SME

Je zlé piť kávu nalačno? Tmavšie pražená neuškodí, ani ak máte citlivý žalúdok

Žalúdok je mimoriadne dobre vybavený na to, aby sa chránil sám.

Ilustračná fotografia.Ilustračná fotografia. (Zdroj: Pixabay)

Text vyšiel pôvodne v denníku The Washington Post.

Je pravda, že je zlé piť kávu na prázdny žalúdok?

U väčšiny ľudí je nepravdepodobné, že by im šálka kávy na prázdny žalúdok mala spôsobiť problémy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ranná káva nalačno však môže zhoršiť príznaky u ľudí s citlivým žalúdkom; u tých, ktorí sú náchylní na gastrointestinálne ochorenia, ako je gastroezofageálny reflux; alebo u tých, ktorí už majú poškodenú žalúdočnú sliznicu. To sú napríklad ľudia s eróziou žalúdka alebo vredmi, uviedla Kim Barrett, profesorka fyziológie a membránovej biológie na Lekárskej fakulte Kalifornskej univerzity v Davise a členka správnej rady Americkej gastroenterologickej asociácie.

SkryťVypnúť reklamu

Do úvahy treba brať aj kofeín. Hladina kortizolu, stresového hormónu, ktorý vyvoláva reakciu „útok alebo útek", je zvyčajne najvyššia ráno a u niektorých ľudí môže kofeín tento účinok zvýšiť.

Kortizol môže tiež zvyšovať hladinu cukru v krvi a kávičkári s cukrovkou by mali pri raňajkách kombinovať bielkoviny so sacharidmi, aby sa vyrovnala hladina cukru v krvi, uviedla Courtney Delpra, registrovaná dietologička Clevelandskej kliniky.

Výskum ukazuje, že káva môže stimulovať tvorbu žalúdočnej kyseliny, ale pre väčšinu ľudí to pravdepodobne nebude problém. Štúdia na osemtisíc zdravých jedincoch nezistila žiadnu významnú súvislosť medzi konzumáciou kávy a štyrmi hlavnými poruchami hornej časti tráviaceho traktu vrátane vredov a refluxných problémov.

SkryťVypnúť reklamu

Pokiaľ ide o žalúdok, ten je „mimoriadne dobre vybavený na to, aby sa chránil sám“, povedala Barrettová.

„Káva pravdepodobne nepoškodí sliznicu žalúdka, pokiaľ nejde o nejaké základné ochorenie,“ dodala.

Od zrnka ku šálke (zdroj: SME/Dominika Colombová)Od zrnka ku šálke (zdroj: SME/Dominika Colombová)

Niekoľko rád

V závislosti od toho, ako sa káva varí a podáva, môžete čiastočne obísť problém kyslosti.

Odborníci odporúčajú:

  • Vyskúšať tmavšie praženie. Takto upravená káva má tendenciu stimulovať menšie vylučovanie žalúdočnej kyseliny.
  • Piť studenú kávu. Zistilo sa, že studená káva má nižšie koncentrácie kyslých zlúčenín ako horúca.
  • Pridávanie mlieka alebo smotany do kávy. Mliečne výrobky môžu pomôcť tlmiť kyselinu v žalúdku.

Každopádne, väčšine ľudí pitie šálky kávy nalačno neuškodí. Dokonca aj ľudia s citlivým žalúdkom môžu znížiť riziko, že z nej budú mať žalúdočné ťažkosti tak, že si uvaria tmavšie praženú kávu alebo do nej pridajú trochu mlieka.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Týždenný podcast o novinkách z vedy.


a 2 ďalší
Ilustračné foto.

Vedci predstavili inovatívny prístup k mužskej antikoncepcii.


SITA 5
Ilustračné foto.

V Číne havaroval model SU7 od Xiaomi.


18
Ilustračné foto.

Zoznam klávesových skratiek pre Word vám uľahčí prácu s textom aj písanie znakov a symbolov.


29
SkryťZatvoriť reklamu