Kávové zrná sa získavajú z kávovníka. Ide vlastne o semená nachádzajúce sa vnútri plodov.
Z kávovníka arabského sa vyrába Arabica, ktorá tvorí asi 70 percent celkovej spotreby kávy na svete. Okrem neho je známy kávovník robusta.
Arabica obsahuje väčšie množstvo olejov a cukrov, má rôznorodú paletu chutí. Do popredia sa dostávajú ovocné a sladké tóny, textúra a chuť kávy sú jemné a hladké. Robusta je horkejšia, má zemitú chuť a obsahuje aj vyšší podiel kofeínu.
Svetovým lídrom v pestovaní kávovníkov je Brazília. Produkuje až tretinu zo svetovej produkcie kávy, po nej nasledujú Vietnam, Indonézia a Kolumbia.
Prvá úroda kávovníka sa zbiera až po piatich rokoch. V subtropických oblastiach sa káva zbiera raz ročne, v tropických oblastiach s vysokou vlhkosťou dvakrát za rok.
Kvalitná káva má mnoho priaznivých účinkov na ľudské telo. Obsahuje antioxidanty, udržuje zdravú pečeň, pomáha predchádzať cukrovke a podporuje zdravé srdce.
Kvalita kávy nesúvisí len s oblasťou, z ktorej pochádza, ale aj s jej spracovaním. Najdôležitejším faktorom spracovania, ktorý ovplyvňuje jej účinky, chuť aj vôňu je praženie.