Mäso zo skúmavky sa čoraz viac začína podobať na svoju reálnu predlohu.

Japonskí vedci vytvorili v laboratóriu mäsové kúsky, ktoré pripomínajú štruktúru skutočného svalu. Doterajšie náhrady sa ponášajú skôr na mleté mäso.
Práve realistická podoba kultivovaného mäsa môže zaujať viac ľudí, ktorí chcú obmedziť konzumáciu bežného mäsa z environmentálnych či etických dôvodov. Kultivované mäso sa totiž pripravuje v laboratóriu a pri jeho produkcii nemusí zomrieť zviera.
O novej technológii tvorby hovädzieho svalového tkaniva píšu japonskí vedci vo vedeckom časopise Science of Food.
Dôveryhodná náhrada
Japonskí vedci dokázali kultivovať bunky tak, že sa usporiadali do dlhých vlákien, podobných tým vo svaloch. Sval pripomínali natoľko, že pri stimulovaní elektrinou, sa bunky stiahli.