Indickí vedci prišli na to, ako "zneškodniť" fazuľu

Londýn 27. marca (TASR) - Indickí vedci zistili, že ožiarením niektorých druhov strukovín gama lúčmi možno zlikvidovať väčšinu chemických látok, ktoré ...

Londýn 27. marca (TASR) - Indickí vedci zistili, že ožiarením niektorých druhov strukovín gama lúčmi možno zlikvidovať väčšinu chemických látok, ktoré vyvolávajú nepríjemné následky konzumácie tejto skupiny plodín.

Plynatosť spôsobuje baktéria v hrubom čreve, ktorá sa živí určitým typom uhľohydrátov zvanými oligosacharidy a mení ich na zmes plynov s obsahom metánu a plynov s obsahom síry.

Je to práve síra, ktorá núti ľudí zapchávať svoje nosy. Dospelý človek vyprodukuje vo svojich útrobách denne štyri až päť litrov plynov, pričom fazuľa a strukoviny sú najčastejšie spájané s vetrami. Dôvodom je skutočnosť, že takmer 60 percent uhľohydrátov obsiahnutých v strukovinách sú oligosacharidy.

Ako informuje britský časopis New Scientist, vedci Džammál Máčajáh a Mrínal Pédnekár z potravinového laboratória atómového výskumného strediska v indickom Trombaji, sa rozhodli vyskúšať, aký môže mať radiácia vplyv na obsah "rizikových" uhľohydrátov v strukovinách rôznych tvarov a farieb, bežne používaných pri príprave indických jedál.

S využitím štandardnej technológie na ožarovanie potravín, časť potravín vystavili slabým gama lúčom, inú vzorku ožiarili dávkou trikrát silnejšou. Pred prípravou jedla nechali strukoviny podľa bežne praktizovaného postupu na dva dni v studenej vode.

Najlepšie výsledky zaznamenali u fazule s čiernymi škvrnami a cícera. Ožarovanie malo menší vplyv na fazuľu šarlátovú, ktorá však má len malý obsah "vinných" oligosacharidov.

"V Indii sú strukoviny veľmi obľúbenou a dôležitou súčasťou jedálnička, niektorí ľudia však nemôžu jesť veľa kvôli problémom s plynatosťou," povedal Mačajáh. "Je to na škodu, keďže ide o veľmi dobrý zdroj základných živín," dodal vedec.

V Európe je možné potraviny ožarovať len na základe špeciálneho povolenia a takto upravené požívatiny musia byť pri predaji označené. Ožarovanie predlžuje dobu používateľnosti rastlinných potravín tým, že zabíja baktériu, ktorá spôsobuje hnitie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Jeden chodí v noci len, druhý na svitaní

Tandem Pellegrini - Fico nešliape jedným smerom.

ŠPORT

Kozák hovoril o tlaku manažérov zo Žiliny. Bol som nepohodlný, tvrdí

Bolo to nedôstojné, reagoval šéf Žiliny.

Neprehliadnite tiež

Podcast Zoom

Zoom: Klamali o poslancoch v Bruseli

Čo robia a čo nerobia europoslanci.

OBJEKTÍV

Antarktický ľadovec vydáva zvuky ako z hororového filmu

Zvuky sa menia pod vplyvom vetrov.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  2. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  3. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  4. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  9. Rozprávkové tankovanie
  10. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 14 958
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 940
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 451
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 328
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 650
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 581
  7. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 608
  8. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 919
  9. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 6 706
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 757