SME

Odpad premieňajú na poklad. Našli nový spôsob výroby grafénu

Využiť sa dá odpad na báze uhlíka.

Záblesk svetla a extrémneho tepla pri novej metóde, ktorá umožňuje z odpadu na báze uhlíka vytvoriť vzácny grafén.Záblesk svetla a extrémneho tepla pri novej metóde, ktorá umožňuje z odpadu na báze uhlíka vytvoriť vzácny grafén. (Zdroj: Jeff Fitlow/Rice University)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

BRATISLAVA. Bánanová šupka môže mať cenu zlata. Z tohto nenápadného odpadu sa totiž dá vyrobiť grafén.

Súvisiaci článok Slováci vyrábajú kvalitný grafén: Vymysleli sme, ako ho neprederaviť Čítajte 

Vedci objavili chemickú metódu, ktorá dokáže odpadky na báze uhlíka premeniť na vzácny a výnimočný materiál.

Proces je veľmi lacný a umožňuje získať veľké množstvá grafénu. Výhoda metódy tak nespočíva iba v odstránení odpadkov.

Najväčším obmedzením materiálu od jeho objavenia totiž je, že sa v súčasnosti nedá efektívne vyrábať vo veľkých množstvách. Ak by sa k nemu dalo dostať ľahším spôsobom, dal by sa používať vo viacerých oblastiach a boli by tak zelenšie.

SkryťVypnúť reklamu

Štúdia zverejnená vo vedeckom časopise Nature naznačuje, ako sa cieľ dá dosiahnuť.

Odpad na poklad

Grafén je jeden z najpevnejších dvojrozmerných materiálov na svete. Tvoria ho atómy uhlíka usporiadané do šesťuholníkov v jednej vrstve.

Súvisiaci článok Špeciálny filter jednoducho premení znečistenú morskú vodu na pitnú Čítajte 

Materiál objavili v roku 2004 a pre zázračné vlastnosti mal zmeniť svet. Problém nastal pri komerčnom využívaní grafénu.

Spôsoby jeho výroby sú veľmi drahé a zároveň nie veľmi praktické. Buď vyprodukujú veľké množstvo nízko kvalitného materiálu, alebo malé množstvo vysoko kvalitného.

Teraz chemici z Ricovej univerzity navrhli metódu, ktorá vytvorí dostatočné množstvo kvalitného grafénu za nižšiu cenu a oveľa rýchlejšie.

"Toto je veľká vec. Plastový odpad je celosvetový problém a ľudia vyhadzujú tridsať až štyridsať percent jedla, pretože sa pokazí," ozrejmuje v tlačovej správe Ricovej univerzity chemik James Tour.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C6H29 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu