Zaužívaná predstava o neandertálcoch je, že boli priam hypermäsožravci. Z nájdených ostatkov sa zdalo, že mäso tvorilo väčšinu ich jedálneho lístka podobne ako u hyen či levov.
Takáto potrava je však pre ľudí a ich predkov neudržateľná.
Neandertálci boli v skutočnosti všežravci. Z mäsa však získavali netradičný zdroj živín, keď ho nechali nahniť.
Zo svaloviny v rozklade potom zberali larvy múch, naznačuje nový výskum v časopise Science Advances.
Zajačie vyhladovanie
Človek je schopný jesť veľa mäsa. Existuje však určitá hranica, pri ktorej nadmerná konzumácia proteínov bez iných živín môže viesť k bielkovinovej otrave.
Historicky sa nazývala zajačie vyhladovanie.
Zajace totiž majú veľmi chudé mäso, okrem proteínov tak z neho človek nezískava takmer žiadny tuk. V tele osoby, ktorá je veľa takéhoto mäsa, sa začnú hromadiť odpadové látky z rozkladu bielkovín.
Otrávený zvracia, stráca chuť do jedla a nakoniec môže až zomrieť.
Človek ani neandertálec či iní predkovia človeka by jednoducho neprežili, ak by jedli iba mäso.
„Ľudia znesú len zhruba štyri gramy bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti, zatiaľ čo zvieratá ako levy znesú bezpečne dva- až štyrikrát viac bielkovín,“ povedal pre denník Guardian jeden z autorov výskumu John Speth.
Archeologické ostatky neandertálcov však napriek tomu naznačujú, že jedli kvantá mäsa.
Dávnu stravu skúmajú vedci pomocou izotopov dusíka. Izotopy sú odlišné verzie jedného prvku. Dusík ma dva stabilné izotopy: dusík 14 a dusík 15.