
FOTO – ARCHÍV
u najlepšie.
Varovanie pred konzumáciou jabĺk sa netýka „tradičných“ zelených jabĺk, ale niektorých nových variantov, ktoré zaplavili britský trh. Ide najmä o moderné sorty, ako sú Pink Lady, Fuji a Braeburn.
Práve tieto vyšľachtené druhy vyvolávajú medzi zubármi obavy. Údaje, ktoré zverejnilo americké ministerstvo zdravotníctva, im dávajú za pravdu. Hladina cukru v modernom jablku dosahuje 15 percent, čo sú štyri lyžičky cukru. Ešte pred desiatimi rokmi však sorta Delicious obsahovala 10–11 percent cukru.
Určité výhrady k nekritickému vychvaľovaniu jabĺk majú aj dietetickí odborníci. Profesor Tom Sanders z londýnskej King‘s College upozorňuje, že výraznejšie trpia zubnými kazmi deti z prísne vegetariánskych rodín, ktoré vylúčili zo svojej stravy vajíčka i mliečne výrobky a ktoré konzumujú výlučne ovocie.
„Tieto deti vykazujú následkom rozsiahlej konzumácie ovocia a rôznych štiav vysoký obsah cukrov,“ konštatuje Sanders a dodáva, že čo sa týka koncentrácie cukru, „medzi Coca colou a jablčnou šťavou nie je príliš veľký rozdiel“.
Združenie britských stomatológov odporúča, aby sa ustúpilo od desiat doplnených jablkom, ovocnými šťavami a dokonca zeleninou, lebo ich kyselina silne poškodzuje zubnú sklovinu. Podľa zubárov by bolo rozumnejšie konzumovať jablká medzi jedlami a potom si okamžite vypláchnúť ústnu dutinu. (čtk)