Kuracie, bravčové či hovädzie. Vedci dokážu v laboratóriách vypestovať z buniek už takmer akékoľvek mäso.

Teraz sa prvýkrát dostane kultivované či pestované mäso aj na tanier bežných ľudí.
Jeho predaj schválili regulačné úrady v Singapure.
Singapurčania budú môcť okúsiť kuracie kúsky od americkej firmy Eat Just.
Tento krok môže inšpirovať aj iné krajiny a zmeniť mäsiarsky priemysel, keďže kultivované mäso nezaťažuje životné prostredie tak ako bežné.
Kura nezomrelo, krava áno
Pestované mäso je na bunkovej úrovni úplne totožné s bežnými mäsovými výrobkami. V skúmavke vedia vedci pripraviť dokonca aj morské plody.

Na vypestovanie mäsa potrebujú iba zvieracie bunky, ktoré sa dajú odobrať aj zo živého zvieraťa. Netreba teda zvieratá vo veľkom chovať, kŕmiť a najmä zabíjať.
Mäso zo skúmavky využíva iba zlomok pôdy a vody, pri jeho výrobe sa tiež vytvára omnoho menšie množstvo emisií skleníkových plynov. Taktiež neobsahuje patogény či antibiotiká. Zvykne sa preto prezývať aj čisté mäso.
Firma Eat Just používa na výrobu mäsa kuracie bunky. Pestovala ich zatiaľ v 1200 litrových bioreaktoroch v rastovom médiu, čo je akýsi vývar plný živín, vďaka ktorým sa bunky začnú množiť.