SME

Vedci zostavili rodokmeň kávy arabica, je starší ako Homo sapiens

Arabica vznikla prirodzeným krížením dvoch iných odrôd kávy.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON. Káva je bezpochyby veľkou časťou svetovej kultúry a milovníci kávy oceňujú najviac tú, ktorá pochádza z kávovníka arabského, bežne známu ako arabica.

Vedci teraz vytvorili rodokmeň tejto kávy a zistili, že tento druh vznikol prirodzeným krížením dvoch iných odrôd kávy odhadom pred 610-tisíc až jedným miliónom rokov v etiópskych lesoch. To znamená, že tento druh je starší ako Homo sapiens, ktorý vznikol v Afrike pred 300-tisíc rokmi, upozornila agentúra Reuters.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vedci dúfajú, že sa vďaka tomu dozvedia o rastlinách viac, aby ich mohli lepšie chrániť pred škodcami a klimatickými zmenami.

SkryťVypnúť reklamu

Vznikla prirodzeným krížením

Vedci analyzovali genómy 39 odrôd arabiky, a vytvorili tak doteraz najkvalitnejší genóm kávovníka arabského. Odhalili tiež špecifickú oblasť genómu, ktorá môže byť dôležitá pre šľachtenie a odolnosť voči chorobám.

Súčasťou skúmania bola aj vzorka z 18. storočia, ktorú použil švédsky prírodovedec Carl Linné pri pomenovaní tohto druhu.

Súvisiaci článok Je zlé piť kávu nalačno? Tmavšie pražená neuškodí, ani ak máte citlivý žalúdok Čítajte 

Arabica podľa vedcov vznikla prirodzeným krížením dvoch rodičovských druhov, ktorými boli kávovník štatný (Coffea canephora) a Coffea eugenioides.

Kávovník statný je známy ako robusta a jeho génom bol analyzovaný v roku 2014. Robusta sa bežne používa v instantnej káve.

Arabica je považovaná za kávu s lepšou chuťou, je cenená pre svoju jemnosť a relatívne sladkú chuť. Robusta pochádza z pralesov rovníkovej Afriky a je známa tým, že je pomerne odolná voči hlavným kávovým škodcom a chorobám. Arabica dnes tvorí 60 až 70 percent svetového trhu s kávou. Zvyšok tvorí robusta.

SkryťVypnúť reklamu

Nové možnosti sľachtenia

Ukázalo sa, že populácia arabiky počas tisícročia, kým ju ľudia začali pestovať, rástla a klesala, podľa toho, ako sa otepľovala a ochladzovala klíma. Prekvitala v teplých a vlhkých obdobiach a trpela v obdobiach sucha.

Tieto chudobné obdobia vytvárali úzke miesta v populácii, kedy prežilo len malé množstvo geneticky podobných rastlín. Dnes má preto arabica nízku genetickú rozmanitosť, a je tak náchylnejšia voči škodcom a chorobám, ako je hubová choroba nazývaná rez listov, ktoré každoročne spôsobujú straty v miliárdách dolárov.

Súvisiaci článok Od zrnka ku šálke kávy (infografika) Čítajte 

Možno ju tiež pestovať len v obmedzenom počte lokalít, kde sú priaznivé klimatické podmienky a hrozby chorôb nižšie.

Výskum tak otvoril cestu k novým prístupom k šľachteniu kávy, ktoré môžu pomôcť vývoju nových odrôd so zvýšenou odolnosťou voči chorobám, klimatickým zmenám a s novými chuťovými vlastnosťami, upozornil odborník spoločnosti Nestlé, ktorý sa štúdie zúčastnil, Patrick Descombes.

SkryťVypnúť reklamu

Káva je jedným z najrozšírenejších nápojov na svete. Podľa odhadov sa jej denne vypije 2,25 miliardy šálok. Je tiež jednou z najviac obchodovaných komodít.

Káva

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Vedci predstavili inovatívny prístup k mužskej antikoncepcii.


SITA 5
Ilustračné foto.

V Číne havaroval model SU7 od Xiaomi.


16
Ilustračné foto.

Zoznam klávesových skratiek pre Word vám uľahčí prácu s textom aj písanie znakov a symbolov.


29
Norbert Žilka.

Stále sme si nespravili domácu úlohu a nepoznáme počet ľudí s týmto ochorením.


SkryťZatvoriť reklamu