SME

Keď dochádza dych. Čo sa deje s telom na Mount Evereste?

Tento rok bol na vrchu tragický.

Pohľad na Mount Everest zo základného tábora na tibetskej strane.Pohľad na Mount Everest zo základného tábora na tibetskej strane. (Zdroj: flickr/cc/Jody McIntyre)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najvyšší vrch sveta Mount Everest (8 848 metrov nad morom) každoročne láka stovky horolezcov. Sezóna, počas ktorej sa lezci môžu vydať na vrchol, trvá len niekoľko mesiacov a končí sa na konci mája.

Súvisiaci článok Výstup na Everest: Biznis za milióny, riziko aj trofej pre lezcov Čítajte 

Tá tohtoročná bola tragická – na Evereste vyhaslo jedenásť životov.

Keďže podľa cisára Vespaziána peniaze nesmrdia a nepálska ekonomika významnou mierou závisí od turizmu, vláda tejto himalájskej krajiny vydala na jarnú sezónu až 381 povolení na výstup na Mount Everest, pričom ďalších 140 horolezcov získalo povolenie z tibetskej, teda zo severnej strany.

SkryťVypnúť reklamu

Chudobný Nepál získal len na povoleniach na Everest takmer štyri milióny dolárov, k čomu treba ešte prirátať rôzne povinné poplatky, a tak sa podľa štýlu expedície náklady v priemere šplhajú pri výstupe z južnej strany na viac ako 40-tisíc dolárov.

Len pre zaujímavosť – jedna kyslíková fľaša stojí 500 dolárov, na jedného horolezca sa odporúča šesť fliaš.

Zóna smrti

Práve problémy s kyslíkom sa podľa odborníkov podpísali pod viaceré tohtoročné úmrtia na Evereste.

Súvisiaci článok Everest bude ešte ťažší. Čakanie v zápche môže horolezcov stáť život Čítajte 

Záverečný útok na vrchol totiž ovplyvňuje počasie, a tak veľké množstvo horolezcov a krátke časové úseky vhodné na výstup spôsobili, že v takzvanej zóne smrti, ktorá sa začína vo výške nad 7 900 metrov nad morom, vznikali doslova ľudské zápchy.

Najhoršie na tom bolo, že lezci museli čakať pod vrcholom niekoľko hodín, kde sa im zákonite začali míňať zásoby kyslíka vo fľašiach a zvyšovalo sa riziko vyčerpania.

SkryťVypnúť reklamu

Aklimatizácia tu v podstate nie je možná, a tak telo začína požierať samo seba, najmä svalové tkanivo, len aby získalo potrebnú energiu. V tele dochádza k mnohým zmenám, ktoré umožňujú organizmu pracovať so zníženým obsahom kyslíka.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C634P na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu