Papričky čili obsahujú kapsaicín, ktorý vie ničiť nádorové bunky prostaty a pankreasu. ILUSTRAČNÉ FOTO - REUTERS
V nekonečnej vojne proti rakovine predstavili vedci novú líniu vojakov: niekoľko druhov rozšírenej zeleniny. Konkrétne ide o ďumbier, štipľavú papriku a karfiol, brokolicu či kel. Nové výsledky predložili na stretnutí Americkej asociácie pre výskum rakoviny. Zatiaľ však ide samozrejme o výskumy v rámci základného výskumu, ktoré po rozpracovaní môže potvrdiť či vyvrátiť až klinická prax.
Karfiol aj kapsaicín
Farmakologička Šivendra Singhová z Pittsburskej univerzity spolu s kolegami dokázala, že zlúčeniny uvoľňované z kapustovej zeleniny (karfiol, brokolica, kel) mali pod dohľadom ľudský nádor prostaty, transplantovaný myšiam. Fenetyl-izotiokyanát, ktorý obsahujú, donútil rakovinové bunky prostaty k apoptóze, riadenej bunkovej smrti. Na konci mesačného výskumného cyklu mala liečená myš takmer dvakrát menší nádor prostaty ako myši z kontrolnej skupiny.
Tím farmakológa Sanjayho Srivastavu, ktorý pracuje tiež na Pittsburskej univerzite, zistil podobné účinky pri kapsaicíne, čo je zlúčenina, dodávajúca štipľavú chuť paprike. Kapsaicín vyvolal v liečených myšiach apoptózu buniek ľudskej rakoviny pankreasu, ktorá je veľmi agresívna. "Kapsaicín spôsobil odumieranie rakovinových buniek a významne znížil veľkosť nádoru," povedal Srivastava.
V súlade s výsledkami z Pittsburgu je aj štúdia Samuela Oschina z Comprehensive Cancer Institute v Los Angeles, publikovaná v Cancer Research. Preukázala účinok kapsaicínu nielen na ľudské rakovinové bunky nádoru prostaty in vitro (v laboratórnych podmienkach), ale tiež u myší, ktorým ľudský nádor prostaty transplantovali. Kapsaicín zabil 80 percent nádorových buniek najmä tým, že obnovil jeden z mechanizmov apoptózy, ktorý majú nádorové bunky zablokovaný.
Apoptóza aj autofágia
Na tom istom stretnutí pôrodníčka J. Rebecca Liu z Michiganskej univerzity oznámila výsledky, ktoré dosiahol jej tím s pomocou mletého ďumbieru, ktorý sa príliš nelíši od toho, aký bežne kupujeme v obchodoch. Ďumbier zabíja rakovinové bunky vaječníkov v skúmavke dvoma spôsobmi. Jednak vyvolaním už známej apoptózy, a ďalej procesom známym ako autofágia (chorá bunka pohltí sama seba).
"Väčšine pacientok s rakovinou vaječníkov sa choroba vyvinie znova. Môže sa preto stať rezistentnou proti štandardnej chemoterapii, čo je spojené s odolnosťou proti apoptóze," vysvetlila Liu. "Pretože však ďumbier môže zabíjať rakovinové bunky nielen apoptózou, ale aj autofágiou, dokázal by túto odolnosť prelstiť."
Liu dodala, že pacienti používajú prírodné produkty buď na samostatné liečenie, prípadne v spojení s chemoterapiou. Lekári však doteraz netušia, ako ich spojenie funguje, pretože nemajú dostatočné údaje. Tieto nové výskumy prírodných prostriedkov sa môžu stať zárodkom zmeny.
Sója zostáva mimo
Nepotvrdili sa však predpoklady o tom, že sója štatisticky významne znižuje riziko rakoviny prsníka. Vedci z Univerzity Johnsa Hopkinsa a Georgetownskej univerzity vyhodnotili výsledky 18 štúdií, publikovaných v rokoch 1978 - 2004, ktoré sledovali spojitosť medzi sójou a rakovinou prsníka.
"Zistili sme, že konzumácia sóje je naozaj spojená s určitým znížením rizika rakoviny prsníka. Výsledky štúdií však nie sú dostatočne preukazné na to, aby nám umožnili odporúčať konzumáciu sóje ako prevenciu tejto choroby," povedala onkologička z georgetownského Lombardiho strediska pre výskum rakoviny Leena Hilakivi-Clarkeová.
(der)