čná dávka na prevenciu proti zápalom. Jeho konzumácia môže do určitej miery pomôcť aj proti infarktom, rakovine a Alzheimerovej chorobe. Olivový olej pritom nemá nepríjemné vedľajšie účinky ibuprofenu, ktorý zaťažuje tráviaci trakt.
Menej známou vlastnosťou olivového oleja je jeho citlivosť na svetlo. Reakciou so svetlom a kyslíkom stráca prospešné antioxidanty, zodpovedné za ničenie škodlivých látok. Podľa najnovšieho výskumu, na ktorý upozornil New Scientist, sa po roku pobytu v priehľadných fľašiach pod supermarketovým osvetlením množstvo prospešných látok zníži o 30 percent. Dokonca už po dvoch mesiacoch vystavenia svetlu stúpne hladina peroxidu natoľko, že olej by sa už nemal označovať ako extra panenský.
Preto sa uvažuje o nahradení sklenených fliaš kovovými. Pre spotrebiteľa je asi najlepším riešením kupovať olivový olej v malých množstvách a skladovať ho v tmavých priestoroch.
(nik)