru hovoriť nemal. Často využíval frázu „off record“.

„Obedovat.sk vznikol z potreby. Takáto služba na webe chýbala,“ hovorí Paška.

Kedysi pracoval ako asistent daňového poradcu v centre Bratislavy. „S kolegami sme v čase obeda vždy blúdili po meste a hľadali menu, ktoré by vyhovovalo každému. Napadlo nám, že menu dáme na web, aby sme hľadanie uľahčili.“

Web spustili v roku 2004. Na začiatku mali na stránke len menu z približne 40 reštauračných zariadení, prevažne z bratislavského Starého Mesta. Cez kamarátov a cez známych e-­mailom rozšírili, že takáto stránka vzniká a hneď v prvý deň mali 5 ­tisíc návštevníkov.

VIDEO: Kam ísť na obed s obedovať.sk


KAMERA: Lukáš Kodoň a Miro Šifra

Na otázku, či má toľko známych, sa Paška len pousmeje. „Prvý týždeň návštevnosť prudko poklesla. Na vyššie čísla sme sa potom postupne dostali len tvrdou prácou.“ Začiatky si Paška predstavoval inak. „Myslel som si, že majitelia reštaurácií sa budú chcieť hneď zaregistrovať, ale mali sme problém ich vôbec zastihnúť a vysvetliť im, o čo ide.“ Po roku sa to však zlomilo. Odvtedy reštaurácie netreba obehávať, hlásia sa samy.

Dnes si mesačne stránku pozrie skoro štvrť milióna ľudí. Tí si môžu na webe vybrať menu z približne poldruhatisíca reštaurácií.

Oproti začiatkom sa obedovat.sk rozšírilo aj do re­giónov a nepokrýva len Bratislavu. Zoznam reštauračných zariadení rastie najmä vo veľ­kých mestách, kde má obedovat.sk svojich spolupracovníkov. Pre web v súčasnosti pracuje 20 ľudí, väčšina externe.

Zmenil sa aj obsah stránky a už neponúka len denné menu. „Množstvo ľudí vyhľadáva na stránke reštaurácie na firemné večierky, oslavy alebo rodinné stretnutia,“ hovorí autor. Pribudli fotky a zlepšila sa organizácia informácií. Zoznam sa rozšíril aj o ďalšie zariadenia ako čajovne, kaviarne a bary.

Podľa Pašku je portál dnes natoľko silný, že v čase obeda dokáže výrazne hýbať s návštevnosťou reštaurácie.

Spomína príklad majiteľa, ktorý zabudol poslať menu. „Zistil, že mu prišla len polovica zákazníkov.“ Večer volal, či by nemohol poslať aspoň menu na zvyšok týždňa. Paška tvrdí, že obedovat.sk dokáže zvýšiť návštevnosť podniku o 30 až 50 percent.

Napriek tomu, že je stránka úspešná, z Paškových slov cítiť, že úspech na slovenskom webe automaticky neznamená vysoké príjmy a pohodlný život. „Máme čo robiť, aby sme udržali chod stránky.“

Obedovat.sk je ešte stále riadené zo súkromného bytu, kanceláriu si nemôžu dovoliť. Paška si však myslí, že web má jednu výhodu – dobrý nápad sa na ňom dokáže presadiť ľahšie než v reálnom svete.

Tváre slovenského internetu

V novej rubrike každý týždeň prinášame príbeh jedného webu. Dnes predstavujeme autora stránky obedovat.sk. O týždeň vám prinesieme rozhovor s autorom servera imhd.sk.

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  1. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  2. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  3. Rekonštrukcia v zime? Prečo nie?
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  5. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  6. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  7. Bezplatné rozšírenie do prehliadača
  8. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť.
  9. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  10. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 4 735
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 4 300
  3. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 3 475
  4. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 334
  5. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 3 010
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 2 333
  7. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 1 948
  8. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 1 947
  9. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 801
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 561

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Laššáková: Kiskov výber ma prekvapil, nečakala som to

Poslankyňa za Smer Jana Laššáková tvrdí, že Maďarič na sneme strany hovoril čiastočne aj z jej srdca.

EKONOMIKA

Šramko: Zásadná reforma? Naposledy pred piatimi rokmi

Vláda v rozpočte vytvára rezervy v stovkách miliónov eur.

ŠPORT

Froome mal počas Vuelty pozitívny dopingový test, hrozí mu aj odobranie titulu

Brit je štvornásobným víťazom Tour de France.

Neprehliadnite tiež

Slováci najviac v roku 2017 vyhľadávali segedín, ako voliť, či Petra Sagana

Spoločnosť Google zverejnila zoznam najviac vyhľadávaných trendov v ich vyhľadávači.

Vedci objavili kosti obrovského tučniaka, bol veľký ako človek

Veľké tučniaky zmizli kvôli morskej konkurencii.

Klávesové skratky pre Excel vám ušetria čas. Naučte sa ich

Prinášame prehľad najpoužívanejších skratiek pre tabuľkový program.

Teoretická astrofyzika dosiahla triumf, našli kilonovu

Ďalekohľady zachytili prvý optický náprotivok zdroja gravitačných vĺn. Výsledkom splynutia dvojice neutrónových hviezd je kilonova.

Fyzici objavili novú formu hmoty, jej základom je prázdno

Excitonium po prvýkrát teoreticky opísali pred päťdesiatimi rokmi. Teraz potvrdili, že existuje.