SME
Utorok, 3. august, 2021 | Meniny má JergušKrížovkyKrížovky

Všetko je v ruke. Vedci zistili, ako pripraviť najlepšie palacinky

Štúdia začala problémom v kuchyni.

Fyzici skúmajúci dynamiku tekutín zisťovali, ako pripraviť čo najlepšie palacinky.Fyzici skúmajúci dynamiku tekutín zisťovali, ako pripraviť čo najlepšie palacinky. (Zdroj: PIXABAY CC)

BRATISLAVA. Keď si francúzsky fyzik Mathieu Sellier chcel pripraviť tenké a hladké palacinky crêpe, mal smolu. Nech robil, čo robil, všetky mu vyšli zle.

Ako mu pripomenula manželka, skúma dynamiku tekutín a kto iný, ak už nie on, by mal prísť na to, ako spraviť dokonalé palacinky.

Spolu s kolegom výzvu prijali a vytvorili špeciálny matematický model. Podľa štúdie, ktorú zverejnili v časopise Physical Review Fluids, je všetko v správnom pohybe ruky.

Ako efektívne hýbať rukou

Štúdia sa snaží zodpovedať otázku, aká je optimálna mechanika pohybu, aby sa tekutá vrstva na povrchu rozptýlila jednoliato?

Skryť Vypnúť reklamu

Inými slovami, ako dosiahnuť, aby pripravovaná palacinka bola tenká, bez zbytočných dier a rovnomerne upečená?

Prečítajte si tiež: Objavili najstarší chlieb na svete. Jeho recept má štyri prísady Čítajte 

Problém totiž je, že akonáhle cesto začne na panvici pod vplyvom tepla tuhnúť, tým ťažšie je ho rovnomerne umiestniť.

Fyzici preto vytvorili počítačový model, ktorý mal problém rozlúštiť.

Simulácia zahŕňala všetko od natočenia panvice, teploty, či meniacej sa hrúbky cesta počas pečenia. Výsledkom bol podobný postup, ako sa používa už dnes. Ale oveľa efektívnejší.

Cieľom totiž bolo nájsť také pohyby rukou, ktoré by čo najviac zachovali jednoliatosť palacinky, ale zároveň aj čo najviac znížili potrebnú námahu na otáčanie panvice.

Príprava najlepších palaciniek

Akonáhle na panvicu rozlejete cesto, rýchlo a prudko ju skloňte nadol, čím sa cesto dostane na okraj.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Paleo a raw, nezmysly aj fakty. Čo je pravda na populárnych nutričných mýtoch Čítajte 

Kruhovým pohybom zápästia následne otočte panvicu raz tak, aby sa cesto rovnomerne roztieklo. Dôležité však je, aby ste pri otáčaní postupne zmenšovali nielen rýchlosť pohybu, ale aj sklon panvice, až kým ju postupne vyrovnáte.

Cesto by malo byť rovnomerne rozložené po celom povrchu.

Voilá, najlepšie palacinky, aké podľa vedy môžete mať.

Podľa oboch fyzikov sa týmto spôsobom jednoliatosť palaciniek zlepší až o 83 percent. Podotýkajú však, že na prípravu pochúťky nie je postup nevyhnutný.

DOI: 10.1103/PhysRevFluids.4.064802

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovory ZKH: Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Nicholsonová odchod z SaS neľutuje.


a 1 ďalší 23 h
Minister financií Igor Matovič.

Aj o zábave treba niečo vedieť, než sa do toho pustíte.


Ján Füle 2 h
Napadnutá loď sa plaví pod libérijskou vlajkou.

Súboj Iránu s Izraelom sa čoraz častejšie odohráva na mori.


22 h

Neprehliadnite tiež

Biela časť na zábere je polárna čiapka na juhu Marsu. Tvorí ju zmrazená voda a oxid uhličitý.

Objav jazera hlásili v roku 2018.


22 h
Dvojica ruských kozmonautov Oleg Novickij a Piotr Dubrov, ktorí uskutočnili v stredu 2. júna 2021 výstup do voľného vesmíru z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Výstup súvisel s prípravou na príchod nového ruského modulu.

Prevádzku ruského segmentu na ISS chce Rusko ukončiť v roku 2028.


TASR 31. júl