Indickí vedci prišli na to, ako "zneškodniť" fazuľu

Londýn 27. marca (TASR) - Indickí vedci zistili, že ožiarením niektorých druhov strukovín gama lúčmi možno zlikvidovať väčšinu chemických látok, ktoré ...

Londýn 27. marca (TASR) - Indickí vedci zistili, že ožiarením niektorých druhov strukovín gama lúčmi možno zlikvidovať väčšinu chemických látok, ktoré vyvolávajú nepríjemné následky konzumácie tejto skupiny plodín.

Plynatosť spôsobuje baktéria v hrubom čreve, ktorá sa živí určitým typom uhľohydrátov zvanými oligosacharidy a mení ich na zmes plynov s obsahom metánu a plynov s obsahom síry.

Je to práve síra, ktorá núti ľudí zapchávať svoje nosy. Dospelý človek vyprodukuje vo svojich útrobách denne štyri až päť litrov plynov, pričom fazuľa a strukoviny sú najčastejšie spájané s vetrami. Dôvodom je skutočnosť, že takmer 60 percent uhľohydrátov obsiahnutých v strukovinách sú oligosacharidy.

Ako informuje britský časopis New Scientist, vedci Džammál Máčajáh a Mrínal Pédnekár z potravinového laboratória atómového výskumného strediska v indickom Trombaji, sa rozhodli vyskúšať, aký môže mať radiácia vplyv na obsah "rizikových" uhľohydrátov v strukovinách rôznych tvarov a farieb, bežne používaných pri príprave indických jedál.

S využitím štandardnej technológie na ožarovanie potravín, časť potravín vystavili slabým gama lúčom, inú vzorku ožiarili dávkou trikrát silnejšou. Pred prípravou jedla nechali strukoviny podľa bežne praktizovaného postupu na dva dni v studenej vode.

Najlepšie výsledky zaznamenali u fazule s čiernymi škvrnami a cícera. Ožarovanie malo menší vplyv na fazuľu šarlátovú, ktorá však má len malý obsah "vinných" oligosacharidov.

"V Indii sú strukoviny veľmi obľúbenou a dôležitou súčasťou jedálnička, niektorí ľudia však nemôžu jesť veľa kvôli problémom s plynatosťou," povedal Mačajáh. "Je to na škodu, keďže ide o veľmi dobrý zdroj základných živín," dodal vedec.

V Európe je možné potraviny ožarovať len na základe špeciálneho povolenia a takto upravené požívatiny musia byť pri predaji označené. Ožarovanie predlžuje dobu používateľnosti rastlinných potravín tým, že zabíja baktériu, ktorá spôsobuje hnitie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto bude udeľovať Ficove štátne vyznamenania

Nové štátne ceny chce udeľovať vláda.

Stĺpček Jakuba Fila

Vatry zvrchovanosti, Svätopluk. Prečo nie august 1968?

Že si komunisti nevšimli november ´89, sa stalo smutnosmiešnou glosou ich sveta.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

Neprehliadnite tiež

PODCAST ZOOM

Zoom: Čo robiť, aby mali lekári lepšie výsledky

Empatickí lekári pomáhajú pacientom.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 20 247
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 274
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 12 628
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 895
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 467
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 853
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 533
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 540
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 441
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 196