Vedci z ChÚ SAV získali cenu za výsledky v oblasti biokonverzie rastlinnej hmoty

Bratislava 10. júla (TASR) - Vedeckú prácu Mikrobiálne enzýmy biokonverzie rastlinnej hmoty, ktorú pripravil kolektív pracovníkov Chemického ústavu SAV ...

Bratislava 10. júla (TASR) - Vedeckú prácu Mikrobiálne enzýmy biokonverzie rastlinnej hmoty, ktorú pripravil kolektív pracovníkov Chemického ústavu SAV (ChÚ SAV) pod vedením RNDr. Petra Bieleho, odmenili Cenou SAV 2007 za vedecko-výskumnú činnosť.

Práca predstavuje výsledok desaťročnej výskumnej činnosti Oddelenia enzymológie sacharidov ChÚ SAV a dosiahnuté výsledky významným spôsobom obohacujú oblasť rozkladu rastlinnej hmoty mikroorganizmami. Je to jedna z priorít svetovej i slovenskej vedy, ktorá úzko súvisí so súčasnými snahami o všestranné využitie každoročne sa obnovujúcej rastlinnej hmoty, vrátane enzýmami sprostredkovanej premeny rastlinných polysacharidov na chemické palivá aj na nové produkty s významným dopadom v medicíne a výžive ľudí i hospodárskych zvierat.

Ocenený kolektív pripravil rad nových zlúčenín, ktoré svojou povahou veľmi pripomínajú rôzne polysacharidy bunkových stien rastlín. Ich použitie umožnilo vedcom z ChÚ SAV objaviť úplne nové enzýmy, ale aj enzýmy, ktoré uskutočňujú reakciu už známu, ale novým spôsobom. Výskumníci napríklad objavili princípy tvorby a zloženie kvasinkovitého mikoorganizmu (Aureobasidium pullulans), ktorý spôsobuje černenie mäkkých drevín a ktorý bol prvým priemyselným producentom xylanáz (enzýmov) využívaných na bielenie buničiny. Zistili, že kmene tohto mikroorganizmu v zhode s ich neblahým účinkom na drevo patria v ríši kvasiniek medzi najlepších producentov enzýmov rozkladajúcich hemicelulózu mäkkých drevín.

V posledných rokoch sa vedcom podarilo identifikovať nové látky, ktoré otvárajú možnosti nahradiť aplikáciu lúhov, a tak zmierniť drastické podmienky pri spracovaní rastlinnej hmoty.

V spolupráci so zahraničnými laboratóriami vedci z ChÚ SAV charakterizovali sériu endoxylanáz - enzýmov, ktoré rozkladajú rastlinnú hemicelulózu, xylan. Xylanázy patria medzi najlepšie preštudované enzýmy. Tieto enzýmy sa využívajú v papierenskom priemysle, v procese bielenia, ďalej v potravinárskom priemysle na zvyšovanie kvality pekárenských a iných výrobkov, v textilnom priemysle, v krmovinárstve a iných odvetviach.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Téma: Chémia


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan sa v cieli pýtal: A kto dnes vyhral?

Prvý deň v Alpách nepriniesol žiadne zmeny.

EKONOMIKA

Pozrite si nové vozne, železnice sľubujú modernejšie cestovanie

Vozne nasadia na najvyťaženejšie linky.

Neprehliadnite tiež

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 18 604
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 520
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 521
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 8 785
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 343
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 539
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 016
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 809
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 680
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 290