Keď príde sucho, ako prvá umrie krava a ako posledná ťava. Týmto príslovím sa riadia niektorí pastieri v Keni, ktorí by chceli svoje kravské stáda vymeniť za ťavie.
Zvieratá s hrbmi sú totiž nielen odolnejšie, ale rastie aj dopyt po ich mlieku.
Kým v Afrike či v Mongolsku pasú ťavy na voľných priestranstvách a pastieri denne pijú, čo si nadoja, v iných častiach sveta sa už rozvíja ťaví priemysel.
Zvieratá postávajú vo veľkých stajniach s ohradami a vemená majú napojené na automatický dojací systém - podobne, ako to vidíme na Slovensku u kráv.
Liter takto získaného ťavieho mlieka môže vyjsť aj na viac ako dvadsať eur. Ťavie mlieko sa predáva aj na Slovensku, veľký záujem oň však nie je.
Hoci niektorí vidia v ťavách odpoveď na klimatickú zmenu - prežijú suchá a produkujú menej metánu ako prežúvavce - tradiční pastieri varujú pred chybami z minulosti.
V texte sa dozviete:
- Ako chutí ťavie mlieko.
- V čom majú ťavy výhodu oproti kravám.
- Koľko stojí polliter ťavieho mlieka v Európe a na Slovensku.
- Prečo slovenský predajca prestal predávať ťavie mlieko.
- Prečo tradiční pastieri odmietajú industrializáciu chovu tiav.
Zemitá chuť
Ťaviemu mlieku rastie popularita najmä pre jeho výhody pre trávenie. Kým kravské mlieko môže niektorým ľuďom robiť problém, ťavie obsahuje menej laktózy a ľudia s intoleranciou ho tak ľahšie strávia.
Mlieko z tiav obsahuje zhruba tri percentá tuku, tento podiel sa však môže meniť od krajiny ku krajine podľa toho, čo ťavy žerú, pijú a o aký druh ťavy ide. Mlieko z hrbatých tvorov obsahuje tiež viac železa a vitamínu C ako kravské mlieko.
Niektorí ťavie mlieko predávajú aj s tvrdeniami o jeho účinkoch na rôzne zdravotné ťažkosti. Niektoré výskumy napríklad naznačujú, že ťavie mlieko by mohlo znižovať riziko vzniku cukrovky.
Pre nových spotrebiteľov môže byť lákavá aj chuť, ktorá je výrazne odlišná od kravského mlieka. Tí, čo ťavie mlieko ochutnali, opisujú jeho chuť ako jemnú, niekedy slanšiu a inokedy sladšiu. Rozdiely sa odvíjajú od toho, kde ťava žije, čo žerie a o aký druh ide.
“Vôňa je tak trochu ostrá, akoby ťavia - teda taká, ako si predstavujem, že by ťava mohla voňať - a mlieko má zemitú, komplexnú a mierne kyslú chuť.
„
„Vôňa je tak trochu ostrá, akoby ťavia - teda taká, ako si predstavujem, že by ťava mohla voňať - a mlieko má zemitú, komplexnú a mierne kyslú chuť,“ opisuje v texte pre Financial Times novinárka Madison Derbyshirová.
„Počiatočná silná slanosť sa rýchlo rozplynie a ja zabúdam na svoje výhrady,“ dodáva.
V Strednej Ázii, kde žijú nomádski pastieri, sa zvykne ťavie mlieko piť čerstvé či s čajom. Pastieri z neho vyrábajú aj fermentovaný nápoj chal, ale aj stvrdnutý tvaroh.