Text vyšiel pôvodne v denníku Washington Post.
Podľa štúdie uverejnenej v utorok v časopise NEJM Evidence majú deti, ktoré konzumujú výrobky z arašidov od dojčenského veku, výrazne nižšiu pravdepodobnosť, že sa u nich do začiatku dospievania vyvinie alergia na arašidy.
Štúdia, ktorá sledovala viac ako 500 účastníkov do veku 12 rokov, potvrdila zistenia predchádzajúcich výskumov, ale zároveň sledovala deti dlhšie ako väčšina predchádzajúcich prác.
Michelle F. Huffakerová, jedna z autoriek štúdie a riaditeľka translačnej medicíny na Kalifornskej univerzite v San Franciscu, uviedla, že je „výnimočné“, že sa podarilo preukázať, že skoré vystavenie arašidom súvisí s nižším výskytom alergie na arašidy trvajúcej minimálne do veku 12 rokov.
„Určite sme dúfali, že to uvidíme,“ povedala. V inej štúdii, označovanej ako štúdia LEAP, skúmali deti do veku päť rokov, ale „nebolo jasné, či je to nevyhnutne dostatočný čas na preukázanie dlhodobej tolerancie,“ dodala.
„Radi by sme túto informáciu rozšírili medzi viac rodín a oslovili ľudí, ktorí o tom možno nevedia,“ povedala.
Mnohí rodičia sa naďalej obávajú dávať svojim deťom výrobky z arašidov a nevedia, že je to bezpečné a odborníkmi odporúčané, zistila minuloročná štúdia.
V článku sa dočítate:
- odkedy dávať deťom arašidy,
- v akej forme deťom podávať arašidy,
- čo ukázala štúdia.
Nemusí to byť nič náročnejšie
Americká pediatrická akadémia začala v roku 2017 odporúčať, aby sa deťom arašidy začali podávať už vo veku štyroch až šiestich mesiacov. Toto usmernenie, prijaté po zverejnení štúdie LEAP, bolo obratom oproti predchádzajúcemu odporúčaniu, vydanému v roku 2000, podľa ktorého sa rodičia mali vyhýbať arašidom u svojich detí minimálne do veku troch rokov.
Zdravotnícke orgány varovali, že celé arašidy, nasekané arašidy a arašidové maslo môžu byť pre dojčatá nebezpečné. Arašidové maslo sa môže natrieť na iné jedlo alebo zmiešať s materským mliekom, umelým mliekom alebo pyré, zatiaľ čo arašidy sa môžu jemne pomlieť, aby sa znížilo riziko.
Huffakerová uviedla, že na vystavenie dojčaťa arašidom „existuje viacero možností, ale obyčajné staré arašidové maslo rozmiešané v teplej vode môže fungovať aj pre štvormesačné dieťa – nemusí to byť nič zložitejšie“.

Vedci štúdie NEJM Evidence – pod vedením King’s College London, Kalifornskej univerzity v San Franciscu a Detskej alergologickej služby pri Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust v Londýne – predtým skúmali alergie na arašidy u detí vo veku do päť rokov, potom opäť vo veku do šesť rokov a potom skupinu pre potreby štúdie sledovali nasledujúcich šesť rokov.
Alergia na arašidy sa vo veku približne 12 rokov vyvinula o 15,4 percenta detí, ktoré sa v dojčenskom veku do päť rokov vyhýbali arašidom, v porovnaní so 4,4 percentami detí, ktoré arašidy konzumovali. Tieto čísla sú vyššie, ako by sa očakávalo v bežnej populácii, pretože v štúdii sa skúmali deti, u ktorých už bolo vyššie riziko vzniku alergie na arašidy, teda napríklad tie deti, ktoré už mali alergiu na vajcia alebo ekzém, uviedla Huffakerová.
Podľa analýzy minuloročného prieskumu National Health Interview Survey Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, ktorú uverejnil denník Washington Post, sa počet potravinových alergií u detí v Spojených štátoch od roku 2000 do roku 2018 zdvojnásobil. Medzi viaceré pravdepodobné príčiny patrí nedostatočné vystavovanie detí potenciálne alergizujúcim látkam. V rôznych vekových skupinách sa miera výskytu alergie na arašidy v Spojených štátoch pohybovala od 0,6 do 2,6 percenta.