Dobrú chuť! Ak si chcete okrem toho ešte aj vylepšiť zloženie črevnej mikroflóry, potom odporúčame iba tradičnú bryndzu, ktorá nesmie byť pasterizovaná. FOTO SME - PAVOL FUNTÁL
Mlieko je takmer ideálnou potravinou. Najmä ovčie prevyšuje vo všetkých ukazovateľoch kravské aj kozie mlieko (pozri tabuľku). Je bohatšie na bielkoviny a tuk, ale aj na minerálne látky, vitamíny, enzýmy a iné biologicky aktívne látky. Konzumácia dvoch pohárov (0,5 litra) ovčieho mlieka denne pokryje dennú potrebu vápnika, fosforu, vitamínu B2 a niektorých esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nedokáže syntetizovať (a okrem toho prinesie určité nasýtenie bielkovinou a tukom).
Na pokrytie základnej dennej potreby vitamínu C (50 mg ) stačí vypiť jeden liter ovčieho mlieka, kým kravského a kozieho 4 až 5 litrov. Podobne poslúži denná konzumácia 100 gramov tradičnej slovenskej bryndze z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Aj zloženie tuku ovčieho mlieka je z hľadiska zdravej výživy priaznivejšie ako kravské. Je bohatšie aj na konjugovanú linolovú kyselinu, ktorej sa pripisuje veľký význam z hľadiska prevencie rakoviny a rôznych civilizačných ochorení (infarkt myokardu, mozgové príhody, cukrovka, obezita). (ebr)
Porovnanie typickej skladby rôznych druhov mliek (v percentách)
ovčiekoziekravské
sušina 18,311,212,1
bielkoviny5,62,93,4
tuky6,73,93,5
mliečny cukor4,84,14,5
Vitamíny (mg/liter)
vitamín B jedna1,20,50,5
vitamín B dva4,31,42,2
vitamín B šesť0,70,60,5
niacin5,42,51,0
pantoténová kyselina5,33,63,4
ovčiekoziekravské
vitamín C491311
vitamín E1,10,30,9
Minerálne prvky (mg/100 ml)
vápnik195134115
fosfor15811293
sodík445048
horčík181413
draslík136204152
zinok0,670,300,38
železo0,120,050,05
Energia (kJ v 100 ml)451288257