SME
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Indickí vedci prišli na to, ako "zneškodniť" fazuľu

Londýn 27. marca (TASR) - Indickí vedci zistili, že ožiarením niektorých druhov strukovín gama lúčmi možno zlikvidovať väčšinu chemických látok, ktoré ...

Londýn 27. marca (TASR) - Indickí vedci zistili, že ožiarením niektorých druhov strukovín gama lúčmi možno zlikvidovať väčšinu chemických látok, ktoré vyvolávajú nepríjemné následky konzumácie tejto skupiny plodín.

Plynatosť spôsobuje baktéria v hrubom čreve, ktorá sa živí určitým typom uhľohydrátov zvanými oligosacharidy a mení ich na zmes plynov s obsahom metánu a plynov s obsahom síry.

Je to práve síra, ktorá núti ľudí zapchávať svoje nosy. Dospelý človek vyprodukuje vo svojich útrobách denne štyri až päť litrov plynov, pričom fazuľa a strukoviny sú najčastejšie spájané s vetrami. Dôvodom je skutočnosť, že takmer 60 percent uhľohydrátov obsiahnutých v strukovinách sú oligosacharidy.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako informuje britský časopis New Scientist, vedci Džammál Máčajáh a Mrínal Pédnekár z potravinového laboratória atómového výskumného strediska v indickom Trombaji, sa rozhodli vyskúšať, aký môže mať radiácia vplyv na obsah "rizikových" uhľohydrátov v strukovinách rôznych tvarov a farieb, bežne používaných pri príprave indických jedál.

S využitím štandardnej technológie na ožarovanie potravín, časť potravín vystavili slabým gama lúčom, inú vzorku ožiarili dávkou trikrát silnejšou. Pred prípravou jedla nechali strukoviny podľa bežne praktizovaného postupu na dva dni v studenej vode.

Najlepšie výsledky zaznamenali u fazule s čiernymi škvrnami a cícera. Ožarovanie malo menší vplyv na fazuľu šarlátovú, ktorá však má len malý obsah "vinných" oligosacharidov.

Skryť Vypnúť reklamu

"V Indii sú strukoviny veľmi obľúbenou a dôležitou súčasťou jedálnička, niektorí ľudia však nemôžu jesť veľa kvôli problémom s plynatosťou," povedal Mačajáh. "Je to na škodu, keďže ide o veľmi dobrý zdroj základných živín," dodal vedec.

V Európe je možné potraviny ožarovať len na základe špeciálneho povolenia a takto upravené požívatiny musia byť pri predaji označené. Ožarovanie predlžuje dobu používateľnosti rastlinných potravín tým, že zabíja baktériu, ktorá spôsobuje hnitie.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pohľad do miestnosti vo Fakultnej nemocnici v Trnave, v ktorej sa podáva vakcína na prevenciu ochorenia COVID-19.

Nemocnice navrhujú, aby sa náhradníci prihlasovali cez portál korona.gov.

10 h
Certifikát z celoplošného skríningového testovania na ochorenie COVID-19 prebiehajúceho od 18. - 26. januára 2021.

Zoznam zmien platných od 27. januára.

10 h

V sobotu sa chystajú ďalšie protesty.

7 h

Neprehliadnite tiež

Bronzové predmety v tvare rebierok mohli ľudia v Európe počas Bronzovej doby používať ako peniaze.

Bronzové predmety našli aj v Česku.

15 h
Digitálna rekonštrukcia Psittacosaura ilustruje, ako zviera využívalo kloaku na signalizáciu počas dvorenia.

Vedci našli zachovanú kloaku.

25. jan
Desiatky robotických postavičiek Robi, ktoré si mohli zostrojiť čitatelia japonského časopisu DIY. 34-centimetrov vysoký a jeden kilogram vážiaci robot Robi rozpoznáva vyše 200 japonských fráz, dokáže chodiť, tancovať, behať a hrať futbal.

Roboty sa na ľudí začali podobať.

25. jan
Demänovská jaskyňa Slobody

V tomto roku uplynie 100 rokov od objavenia Demänovskej jaskyne slobody.

25. jan

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 004
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 785
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 783
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 620
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 238
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 967
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 461
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 297
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 167
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 153