SME

Pikantná mexická história

Nálezy z južného Mexika dokladajú, že predkolumbovskí Američania mali pestrú pikantnú kuchyňu. Používali totiž papričky čili už pred takmer tisícpäťsto rokmi.

Vysušený zvyšok čili papričiek z jaskyne Guilá Naquitz, datované do rokov 490 až 780.Vysušený zvyšok čili papričiek z jaskyne Guilá Naquitz, datované do rokov 490 až 780. (Zdroj: FOTO - LINDA PERRY/SMITHSONIAN INSTITUTION)

Vedci skúmali 122 vysušených čili papričiek. Našli sa vo vrstvách preklenujúcich obdobie rokov 500 až 1500 v skalných úkrytoch Guilá Naquitz a Silviina jaskyňa v oblasti mesta Mitla na východe juhomexického údolia Oaxaca.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najstaršie papričky boli datované do rozpätia rokov 490 až 780. Ukázalo sa, že papričky z prvého náleziska patria k siedmim a z druhého k ďalším trom rôznym odrodám. Zatiaľ nevedno, v akom vzťahu sú tieto odrody k moderným. Jedna pripomína tabasco, iná cayenne. Podstatné je, že obyvatelia nálezísk, ktoré v spomenutom časovom rozpätí slúžili roľníkom z Mitly (patrili ku kultúre Zapotékov) ako dočasné tábory a skladiská, používali papričky čerstvé aj sušené.

SkryťVypnúť reklamu

Korene dnešnej pikantnej mexickej kuchyne teda siahajú aspoň 1500 rokov do minulosti. Papričky čili samozrejme zdomácnili oveľa skôr - nedávne nálezy z Coxcatlánskej jaskyne v údolí Tehuacán ukázali, že približne pred 8-tisíc rokmi. Jedna vec je však zdomácnenie a druhá rozsiahle používanie, teraz doložené v Oaxace. V samotnom Guilá Naquitz sa okrem papričiek našli zvyšky zdomácnenej kukurice, tekvice, fazule a avokáda, pri tekvici staré až 10-tisíc rokov.

V časopise Proceedings of the National Academy of Sciences USA to napísali Linda Perryová z Národného múzea prírodnej histórie pri Smithsonovskej inštitúcii vo Washingtone a Kent Flannery z Michiganskej univerzity. (urb)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  6. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  7. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Musí veda odpovedať na všetky naše otázky?
  4. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  5. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  6. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 17 960
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 224
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 894
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 3 856
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 3 150
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 476
  7. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt 1 595
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 1 496
SkryťZatvoriť reklamu