Do vášho jedla sa môžu uvoľňovať miliardy voľným okom neviditeľných plastov, keď ho zohrievate v mikrovlnke v plastovej miske. Platí to aj pre riad, ktorý je predávaný ako bezpečný na použitie v mikrovlnnej rúre.
Uvoľňovanie mikroplastov do jedla a prostredia je vedeckou témou posledných rokov. Vplyv týchto čiastočiek na ľudské telo a zdravie však zatiaľ nie je dostatočne preskúmaný.
O uvoľňovaní mikroplastov v mikrovlnke píšu vedci vo vedeckom časopise Environmental Science & Technology.
V texte sa dozviete:
- aké nádoby vedci skúmali v štúdii,
- koľko častíc mikro- a nanoplastov sa uvoľnilo z nádob,
- ktorým zvieratám objavili prvú chorobu spôsobenú iba plastmi,
- ako mikroplasty vplývali na bunky obličiek.
Vedieť o plaste v jedle
Ak používate mikrovlnku, je pravdepodobné, že do nej vkladáte aj plastové riady. Ak majú označenie vlnoviek, znamená to, že sa v mikrovlnnej rúre nezvlnia ani neroztavia.
V Európskej únii by tiež akýkoľvek riad, ktorý prichádza do styku s jedlom, nemal uvoľňovať do jedla toxické látky ako napríklad bisfenol A (označovaný ako BPA).
O mikroplastoch - plastoch s priemerom menším ako päť milimetrov - však regulácie zatiaľ veľmi nehovoria.
Na americkej univerzite Nebraska-Lincoln robili vedci pokusy s nádobami na detskú výživu, ktoré sú vyrobené z polypropylénu a polyetylénu. Tieto materiály sa bežne používajú aj v Európskej únii. V štúdii však skúmali nádoby predávané na americkom trhu.