SME

Indickí vedci prišli na to, ako "zneškodniť" fazuľu

Londýn 27. marca (TASR) - Indickí vedci zistili, že ožiarením niektorých druhov strukovín gama lúčmi možno zlikvidovať väčšinu chemických látok, ktoré ...

Londýn 27. marca (TASR) - Indickí vedci zistili, že ožiarením niektorých druhov strukovín gama lúčmi možno zlikvidovať väčšinu chemických látok, ktoré vyvolávajú nepríjemné následky konzumácie tejto skupiny plodín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Plynatosť spôsobuje baktéria v hrubom čreve, ktorá sa živí určitým typom uhľohydrátov zvanými oligosacharidy a mení ich na zmes plynov s obsahom metánu a plynov s obsahom síry.

Je to práve síra, ktorá núti ľudí zapchávať svoje nosy. Dospelý človek vyprodukuje vo svojich útrobách denne štyri až päť litrov plynov, pričom fazuľa a strukoviny sú najčastejšie spájané s vetrami. Dôvodom je skutočnosť, že takmer 60 percent uhľohydrátov obsiahnutých v strukovinách sú oligosacharidy.

SkryťVypnúť reklamu

Ako informuje britský časopis New Scientist, vedci Džammál Máčajáh a Mrínal Pédnekár z potravinového laboratória atómového výskumného strediska v indickom Trombaji, sa rozhodli vyskúšať, aký môže mať radiácia vplyv na obsah "rizikových" uhľohydrátov v strukovinách rôznych tvarov a farieb, bežne používaných pri príprave indických jedál.

S využitím štandardnej technológie na ožarovanie potravín, časť potravín vystavili slabým gama lúčom, inú vzorku ožiarili dávkou trikrát silnejšou. Pred prípravou jedla nechali strukoviny podľa bežne praktizovaného postupu na dva dni v studenej vode.

Najlepšie výsledky zaznamenali u fazule s čiernymi škvrnami a cícera. Ožarovanie malo menší vplyv na fazuľu šarlátovú, ktorá však má len malý obsah "vinných" oligosacharidov.

SkryťVypnúť reklamu

"V Indii sú strukoviny veľmi obľúbenou a dôležitou súčasťou jedálnička, niektorí ľudia však nemôžu jesť veľa kvôli problémom s plynatosťou," povedal Mačajáh. "Je to na škodu, keďže ide o veľmi dobrý zdroj základných živín," dodal vedec.

V Európe je možné potraviny ožarovať len na základe špeciálneho povolenia a takto upravené požívatiny musia byť pri predaji označené. Ožarovanie predlžuje dobu používateľnosti rastlinných potravín tým, že zabíja baktériu, ktorá spôsobuje hnitie.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Úradujúci prezident USA Donald Trump počas Super Bowlu LIX.

Americký prezident ohlásil, že znižuje clá na 10 percent na tri mesiace.


12
Tlačová konferencia premiéra Fica a Tibora Gašpara.

Prvý prieskum v ére transakčnej dane meria Smeru pokles.


a 1 ďalší 4
Minister zdravotníctva Kamil Šaško.

Účasť odborníkov zrušili v poslednej chvíli.


1
Peter Schutz

Celosvetový chaos spôsobili voliči jedinej superveľmoci.


10

Neprehliadnite tiež

Náčelník Vesmírneho velenia Spojených štátov generál Stephen Whiting.

Podľa neho si ich vyžaduje súperenie s inými mocnosťami vo vesmíre.


TASR 1

Týždenný podcast o novinkách z vedy.


a 2 ďalší
Výskumný tím geneticky upravil genóm vlka dravého a vytvoril kópiu pravlka obrovského, ktorý vyhynul pred viac ako 10-tisíc rokmi.

Pravlk vyhynul pred viac ako 10-tisíc rokmi.


56
Podcast Klik

Komentovaný prehľad technologických správ.


a 1 ďalší 1

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 814
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 909
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 595
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 459
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 700
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 403
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 258
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 683
SkryťZatvoriť reklamu