Zázračné tabletky nefungujú. Jedzte ovocie!

New Scientist nám odkazuje, že prakticky nič z úžitku, ktorý nášmu organizmu ponúka strava bohatá na ovocie a zeleninu, nemožno okopírovať v potravinových doplnkoch.

Ľadové medvede zrejme vedia, čím si treba upevniť zdravie.

ILUSTRAČNÉ FOTO - REUTERS

Brusnicové tabletky. Výťažok zo zeleného čaju. Šumivý vitamín C. Koncentrát z granátových jabĺčok. Betakarotén. Selén. Výťažok z grapefruitových semiačok. Vysoké dávky vitamínu E. Extrakt z borovicovej kôry.

K súpisu výživových doplnkov s antioxidantmi by zrejme každý z nás vedel pridať niekoľko ďalších. Veď ako sme si až doteraz mysleli, ich užívanie upevňuje zdravie a chráni pred najzávažnejšími chorobami. Podľa britského týždenníka New Scientist je však všetko inak.

Rozsiahle vedecké štúdie v poslednom časue nepotvrdili propagované účinky antioxidantov v podobe potravinových doplnkov. Zrejme sa tak definitívne skončila krásna rozprávka, v ktorej stačí hltanie piluliek na oddialenie príznakov starnutia.

Lisa Meltonová, ktorá článok napísala, čerpala z poznatkov popredných vedcov, ktorí dlhodobo študujú účinky antioxidantov na ľudský organizmus.

Čo sú voľné radikály

Zázračným účinkom piluliek obohatených antioxidantmi verí asi polovica Američanov. Berú ich denne vo viere, že im zabezpečia pevné zdravie a zbavia ich civilizačných chorôb vrátane srdcových, mozgových (najmä obávaného Alzheimera a Parkinsona), rakoviny, cukrovky, sivého zákalu či artritídy. Prečo si práve antioxidanty získali reputáciu zázračného prostriedku?

Po roku 1950 začali vedci zisťovať, že civilizačné choroby sú spojené so škodlivými chemikáliami v našom tele, voľnými radikálmi. Tieto zlúčeniny s jedným prebytočným elektrónom sú naozaj radikálne, čiže nepokojné a nebezpečné. Môžu sa stabilizovať naviazaním (oxidáciou) na iné molekuly vrátane bielkovín, cukrov, lipidov a DNA. Pritom často vytvárajú ešte viac voľných radikálov (ich prevaha nad antioxidantmi v organizme sa nazýva oxidačný stres; ten skracuje život buniek, a samozrejme aj celého organizmu). Túto reťazovú reakciu preruší buď vzájomná väzba dvoch radikálov, alebo reakcia s antioxidantom.

Voľným radikálom sa nevyhneme, pretože sú odpadovým produktom dýchania. V normálnych podmienkach náš organizmus vyrába iba 1-2 percentá energie tak, že súčasne vzniknú voľné radikály. "To neznie tak strašne, lenže ľudia sú veľké živočíchy a dýchajú veľmi veľa," hovorí Barry Halliwellová z Národnej univerzity v Singapure, ktorá ako jedna z prvých skúmala vzťah medzi voľnými radikálmi a vznikom chorôb. "Ročne ľudské telo vytvorí asi 1,7 kg voľných radikálov." Röntgenové lúče, ozón, tabakový dym, znečistený vzduch, priemyselné chemikálie, mikrobiálna infekcia alebo intenzívne cvičenie ich produkciu zvyšujú.

Geniálna myšlienka?

Vedci si už dávnejšie všimli, že ľudia, ktorí jedia dostatok ovocia a zeleniny, majú nižší výskyt srdcových chorôb, cukrovky, demencie, porážok a určitých druhov rakoviny. V 80-tych rokoch uplynulého storočia našli aj možné vysvetlenie. Ovocie a zelenina obsahujú veľa antioxidantov, ktoré dokážu neutralizovať voľné radikály tým, že im dodajú chýbajúci elektrón.

A zrodila sa zaujímavá hypotéza: Nemohli by nedostatkové sezónne ovocie a zeleninu nahradiť ľahko dostupné potravinové doplnky? Táto myšlienka sa vtedy zdala geniálna a vyrástlo z nej celé obrovské priemyselné odvetvie. Podľa amerického Národného ústavu zdravia (NIH) viac ako polovica dospelých Američanov berie nejakú formu vitamínových či minerálnych doplnkov v celkovej hodnote 23 miliárd dolárov ročne.

Je ťažké odhadovať, koľko obyvatelia USA utratia iba za antioxidanty, ústav zdravia však tvrdí, že ide o "veľký podiel". Podľa marketingovej firmy SPINS zo San Francisca sa trh s antioxidantmi v uplynulom roku zvýšil o 18 percent.

Účinkovali iba v skúmavke

Najznámejšími antioxidantmi sú vitamín E, vitamín C a dve triedy rastlinných chemikálií nazývané polyfenoly (vrátane flavonoidov, ktoré sú napríklad v červenom víne či čajoch) a karotenoidy (vrátane lykopénu, ten je najmä v paradajkách). Väčšina doplnkov ponúkaných ako antioxidanty obsahujú minimálne jeden z nich, často ako čistú chemikáliu, niekedy ide o koncentrovaný rastlinný výťažok.

Vedci začali obohatené potraviny podrobnejšie skúmať asi pred 15 rokmi. A nevychádzali z úžasu. Znovu a znovu zisťovali, že podľa náročných testov chemikálie ani výťažky neobstáli. Použili pri tom "zlatý" štandard medicínskeho výskumu, dvojitú slepú skúšku; ani lekár, ani pacient pri nej nevedia, či dávajú a berú účinnú zložku alebo placebo, preto by výsledky mali byť objektívne.

Výživové doplnky si síce poradili s antioxidantmi v skúmavke, akonáhle však mali zasiahnuť v ľudskom tele, ukázali sa nepochopiteľne bezmocné. Niekedy nielenže nedokázali odstrániť oxidačné poškodenia, ale vyzeralo to, že môžu dokonca aj uškodiť. Mnohí experimentátori preto ukončili pokusy konštatovaním, že v najlepšom prípade je používanie doplnkov stratou peňazí a času, v horšom prípade môžu byť škodlivé.

Káva s príchuťou platiny

Podľa Halliwellovej je možné, že užitočné zložky sú naviazané na vlákninu, ktorá zostáva v žalúdku a v hrubom čreve dlho, a môže tak neutralizovať voľné radikály. To je dôležité najmä pre žalúdok s jeho kyslým prostredím, kde systematicky vznikajú voľné radikály z potravy. Doplnky to isté nedokážu, pretože prejdú tráviacou sústavou príliš rýchlo.

Existuje však ešte pútavejšie vysvetlenie. Čaj a káva sa považujú za zdroj antioxidantov. Halliwellová však zistila, že sú tiež plné reaktívneho kyslíka: "Vždy, keď pijete šálku kávy, je to ako keby ste vypili rozriedenú čašu peroxidu vodíka." Pomyslite na platinové blondíny, a dostanete obrázok o tom, čo máte približne v žalúdku.

Ak sú však pre nás voľné radikály zlé, prečo môžu byť káva a čaj užitočné? Jednou z možností je, že povzbudia náš antioxidačný systém - bielkovinovú a enzýmovú obrannú mašinériu. "Bunky sa dokážu veľmi dobre chrániť proti malému stresu, ale iba dovtedy, kým sa nestane priveľkým," hovorí Malcolm Jackson, biochemik z Liverpoolskej univerzity. Antioxidanty v potrave zrejme vytvárajú také množstvo voľných radikálov, ktoré pre bunky slúžia ako rozcvička. Táto hypotéza by vysvetlila, prečo nefungujú potravinové doplnky: dávky sú príliš vysoké a produkujú priveľa voľných radikálov, ktoré bunky netrénujú, ale ničia. Je to však iba hypotéza.

Halliwellová pre nás zatiaľ nemá lepší odkaz, než tento: "Držte sa potravín bohatých na flavonoidy, pite čaj a veľmi mierne červené víno, jedzte ovocie a zeleninu. Nezačínajete brať veľké dávky potravín, obohatených antioxidantmi. Vydržte, kým budeme vedieť viac."

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  4. Investment Advisory Guide for Slovakia
  5. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  6. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  7. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  8. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  10. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene
  1. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  2. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  3. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  4. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  5. Investment Advisory Guide for Slovakia
  6. Ako naučiť vaše deti správne zaobchádzať s peniazmi?
  7. Spolupráca Katedry architektúry SvF s mestskou časťou Dúbravka
  8. Ročné cestovné poistenie vás chráni dlhšie a je výhodnejšie
  9. Podmienky predaja spoločnosti s.r.o., ktorá je platcom DPH
  10. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  1. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 24 907
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 23 589
  3. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 19 508
  4. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 15 336
  5. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 13 820
  6. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 12 399
  7. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 6 603
  8. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory 4 497
  9. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 4 024
  10. Ako veľmi eko sa dá byť vo firme s 2 300 zamestnancami? 3 647

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Mistrík odstúpil z prezidentského súboja, podporil Čaputovú

Mistríkovo rozhodnutie ocenil aj prezident Kiska a tiež podporil Čaputovú.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Toto by Čaputová nemala zahodiť

Po dvadsiatich rokoch môže prvé kolo vyhrať blok mimo Smeru a HZDS.

AUTO

Prichádza malé SUV Škoda Kamiq. Aké sú naše prvé dojmy?

Zaboduje priestorom aj bohatou výbavou.

Neprehliadnite tiež

Google chce zmeniť herné odvetvie

Predstavil novú streamovaciu službu Stadia.

Sociálna sieť Google+ prestane fungovať začiatkom apríla 2019.
Prelet okolo rovníka, záber vznikol zo vzdialenosti 13 kilometrov.

Ľudia, ktorí po eskalátore kráčajú, sú tak trochu sebci

Ľudia v stoji potrebujú menej priestoru.

Ako používate eskalátor? Stojíte alebo kráčate po ľavej strane?
Karen Uhlenbecková.
Ilustračné foto.