V Košiciach sa vedecky zaoberajú bezpečnosťou geneticky modifikovaných potravín

Košice 26. marca (TASR) - Bezpečnosť geneticky modifikovaných potravín je jednou z vedecko-výskumných úloh, ktorými sa zaoberajú pracovníci Ústavu fyziológie ...

Košice 26. marca (TASR) - Bezpečnosť geneticky modifikovaných potravín je jednou z vedecko-výskumných úloh, ktorými sa zaoberajú pracovníci Ústavu fyziológie hospodárskych zvierat (ÚFHZ) SAV v Košiciach. Je zameraná na skúmanie procesov prenosu génov u zvierat aj ľudí.

Pri príležitosti stredajšieho Dňa otvorených dverí o tom dnes na stretnutí s novinármi informoval riaditeľ ústavu Juraj Koppel. Významným medzníkom v histórii poznávania procesu šírenia génov sa podľa neho stalo používanie antibiotík. Po Flemingovom objave penicilínu sa do medicínskej praxe postupne dostávali ďalšie antibiotiká. Všeobecne boli považované za zázračný liek, ktorý pomôže vyliečiť väčšinu ochorení. Avšak mechanizmy šírenia sa génov umožnili baktériám rýchlo sa prispôsobiť masovému používaniu antibiotík a krátko po ich zavedení sa objavili baktérie, na ktoré už lieky nepôsobili.

"V celosvetovom meradle je viac než 80 percent antibiotík predpisovaných ľuďom zbytočne, teda bez liečebného efektu. Na Slovensku je toto percento ešte vyššie, kým v západných krajinách sa už používanie antibiotík výrazne redukuje," povedal vedecký pracovník ÚFHZ Peter Pristaš. Východiskom je podľa neho len rozumné používanie antibiotík, keď sú naozaj potrebné. Lekári by mali obmedziť ich predpisovanie, a to aj napriek tomu, že väčšina pacientov je presvedčených, že im antibiotiká pomohli. "V deväťdesiatich percentách prípadov však lieči a pomáha viera v antibiotiká, a nie samotné antibiotické liečivo," zdôraznil Pristaš.

Výsledky výskumov ÚFHZ ukazujú, že výskyt antibiotickej rezistencie je vysoký nielen u ľudí a hospodárskych zvierat, ale aj zvierat žijúcich divo. "Baktérie rezistentné na antibiotiká sme prekvapivo pozorovali aj u tatranských kamzíkov či u horského spevavca - vrchárky," uzavrel Pristaš.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zálohovanie PET fliaš je bližšie. Na aké prekážky naráža?

Zálohovaním sa vyzbiera 90 percent fliaš.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Slovensko vo finále MS vo futbale? Nie je to utópia

Slovenský futbal môže siahať na vrchol.

KOMENTÁR ONDREJA PODSTUPKU

Pomôžme ministrovi spraviť drahé a bolestivé rozhodnutie

Zálohovanie PET fliaš je dobrý a bolestivý nápad.

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

O všetkom vedela vopred.

Neprehliadnite tiež

PODCAST ZOOM

Zoom: Vedci zistili, prečo je Urán taký čudný

Urán má za sebou obrovskú vesmírnu zrážku.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 797
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 610
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 420
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 083
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 980
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 600
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 787
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 204
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 057
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 710