SME
Streda, 27. september, 2023 | Meniny má Cyprián

Mikrobiológ: Ako správne jesť med? Je zbytočné dávať ho do koláčov či horúceho čaju

Juraj Majtán pôsobí v SAV.

Mikrobiológ Juraj Majtán vedie Laboratórium apidológie a apiterapie. Skúma biologickú aktivitu včelích produktov aj ich medicínske využitie. Vedie tiež Medové laboratórium. (Zdroj: SME/Jozef Jakubčo)

Na Slovensku máme jedných z najlepších výskumníkov medu v Európskej únii. Vedie ich molekulárny biológ JURAJ MAJTÁN.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Spolu s kolegyňami vedkyňami v Ústave molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV) skúmajú vplyv medu na rany a tiež jeho antibakteriálne účinky. "Nemám rád tvrdenia, že s medom a inými včelími produktmi sa dá liečiť úplne všetko," hovorí.

V roku 2018 ste hovorili, že med je šiesta najfalšovanejšia potravina. To stále platí?

Už je tretia.

Prečo sa falšuje med?

Je ho málo, klesá produkcia, ale spotreba rastie. Slovensko nie je vo výrobe sebestačné, preto sa sem dovážajú medy z rôznych krajín aj mimo Únie ako z Argentíny, Uruguaja či z Číny.

Výrobcovia ich môžu aj riediť, a preto je to jedna z najčastejšie falšovaných potravín. Patria medzi ne aj rôzne syry alebo olivový olej, kde sa zvyčajne klame o pôvode.

Ako môžeme v obchode spoznať kvalitný nefalšovaný med?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu