Bratislava 10. júla (TASR) - Vedeckú prácu Mikrobiálne enzýmy biokonverzie rastlinnej hmoty, ktorú pripravil kolektív pracovníkov Chemického ústavu SAV (ChÚ SAV) pod vedením RNDr. Petra Bieleho, odmenili Cenou SAV 2007 za vedecko-výskumnú činnosť.
Práca predstavuje výsledok desaťročnej výskumnej činnosti Oddelenia enzymológie sacharidov ChÚ SAV a dosiahnuté výsledky významným spôsobom obohacujú oblasť rozkladu rastlinnej hmoty mikroorganizmami. Je to jedna z priorít svetovej i slovenskej vedy, ktorá úzko súvisí so súčasnými snahami o všestranné využitie každoročne sa obnovujúcej rastlinnej hmoty, vrátane enzýmami sprostredkovanej premeny rastlinných polysacharidov na chemické palivá aj na nové produkty s významným dopadom v medicíne a výžive ľudí i hospodárskych zvierat.
Ocenený kolektív pripravil rad nových zlúčenín, ktoré svojou povahou veľmi pripomínajú rôzne polysacharidy bunkových stien rastlín. Ich použitie umožnilo vedcom z ChÚ SAV objaviť úplne nové enzýmy, ale aj enzýmy, ktoré uskutočňujú reakciu už známu, ale novým spôsobom. Výskumníci napríklad objavili princípy tvorby a zloženie kvasinkovitého mikoorganizmu (Aureobasidium pullulans), ktorý spôsobuje černenie mäkkých drevín a ktorý bol prvým priemyselným producentom xylanáz (enzýmov) využívaných na bielenie buničiny. Zistili, že kmene tohto mikroorganizmu v zhode s ich neblahým účinkom na drevo patria v ríši kvasiniek medzi najlepších producentov enzýmov rozkladajúcich hemicelulózu mäkkých drevín.
V posledných rokoch sa vedcom podarilo identifikovať nové látky, ktoré otvárajú možnosti nahradiť aplikáciu lúhov, a tak zmierniť drastické podmienky pri spracovaní rastlinnej hmoty.
V spolupráci so zahraničnými laboratóriami vedci z ChÚ SAV charakterizovali sériu endoxylanáz - enzýmov, ktoré rozkladajú rastlinnú hemicelulózu, xylan. Xylanázy patria medzi najlepšie preštudované enzýmy. Tieto enzýmy sa využívajú v papierenskom priemysle, v procese bielenia, ďalej v potravinárskom priemysle na zvyšovanie kvality pekárenských a iných výrobkov, v textilnom priemysle, v krmovinárstve a iných odvetviach.