SME

Mongolskí kočovníci konzumovali pred 2 700 rokmi krvavničky a kvasené mlieko jakov

Archeológovia opakovane narážajú na kovové kotly z bronzovej doby, ich účel však doteraz nebol jasný.

Jurta v typickej mongolskej krajine.Jurta v typickej mongolskej krajine. (Zdroj: Marta Rajková)

BAZILEJ. Obyvatelia mongolských stepí pred 2 700 rokmi využívali bronzové kotly na spracovávanie zvieracej krvi a mlieka. Vyplýva to z analýzy bielkovín získaných z archeologických nálezov pochádzajúcich z tohto obdobia vykonanej v rámci novej štúdie. TASR informuje na základe správy servera Science Daily.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Archeológovia počas vykopávok v eurázijskej stepi opakovane narážajú na kovové kotly z bronzovej doby, ich účel však doteraz nebol jasný. Odpoveď ponúka štúdia medzinárodného tímu výskumníkov zo Švajčiarska, USA, Nemecka a Mongolska vedených Dr. Shevanom Wilkinom zverejnená vo vedeckom časopise Scientific Reports. Mongolskí kočovníci podľa štúdie do kotlov zbierali krv zakáľaných zvierat a vyrábali z nej krvavnice, v nádobách mohli aj uchovávať ferementované mlieko najmä jakov.

SkryťVypnúť reklamu

"Rôzne historické svedectvá obyvateľov stepí uvádzajú, že pravidelne pili krvi," uvádza spoluautor štúdie Dr. Bryan Miller z Michiganskej univerzity v Spojených štátoch.

Výskumníci predpokladajú, že kočovníci do kotlov počas zakáľačky zbierali krv a následne z nej vyrábali krvavnice podobne, ako je tomu na území Mongolska aj v súčasnosti. "Paralely so súčasnosťou spolu s dôveryhodnými historickými svedectvami o strave a zakáľaní zvierat v danej oblasti dokazujú, že spracovávanie krvi je pevnou súčasťou tradičnej mongolskej kuchyne," dodáva Wilkin.

Výroba krvavníc však nie je výhradnou doménou Mongolov. Rôzne postupy ich výroby sú známe aj z veľkej časti Európy od Francúzska a Britských ostrovov cez Slovensko až po európsku časť Ruska.

SkryťVypnúť reklamu

Kotly však neobsahovali iba stopy krvných bielkovín, ale aj mlieka, najmä domestikovaného dobytka a jakov. "Dokazuje to domestifikáciu a dojenie jakov v Mongolsku vo výrazne skoršom období, ako sa pôvodne predpokladalo," uvádza Wilkin. Je možné, že mlieko v kotloch fermentovalo, aby ho bolo možné uchovať vo forme jogurtu, zároveň je však možné, že kočovníci z neho vyrábali nápoj podobný kumysu, ktorý sa vyrába fermentáciou konského mlieka.

"Naše objavy odhaľujú tradície a stravu kočovníkov z bronzovej doby a vrhajú nové svetlo na rôzne kulinárske metódy starovekých civilizácií," uzatvára Wilkin.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ak sa niekto prihlási do vášho účtu, nemusí si čítať iba vaše správy. Môže vám ho úplne ukradnúť.

Posledné pripojenie na Facebooku môže odhaliť votrelca.


124

Týždenný podcast o novinkách z vedy.


a 2 ďalší
Ilustračné foto.

Vedci predstavili inovatívny prístup k mužskej antikoncepcii.


SITA 8
Ilustračné foto.

V Číne havaroval model SU7 od Xiaomi.


18
SkryťZatvoriť reklamu