V novej rozsiahlej štúdii spojili vedci jedenie spracovaného a červeného mäsa s vyšším rizikom vzniku cukrovky druhého typu.
Na svete trpí diabetom zrejme jeden človek z desiatich. Zväčša ide práve o cukrovku druhého typu. Medzinárodná diabetologická federácia pritom odhaduje, že až polovica chorých o svojej cukrovke nevie a nijako ju nerieši.
V mnohých prípadoch sa dá vzniku cukrovky druhého typu zabrániť zmenami v životnom štýle a v stravovaní. Práve obmedzenie príjmu červeného a spracovaného mäsa je jednou zo zásad, ktorú zdravotníci odporúčajú.
Dozviete sa:
- aký súvis našli medzi jedením mäsa a vznikom curkovky
- aké sú odporúčania na koznumáciu červeného mäsa,
- ako sa da znížiť riziko vzniku cukrovky druhého typu,
- ako sa dostať do bezplatnej Poradne zdravia ÚVZ SR.
Mäso a cukrovka
Cukrovke prvého typu sa nedá zabrániť zmenami v návykoch, často je dedičná. Naproti tomu vznik cukrovky druhého typu vo veľkom závisí od stravy a pohybu. Toto ochorenie je vedúcou príčinou slepoty, zlyhania obličiek, infarktu, mŕtvice a amputácie dolných končatín.
V štúdii, ktorú zverejnil vedecký časopis Lancet Diabetes & Endocrinology, sa vedci rozhodli preskúmať spojenie medzi jedením mäsa a vznikom diabetu. Mali na to obrovský zoznám dát o 1,97 milióna ľuďoch z Európy a Severnej Ameriky prevažne vo veku 40 až 60 rokov.

Vedci a vedkyne sledovali, u koľkých z nich sa v priebehu desiatich rokov vyvinula cukrovka druhého typu. Na základe záznamov účastníkov o ich strave objavili prepojenie medzi mäsom a ochorením.
Z výsledkov vyplýva, že každých päťdesiat gramov spracovaného mäsa denne zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu v priemere o 15 percent. Medzi spracované mäso patrí slanina, šunka, salámy, klobásy, párky, rôzne údené mäso či paštéty.
Pri nespracovanom červenom mäse sa sto gramov denne spája s o desať percent vyšším rizikom vzniku cukrovky. Medzi červené mäso patrí bravčové, hovädzie, jahňacie, baranie, teľacie, zverina a kozľacina.
V červenom mäse sa nachádza zlúčenina hem obsahujúca železo, ktorá môže v tele zvyšovať zápalové molekuly. Tie zas môžu poškodiť bunky v pankrease, ktoré produkujú inzulín. Inzulín je hormón, ktorý pomáha riadiť hladinu cukru v krvi a poruchy jeho tvorby vedú k vzniku cukrovky.
Pri spracovanom mäse zas môže k vzniku cukrovky prispievať vysoký obsah solí.
Nie je nevyhnutné
Štúdia nedokazuje kauzalitu - teda, že konzumácia mäsa priamo spôsobuje cukrovku. Na takéto tvrdenie by bolo potrebné robiť rozsiahlejšiu štúdiu, pri ktorej by účastníci boli rozdelení na skupiny - jedna by jedla denne určené množstvo mäsa, druhá kontrolná skupina by mäso neprijímala.
Takýto výskum je však takmer nemožné urobiť, keďže cukrovka sa vyvíja dlhé roky a musel by trvať viac ako desať rokov. Nateraz mnohí výskumníci považujú výsledky aj pozorovacích štúdií - pri ktorých vedci len pozorujú prirodzené správanie sa účastníkov - za dostatočné.
Všetky zdravotnícke úrady v európskych krajinách už dnes odporúčajú, aby ľudia obmedzovali konzumáciu červeného a spracovaného mäsa. Okrem cukrovky existuje aj ich prepojenie so vznikom rakoviny.
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) odporúča, aby ľudia uprednostňovali radšej chudé mäso a ryby pred červeným. Odporúčania sa v krajinách menia, no napríklad Európsky kódex proti rakovine odporúča jesť menej ako 500 gramov tepelne upraveného červeného mäsa týždenne.
Červené mäso môže byť pre mnohých ľudí dôležitým zdrojom vitamínu B12 a železa, nie je však nevyhnutné získavať tieto živiny práve z červeného mäsa. Najväčšie množstvo vitamínu B12 obsahujú mušle, veľa ho obsahujú aj pstruhy, losos či obohatené cereálie.

Železo zas nájdete v ustriciach, mušliach, sardinkách či v tuniakovi alebo aj vo fazuliach, šošovici, tofu či v špenáte. Tieto potraviny je však dobré jesť s potravinami obsahujúcimi vitamín C, aby sa železo ľahšie vstrebalo.
„Mäso nie je nevyhnutné pre zdravú stravu, ale pre tých, ktorí ho radi konzumujú, vedecké poznatky podporujú striedmy príjem nespracovaného červeného mäsa - do jednej porcie týždenne - a zníženie príjmu spracovaného mäsa na menej ako jednu porciu týždenne,“ hovorí pre web New Scientist kardiológ Dariush Mozaffarian z univerzity Tufts v Massachusetts.

Ako predchádzať cukrovke
Na Slovensku sa na cukrovku lieči takmer 400-tisíc pacientov. Takmer 91 percent z nich má práve cukrovku druhého typu. Okrem stravy sa dá jej vzniku predchádzať aj zmenami v životnom štýle.
Riziko vzniku ochorenia napríklad zvyšuje aj nadváha a obezita, aj malý úbytok hmotnosti môže byť prevenciou proti cukrovke. Medzi rizikové faktory patrí tiež diabetes vyskytujúci sa v rodine, nesprávne stravovanie, sedavý životný štýl, vyšší vek, vysoký krvný tlak, história tehotenskej cukrovky či mierne zvýšená hladina glukózy v krvi, píše ÚVZ SR.
Odporúčania Medzinárodnej diabetologickej federácie:
- pite vodu alebo čaje namiesto ovocných štiav, malinoviek a iných sladených nápojov,
- jedzte najmenej tri porcie zeleniny denne a tri porcie surového ovocia,
- ako desiatu či olovrant si dajte orechy, kúsok čerstvého ovocia alebo nesladený jogurt,
- obmedzte alkohol,
- uprednostnite chudé mäso, hydinu a ryby namiesto červeného a spracovaného mäsa,
- namiesto džemov a čokoládových nátierok si dajte arašidové maslo,
- namiesto bieleho chleba, ryže alebo cestovín si vyberte celozrnný chlieb alebo celozrnnú ryžu a cestoviny,
- jedzte radšej nenasýtené tuky ako olivový olej, repkový olej, kukuričný olej alebo slnečnicový olej namiesto nasýtených tukov ako maslo, ghee, živočíšne tuky, kokosový či palmový olej.
Vhodnú stravu je potrebné doplniť aj akýmkoľvek pohybom.
Mali by ste sa zamerať na najmenej 150 minút týždenne aeróbneho cvičenia strednej intenzity, kde patrí napríklad chôdza, jogging, plávanie alebo jazda na bicykli. Cvičenie si rozložte na niekoľko dní.
„Silový tréning má tiež svoje výhody. Pomocou závaží alebo odporových pásov na posilnenie svalov môžete zvýšiť svalovú hmotu a zároveň zlepšiť citlivosť na inzulín a kontrolu glukózy,“ píše ÚVZ SR.
Poradne zdravia
- Každý obyvateľ Slovenska môže navštíviť Poradne zdravia, ktoré prevádzkuje ÚVZ SR.
- Sú bezplatné a v rámci prevencie informujú obyvateľov o tom, ako predchádzať vzniku cukrovky, obezity či srdcovo-cievnych chorôb.
- Človek v nich podstúpi vyšetrenie krvi, meranie tlaku, vyšetrenie cholesterolu či glukózy.
Informácie o poradniach nájdete na stránke www.uvzsr.sk/web/uvz/konzultacne-a-poradenske-sluzby.