Receptor je najaktívnejší v rozpätí teplôt osem až 28 stupňov Celzia, informoval časopis Nature.
Skúmanie spôsobu, ako zmyslové neuróny reagujú na pokles teploty, je veľmi zložitý, pretože je súhrou mnohých bunkových procesov. Tím vedcov na čele s Davidom Juliusom si pomohol mentolom, ktorý má na nervy citlivé na chlad rovnaký účinok ako zníženie vonkajšej teploty.
Výskumníci odobrali gény neznámych receptorov, ktoré sa nachádzajú na povrchu zmyslových nervových buniek, a vložili ich do ľudských obličkových buniek. Tieto začali produkovať receptory na povrchu obličiek. Na nich potom odskúšali účinok mentolu.
V jednom prípade nastal očakávaný účinok. Receptor dostal meno CMR1 (receptor citlivý na chlad a mentol). Je to iónový kanál, ktorý sa pôsobením mentolu otvorí a cez neho prúdi do bunky draslík, resp. ióny vápnika.
Pri teplotách pod bodom mrazu však receptor nefungoval. Vedci sa domnievajú, že za vnímanie extrémneho chladu sú zodpovedné iné, doteraz neznáme senzory.
Objav pomohol genetikom objasniť fenomén, keď pri dotyku studeného kovu cítime zároveň teplo. V niektorých nervových vláknach sa totiž receptory citlivé na chlad a teplo nachádzajú v jednej bunke. To znamená, že mozog, ktorý od týchto buniek dostáva vždy rovnaké signály, nevie rozlíšiť, ktorý receptor signál vyslal. Až neskôr, keď mozog získa ďalšie informácie, vie rozlíšiť, či je kov studený alebo teplý.