SME

Bielkovinová diéta potláča hlad

Ako ľudstvo - aspoň jeho bohatšia časť - čoraz viac priberá, z rôznych odporúčaných diét sa stáva rozsiahly a mimoriadne prosperujúci priemysel.

Potravinový, farmaceutický a v neposlednej miere mediálny. Na druhej strane netreba vždy ohŕňať nos, lebo mnohé diéty fungujú bez vedľajších dosahov na zdravie. Ak nie sú výsledky uspokojujúce, v drvivej väčšine prípadov za to môže nedodržanie režimu či slabá vôľa. Tím Gillesa Mithieuxa z Univerzity Clauda Bernarda v Lyone (Francúzsko) teraz v časopise Cell Metabolism popri v úvode spomenutom vysvetlení odhalil novú väzbu, ktorá spája makroživiny v strave s hladom. Ponúka to azda aj ďalší cieľ, na ktorý sa môžu zamerať liečby porúch stravovania.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Všeobecne sa vie, že bielkovinová strava znižuje pocit hladu a následný príjem potravy u zvierat i ľudí. Prečo však bielkoviny potláčajú chuť do jedla, dosiaľ zostávalo neznáme. Zvýšený príjem bielkovín očividne minimálne pôsobil na hlavné hormóny, ktoré regulujú pocit hladu. Mithieuxov tím skúmal potkany a prekvapujúco zistil, že strava s vysokým obsahom bielkovín spúšťa výraznú činnosť génov, podieľajúcich sa na produkcii glukózy v ich tenkom čreve. Jav ďalej pretrvával po asimilácii glukózy zo samotnej stravy. Vrátnicou (žila odvádzajúca krv z útrobnej oblasti do pečene) putovala glukózou obohatená krv do pečene. Glukózové senzory v pečeni zaregistrovali zvýšenú hladinu glukózy a signalizovali ju do mozgu. Potom sa aktivovali časti mozgu, ktoré vystupujú v ovládaní apetítu. Konečným výsledkom bolo, že zvieratá konzumovali menej.

SkryťVypnúť reklamu

Ovládaním metabolizmu glukózy v tenkom čreve by sa dal po novom kontrolovať príjem stravy, využívajúc tento proces ako kľúčový prepínač medzi makroživinovým zložením a množstvom skonzumovanej stravy. A liečiť poruchy príjmu stravy. Vysoký prísun bielkovín totiž potláča apetít nielen potkanov, ale aj ľudí, a syntéza glukózy prebieha aj v ľudskom tenkom čreve.

(urb)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  2. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  3. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  4. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  8. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  1. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  2. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  3. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  6. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  7. Zlatý sen vo vzduchu
  8. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 8 165
  2. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 726
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 656
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 575
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 770
  6. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 3 246
  7. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 910
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 227
SkryťZatvoriť reklamu