Vedci izolovali gén pre prijímanie živín koreňmi rastlín

Zürich 28. jnuára (TASR) - Všetky živé organizmy potrebujú na svoju existenciu živiny. Človek ich prijíma potravou, rastliny čerpajú svoje dávky cez ...

Zürich 28. jnuára (TASR) - Všetky živé organizmy potrebujú na svoju existenciu živiny. Človek ich prijíma potravou, rastliny čerpajú svoje dávky cez korene z pôdy a vody.

Rastliny to dokážu vďaka tomu, že veľmi dávno - pred asi 700 až 460 miliónmi rokov - sa naučili spolupracovať s pôdnymi mikroorganizmami a hubami, ktoré tieto živiny absorbujú, premenia a dopravia ich ku koreňom. Títo pomocníci zasa profitujú z cukrov (uhľohydrátov), ktoré rastliny produkujú v rámci fotosyntézy.

Predpokladá sa, že rastliny sa pri obsadzovaní súše tiež naučili zanechávať akúsi "sladkú pachovú stopu", ktorá takéto mikroorganizmy priťahuje, takže sa usídlia priamo na koreňoch a v ich okolí. Takáto symbióza, zvaná aj mykoríza, sa vyvinula u viac ako 80 percent suchozemských rastlín.

Biológom vysokej školy technickej v Zürichu (ETHZ) sa konečne podarilo nájsť v koreňoch rastlín gén, ktorý zodpovedá za časť príjmu živín od húb.

Gén s označením StPT3 produkuje a riadi proteín, ktorý umožňuje prechod fosfátov z húb do koreňov rastlín. Najvyššiu aktivitu génu zaznamenali vedci v koreňových bunkách s bohato rozvetvenými preliačinami hubových vlákien. Pracovná skupina Marcela Buchera hľadala tento gén v arábovke a paradajkách, ale úspešná bola až u zemiakov.

Objav génu StPT3 pomôže biológom a poľnohospodárom, ktorí chcú vypestovať "superrastliny" odolné voči škodcom. Dekontaminovali by pôdu alebo by dokázali rásť v suchom sužovaných oblastiach tretieho sveta, či raz dokonca na cudzích planétach.

Molekulárny základ symbiózy medzi rastlinami a hubami je stále obostretý mnohými záhadami. Poznanie fungovania génu StPT3 by mohlo zásadne zmeniť kvalitu a kvantitu prijímania živín rastlinami.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Privatbanka bola pre Kočnera kľúčová, bola pri Bonaparte aj pri Technopole

Obchodoval aj s ďalšími, od Tatra banky kúpil pohľadávky.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kočnerova minulosť nenecháva veľa pochybností

Čo majú spoločné Kočnerove kauzy?

Komentár Zuzany Kepplovej

Bez základnej spravodlivosti politický život len predstierame

Zažívame nebezpečné časy, keď sa priam objedáme prísľubmi spravodlivosti.

Neprehliadnite tiež

Podcast Zoom

Zoom: Objavil veci, ktoré dnes považujeme za banality

Pripomíname si Gustava Roberta Kirchhoffa.

Svetový summit robotiky v Japonsku sa zameriava na spolužitie ľudí a robotov

Návštevníci si môžu prehliadnuť najnovšie robotické technológie.

Rusko obnoví štarty rakiet Sojuz zrejme na budúci týždeň

Krajina pozastavila z kozmodrómu Bajkonur všetky pilotované lety.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 20 958
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 914
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 420
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 303
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 551
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 913
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 720
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 900
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 525