Pikantná mexická história

Nálezy z južného Mexika dokladajú, že predkolumbovskí Američania mali pestrú pikantnú kuchyňu. Používali totiž papričky čili už pred takmer tisícpäťsto rokmi.

Vysušený zvyšok čili papričiek z jaskyne Guilá Naquitz, datované do rokov 490 až 780.(Zdroj: FOTO - LINDA PERRY/SMITHSONIAN INSTITUTION)

Vedci skúmali 122 vysušených čili papričiek. Našli sa vo vrstvách preklenujúcich obdobie rokov 500 až 1500 v skalných úkrytoch Guilá Naquitz a Silviina jaskyňa v oblasti mesta Mitla na východe juhomexického údolia Oaxaca.

Najstaršie papričky boli datované do rozpätia rokov 490 až 780. Ukázalo sa, že papričky z prvého náleziska patria k siedmim a z druhého k ďalším trom rôznym odrodám. Zatiaľ nevedno, v akom vzťahu sú tieto odrody k moderným. Jedna pripomína tabasco, iná cayenne. Podstatné je, že obyvatelia nálezísk, ktoré v spomenutom časovom rozpätí slúžili roľníkom z Mitly (patrili ku kultúre Zapotékov) ako dočasné tábory a skladiská, používali papričky čerstvé aj sušené.

Článok pokračuje pod video reklamou

Korene dnešnej pikantnej mexickej kuchyne teda siahajú aspoň 1500 rokov do minulosti. Papričky čili samozrejme zdomácnili oveľa skôr - nedávne nálezy z Coxcatlánskej jaskyne v údolí Tehuacán ukázali, že približne pred 8-tisíc rokmi. Jedna vec je však zdomácnenie a druhá rozsiahle používanie, teraz doložené v Oaxace. V samotnom Guilá Naquitz sa okrem papričiek našli zvyšky zdomácnenej kukurice, tekvice, fazule a avokáda, pri tekvici staré až 10-tisíc rokov.

V časopise Proceedings of the National Academy of Sciences USA to napísali Linda Perryová z Národného múzea prírodnej histórie pri Smithsonovskej inštitúcii vo Washingtone a Kent Flannery z Michiganskej univerzity. (urb)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  3. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  4. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  5. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  6. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  7. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli
  9. Naša freestyle kajakárka: na majstrovstvá ideme tri baby
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70%
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  5. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  6. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  7. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  8. Atos predstavil najúplnejšie 4G a LTE komunikačné riešenie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 614
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 060
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 715
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 167
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 012
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 5 156
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 338
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 4 228
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 491
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 134