SME
Pondelok, 27. jún, 2022 | Meniny má Ladislav, Ladislava

Mikrobiológ: Ako správne jesť med? Je zbytočné dávať ho do koláčov či horúceho čaju

Juraj Majtán pôsobí v SAV.

Mikrobiológ Juraj Majtán vedie Laboratórium apidológie a apiterapie. Skúma biologickú aktivitu včelích produktov aj ich medicínske využitie. Vedie tiež Medové laboratórium. (Zdroj: SME/Jozef Jakubčo)

Na Slovensku máme jedných z najlepších výskumníkov medu v Európskej únii. Vedie ich molekulárny biológ JURAJ MAJTÁN.

Spolu s kolegyňami vedkyňami v Ústave molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV) skúmajú vplyv medu na rany a tiež jeho antibakteriálne účinky. "Nemám rád tvrdenia, že s medom a inými včelími produktmi sa dá liečiť úplne všetko," hovorí.

V roku 2018 ste hovorili, že med je šiesta najfalšovanejšia potravina. To stále platí?

Už je tretia.

Prečo sa falšuje med?

Je ho málo, klesá produkcia, ale spotreba rastie. Slovensko nie je vo výrobe sebestačné, preto sa sem dovážajú medy z rôznych krajín aj mimo Únie ako z Argentíny, Uruguaja či z Číny.

Výrobcovia ich môžu aj riediť, a preto je to jedna z najčastejšie falšovaných potravín. Patria medzi ne aj rôzne syry alebo olivový olej, kde sa zvyčajne klame o pôvode.

Ako môžeme v obchode spoznať kvalitný nefalšovaný med?

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Keďže pemzu prúdy unášajú na sever, môže zasiahnuť celé japonské pobrežie.

Obyvatelia hlavného mesta boli oficiálne požiadaní, aby šetrili energiou, najmä v pondelok podvečer.


TASR 8 h
Podcast Klik.

Komentovaný prehľad technologických správ.


a 3 ďalší 25. jún
Ilustračná fotografia.

Vedci skúmali rakovinu prsníka.


24. jún
Kapitán Zdeno Chára prvýkrát v drese Bostonu hral hokej bez rukavíc. Obeťou sa stal Čech David Kočí v zápase Boston – Chicago 3:1.

Aj bitky otvárajú cestu do NHL.


24. jún
SkryťZatvoriť reklamu