V Košiciach sa vedecky zaoberajú bezpečnosťou geneticky modifikovaných potravín

Košice 26. marca (TASR) - Bezpečnosť geneticky modifikovaných potravín je jednou z vedecko-výskumných úloh, ktorými sa zaoberajú pracovníci Ústavu fyziológie ...

Košice 26. marca (TASR) - Bezpečnosť geneticky modifikovaných potravín je jednou z vedecko-výskumných úloh, ktorými sa zaoberajú pracovníci Ústavu fyziológie hospodárskych zvierat (ÚFHZ) SAV v Košiciach. Je zameraná na skúmanie procesov prenosu génov u zvierat aj ľudí.

Pri príležitosti stredajšieho Dňa otvorených dverí o tom dnes na stretnutí s novinármi informoval riaditeľ ústavu Juraj Koppel. Významným medzníkom v histórii poznávania procesu šírenia génov sa podľa neho stalo používanie antibiotík. Po Flemingovom objave penicilínu sa do medicínskej praxe postupne dostávali ďalšie antibiotiká. Všeobecne boli považované za zázračný liek, ktorý pomôže vyliečiť väčšinu ochorení. Avšak mechanizmy šírenia sa génov umožnili baktériám rýchlo sa prispôsobiť masovému používaniu antibiotík a krátko po ich zavedení sa objavili baktérie, na ktoré už lieky nepôsobili.

"V celosvetovom meradle je viac než 80 percent antibiotík predpisovaných ľuďom zbytočne, teda bez liečebného efektu. Na Slovensku je toto percento ešte vyššie, kým v západných krajinách sa už používanie antibiotík výrazne redukuje," povedal vedecký pracovník ÚFHZ Peter Pristaš. Východiskom je podľa neho len rozumné používanie antibiotík, keď sú naozaj potrebné. Lekári by mali obmedziť ich predpisovanie, a to aj napriek tomu, že väčšina pacientov je presvedčených, že im antibiotiká pomohli. "V deväťdesiatich percentách prípadov však lieči a pomáha viera v antibiotiká, a nie samotné antibiotické liečivo," zdôraznil Pristaš.

Výsledky výskumov ÚFHZ ukazujú, že výskyt antibiotickej rezistencie je vysoký nielen u ľudí a hospodárskych zvierat, ale aj zvierat žijúcich divo. "Baktérie rezistentné na antibiotiká sme prekvapivo pozorovali aj u tatranských kamzíkov či u horského spevavca - vrchárky," uzavrel Pristaš.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Privatbanka bola pre Kočnera kľúčová, bola pri Bonaparte aj pri Technopole

Obchodoval aj s ďalšími, od Tatra banky kúpil pohľadávky.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kočnerova minulosť nenecháva veľa pochybností

Čo majú spoločné Kočnerove kauzy?

Komentár Zuzany Kepplovej

Bez základnej spravodlivosti politický život len predstierame

Zažívame nebezpečné časy, keď sa priam objedáme prísľubmi spravodlivosti.

Neprehliadnite tiež

Podcast Zoom

Zoom: Objavil veci, ktoré dnes považujeme za banality

Pripomíname si Gustava Roberta Kirchhoffa.

Svetový summit robotiky v Japonsku sa zameriava na spolužitie ľudí a robotov

Návštevníci si môžu prehliadnuť najnovšie robotické technológie.

Rusko obnoví štarty rakiet Sojuz zrejme na budúci týždeň

Krajina pozastavila z kozmodrómu Bajkonur všetky pilotované lety.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 20 673
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 918
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 425
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 320
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 551
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 913
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 747
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 900
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 544