BRNO. Až šesťdesiat percent plôch, na ktorých sa na planéte pestuje pšenica, by mohlo do konca storočia čeliť epizódam sucha, ktoré zasiahnu niekoľko produkčných regiónov súčasne.
Vyplýva to z medzinárodnej štúdie, ktorú viedli vedci z Ústavu výskumu globálnej zmeny AV ČR a Mendelovej univerzity v Brne
Ide o variant prognózy, ktorá kalkuluje s tým, že sa nepodarí prijať opatrenia na zmiernenie klimatickej zmeny. Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) navyše očakáva, že do polovice storočia vzrastie dopyt po obilninách s ohľadom na rast populácie o 43 percent, prevažne v rozvojových krajinách.
Šok pre produkciu
Pšenica je kľúčovou zložkou mnohých denne konzumovaných potravín. Vyrába sa z nej chlieb, rezance a iné cereálne produkty. Táto významná plodina tvorí až pätinu ľuďmi prijatých kalórii celosvetovo, píše FAO.
Vedci v štúdii, ktorú zverejnili v časopise Science Advances, analyzovali 27 klimatických modelov. Každý mal tri scenáre, čo je zvyčajne mierny, priemerný a tvrdý vzhľadom na nárast emisií, a teda aj na následné otepľovanie planéty.

Suchá, ktoré sa v štúdii objavujú, by boli šokom pre svetovú potravinovú produkciu.
"Ak suchu čelila v danom čase len jedna krajina alebo produkčný región, darilo sa negatívny vplyv zvyčajne kompenzovať produkciou z iných regiónov. Ak však bude postihnutých viac regiónov súčasne, a naša štúdia jasne hovorí, že to reálne hrozí, veľmi pravdepodobne dôjde k negatívnemu ovplyvneniu globálnej produkcie," uviedol Trnka.
"Nedávne skúsenosti ukazujú, že ak k takejto epizóde dôjde a sú zvolené nevhodné opatrenia obmedzujúce obchod, napríklad plošné zákazy vývozu, môže sa také sucho podstatne podpísať aj na cenách potravín a v niektorých obzvlášť citlivých regiónoch výrazne zhoršiť potravinovú situáciu."
Zasiahne svetový trh
V rokoch 2006 až 2016 bola takmer súčasne zasiahnutá až tretina produkčnej plochy desiatich hlavných vývozcov v rozmedzí troch za sebou nasledujúcich rokoch. V rokoch 2011 až 2013 to viedlo k nárastu cien až o dve tretiny v porovnaní s hladinou pred rokom 2005.
Riziko, že svetový trh zasiahne sucho vo viacerých produkčných oblastiach, môže byť ku koncu storočia až štyrikrát vyššie, než je v súčasnosti.
Štúdia uvádza, že za súčasnej klímy môže byť epizódou sucha, ktorá dramaticky zníži produkciu pšenice, ovplyvnených až pätnásť percent terajších produkčných regiónov počas troch za sebou nasledujúcich rokov.
Aj keď sa podarí naplniť ciele parížskej dohody a globálne otepľovanie nepresiahne dva stupne nad úroveň pred industrializáciou, je pravdepodobné že sucho rovnakých parametrov bude postihovať tretinu všetkých súčasných oblastí, kde sa pšenica pestuje.