Vedci izolovali gén pre prijímanie živín koreňmi rastlín

Zürich 28. jnuára (TASR) - Všetky živé organizmy potrebujú na svoju existenciu živiny. Človek ich prijíma potravou, rastliny čerpajú svoje dávky cez ...

Zürich 28. jnuára (TASR) - Všetky živé organizmy potrebujú na svoju existenciu živiny. Človek ich prijíma potravou, rastliny čerpajú svoje dávky cez korene z pôdy a vody.

Rastliny to dokážu vďaka tomu, že veľmi dávno - pred asi 700 až 460 miliónmi rokov - sa naučili spolupracovať s pôdnymi mikroorganizmami a hubami, ktoré tieto živiny absorbujú, premenia a dopravia ich ku koreňom. Títo pomocníci zasa profitujú z cukrov (uhľohydrátov), ktoré rastliny produkujú v rámci fotosyntézy.

Predpokladá sa, že rastliny sa pri obsadzovaní súše tiež naučili zanechávať akúsi "sladkú pachovú stopu", ktorá takéto mikroorganizmy priťahuje, takže sa usídlia priamo na koreňoch a v ich okolí. Takáto symbióza, zvaná aj mykoríza, sa vyvinula u viac ako 80 percent suchozemských rastlín.

Biológom vysokej školy technickej v Zürichu (ETHZ) sa konečne podarilo nájsť v koreňoch rastlín gén, ktorý zodpovedá za časť príjmu živín od húb.

Gén s označením StPT3 produkuje a riadi proteín, ktorý umožňuje prechod fosfátov z húb do koreňov rastlín. Najvyššiu aktivitu génu zaznamenali vedci v koreňových bunkách s bohato rozvetvenými preliačinami hubových vlákien. Pracovná skupina Marcela Buchera hľadala tento gén v arábovke a paradajkách, ale úspešná bola až u zemiakov.

Objav génu StPT3 pomôže biológom a poľnohospodárom, ktorí chcú vypestovať "superrastliny" odolné voči škodcom. Dekontaminovali by pôdu alebo by dokázali rásť v suchom sužovaných oblastiach tretieho sveta, či raz dokonca na cudzích planétach.

Molekulárny základ symbiózy medzi rastlinami a hubami je stále obostretý mnohými záhadami. Poznanie fungovania génu StPT3 by mohlo zásadne zmeniť kvalitu a kvantitu prijímania živín rastlinami.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zálohovanie PET fliaš je bližšie. Na aké prekážky naráža?

Zálohovaním sa vyzbiera 90 percent fliaš.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Slovensko vo finále MS vo futbale? Nie je to utópia

Slovenský futbal môže siahať na vrchol.

KOMENTÁR ONDREJA PODSTUPKU

Pomôžme ministrovi spraviť drahé a bolestivé rozhodnutie

Zálohovanie PET fliaš je dobrý a bolestivý nápad.

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

O všetkom vedela vopred.

Neprehliadnite tiež

PODCAST ZOOM

Zoom: Vedci zistili, prečo je Urán taký čudný

Urán má za sebou obrovskú vesmírnu zrážku.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 797
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 610
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 420
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 083
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 980
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 600
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 787
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 204
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 057
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 710