Čokoholizmus sa zrodil pred tritisíc rokmi

Kakakové bôby a výrobky z nich, najmä kakao a čokoládu, asi vychutnávame všetci. Biomedicínsky výskum potvrdzuje, že ak to s množstvom skonzumovanej čokolády nepreženieme, má prospešné zdravotné účinky. Osobitne to platí o horkej. Mlieko a cukor v čokolád

Mapka východnej Mezoameriky s náleziskom Puerto Escondido. Ilustrácie - PNAS

e síce podľa väčšiny konzumentov zlepšujú jej chuť, avšak dlhodobejšie majú menej priaznivé vedľajšie účinky, v prvom rade zvyšujú riziko obezity.

Nazvali ho chocolatl

Príbeh čokolády je spojený s príbehom kakaa ako mliečneho nápoja. Kakaovník (Theobroma spp.) je rastlinou Nového sveta. Všetci jeho divo rastúci príbuzní sú dnes známi zo severnej Amazónie. Tam sa však kakao nerobilo. Divý kakaovník zrejme pôvodne rástol aj severnejšie, alebo možno ho tam ľudia preniesli z Amazónie. Samotný pojem čokoláda pochádza z jazyka Aztékov, ktorí kakaový nápoj nazývali chocolatl.

Obyvatelia Mezoameriky (Mexiko a vlastná Stredná Amerika) však kakao poznali a vychutnávali dávno pred zrodom aztéckeho impéria a zrejme aj pred sformovaním vlastného aztéckeho etnika. Bolo luxusným tovarom určeným predovšetkým pre vládne elity. Ba kakaové bôby slúžili aj ako platidlo a vyberal sa v nich tribút. Doterajšie dôkazy ich využívania pôvodnými Američanmi siahali približne k roku 500 pred n. l. Vyzerá to však, že počiatky kakaa ako plodiny ležia hlbšie v čase.

Prekvapenie z Hondurasu

Na archeologickej lokalite Puerto Escondido v údolí Ulúa v severnom Hondurase sa totiž našli črepy nádoby, pochádzajúcej najmenej z roku 1100 pred n. l., ale možno až z roku 1400 pred n. l. Úctyhodne staré, ale v zásade nepredstavovali nič zvláštne. Ani keramickým štýlom, ani nálezovým kontextom. Podstatné je čosi iné: na čo vlastne slúžili. Podrobná analýza totiž na vnútornej strane jedenástich črepov odhalila stopy jednak kofeínu, jednak teobromínu, alkaloidu podobného kofeínu, vyskytujúceho sa v kakaových bôboch.

Donedávna podobná analýza vyžadovala zachované celé nádoby a pomerne veľké množstvo vzorky. Pokrok v prístrojovom vybavení a metódach teraz vedcom umožnil uspokojiť sa s črepmi a malými vzorkami. Veľmi vítané, lebo celé nádoby sa nájdu zriedka, zväčša ide o črepy zo smetísk.

Na začiatku bol alkohol

Kakao ako nápoj a čokoláda z kakakových bôbov však neboli prvými používanými výrobkami z plodov kakovníka. Prví konzumenti si vychutnávali jednoduchší nápoj, ktorý získavali kvasením sladkej drene okolo semien a ktorý obsahoval asi päť percent alkoholu. Výsledkom bolo niečo medzi vínom a pivom, čo vôbec nemalo chuť čokolády. (Zaujímavé je, že na základe týchto archeologických poznatkov začal robiť pokusy istý pivovar.) Čokoládová chuť sa prejavila až v nápoji zo samotných bôbov, ktorý vznikol neskôr a mal horkú chuť.

Kofeín a teobromín však obsahujú obidva nápoje. Ako si teda bádatelia mohli byť istí, že alkoholický bol prvý? Naznačil im to tvar nádob. Bôbový nápoj z neskoršieho obdobia sa skladoval a podával v nižších a širokých nádobách, kým skorý nápoj z drene vo vyšších s dlhým hrdlom. Črepy nájdené v Puerto Escondido patrili práve takým. Časom sa prišlo na to, že ozajstným pokladom kakaovníka sú bôby a čokoláda. Začalo sa však kvasením a alkoholickým nápojom; hovorí to čosi o ľudskej povahe?

Štipľavá pena pre elitu

Na španielskych conquistadorov veľmi zapôsobilo ceremoniálne podávanie kakaového nápoja, respektíve čokolády na dvoroch aztéckeho cisára a mayských kráľov. Okrem kakaových bôbov sa skladal z papričiek čili, medu a špeciálnych bylín a kvetov. Kvapalinu ušľahali na penu a tú potom konzumovali, ale aj vdychovali. V niektorých oblastiach Mezoameriky pôvodní obyvatelia stále z kakaovníka vyrábajú alkoholický nápoj, okrem iného na rituálne účely. Napokon aj nám nie sú neznáme rôzne kakaové likéry. Honduraské údolie Ulúa bolo známe dorábaním vysoko kvalitných kakových bôbov už v 16. storočí. Predkolumbovské dokumenty a vyobrazenia potvrdzujú, že táto komodita hrala veľmi dôležitú úlohu v miestnej ekonomike najmenej predchádzajúcich tisíc rokov.

Objav v Puerto Escondido uskutočnil John Henderson z Cornellovej univerzity (členka prestížnej osemčlennej "brečtanovej ligy" v USA, kam patria aj Harvard či Yale) s kolegami. Napísali o tom v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences USA.

Zdeněk Urban,

spolupracovník SME

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Čo robiť, aby sa vám v lete neprehrieval telefón

Nedávajte telefón do mrazničky.

Podcast Klik

Klik: Prečo sa ľudia nechávajú očipovať

Prehľad technologických správ týždňa.

PODCAST ZOOM

Zoom: Globálne otepľovanie ukázali cyklistické preteky

Čo nám cyklistika hovorí o zmene klímy.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 152
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 351
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 445
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 420
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 728
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 404
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 003
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 510
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 837
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 673