V marci tohto roka sa muž snažil rýchlo dostať cez bezpečnostnú kontrolu na letisku. Potreboval stihnúť let z Pittsburghu.
No ako naschvál si Patricka Neveho, amerického spisovateľa a autora podcastov, privolali pracovníci bezpečnosti, aby mohli prehľadať jeho batožinu.
Skrývala sa v nej zaváraninová fľaša s arašidovým maslom. Nešlo o problém pre možné alergie Neveho spolucestujúcich. Nádoba s maslom však mala objem viac ako sto mililitrov.
Zamestnanci letiska Nevemu s poľutovaním oznámili, že na palubu lietadla si nesmie vziať žiadne tekutiny, gély ani aerosóly.

„Chcem, aby ste mi povedali, čo z tých vecí je podľa vás arašidové maslo,“ opisoval neskôr na twitteri Neve svoje počudovanie. Fľašu s pochúťkou, ktorú americký Národný rad pre bezpečnosť v doprave považuje za kvapalinu, mu zhabali a pustili ho do lietadla. Príspevok na sociálnej sieti však mnohých ľudí pohoršil. Za pár dní si ho pozrelo viac ako desať miliónov ľudí.
Mnohí sa dožadovali odpovede na otázku, ako môže byť tuhé arašidové maslo vôbec považované za kvapalinu, keď nemôže vytiecť?
Nie každá tekutina je kvapalina
Úradu pre bezpečnosť dopravy dávajú ohľadom kvapalnosti arašidového masla za pravdu aj vedci.
Najskôr si ozrejmime rozdiel medzi tekutinou a kvapalinou, hoci v hovorovej reči obe slová používame ako synonymá.
Nie každá tekutina je totiž aj kvapalinou.
Téme sa na webe Conversation venoval inžinier skúmajúci tekutiny Ted Heindel.