SME

Vyvinuli prístroj, ktorý zmeria chrumkavosť čipsov a čokolády

Vynález môžu použiť výrobcovia potravín.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: UNSPLASH/CC)

Chrumkavosť potravín, ako sú čipsy, sušienky či čokoláda, sa dá zmerať.

Odborníci z Mendelovej univerzity v Brne vyvinuli prístroj, ktorý sleduje mieru akustickej odozvy na mechanické narušenie určitých typov potravín.

Vynález si chcú patentovať, informovala škola na svojom webe.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako funguje

"Mieru chrumkavosti testujeme nielen na úrovni bežne počuteľnej, ale aj na výrazne vyšších frekvenciách, ktoré ľudské zmysly dokážu ťažko rozoznať," hovorí Petr Dostál z Ústavu techniky a automobilovej dopravy Agronomickej fakulty Mendelovej univerzity.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Prečo sa pri jedení čipsov nedokážete ovládať? Čítajte 

Princípom funkcie unikátneho prístroja je zosilnenie, prenos a vizualizácia zvuku, ktorý plynie z "deštrukcie" potraviny.

"Naším cieľom je zaistiť grafickú podobu zvukovej aktivity a uložiť ďalšie parametre, ako je maximálna amplitúda zvuku, množstvo akustických udalostí, množstvo akustických prekmitov cez limitnú úroveň, frekvenčný rozsah a podobne. Vďaka záznamu týchto parametrov môžeme následne porovnávať jednotlivé potraviny medzi sebou," opísal Dostál.

Kvalita potravín

Nový prístroj bude možné využiť ako doplnok k štandardným metódam hodnotenia kvality potravín.

Súvisiaci článok Prečo je jedlo v lietadlách hnusné? Čítajte 

"Je to niečo nové, neobvyklé a štandardne sa tento parameter nehodnotí. Prístroj môže byť prínosný najmä pre výrobcov potravín, ktorí potrebujú chrumkavosť sledovať. To sa týka samozrejme tých potravín, kde je chrumkavosť dôležitá, ako sú chipsy, oblátky, sušienky, čokoláda, nachos, ale aj mäsových výrobkov, napríklad párkov a klobás, "uviedol Dostál.

SkryťVypnúť reklamu

Chrumkavosť potravín je daná nielen receptúrou, ale aj ich čerstvosťou.

"S časom sa chrumkavosť mení a výrobca potrebuje poznať rýchlosť zmeny a tiež ovplyvnenie chrumkavosti zmenou receptúry," povedal Dostál.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu