Jeruzalem 27. januára (TASR) - Milovníci masla a smotany môžu odteraz konzumovať svoje kalorické pochúťky bez akéhokoľvek pocitu viny, tvrdia izraelskí vedci. V tele maškrtníkov totiž bude prebiehať prospešný chemický proces, ktorý im odstráni z tela prebytočný cholesterol.
Profesor Nissim Garti, chemik z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme, vytvoril takzvané nano-transportéry, ktoré dodávajú krvnému obehu špecifické výživné látky a brzdia dodávku iných molekúl, ako je napríklad nežiaduci cholesterol.
"Môžem ich použiť buď na zrýchlenie prenosu určitých molekúl alebo na spomalenie transportu iných molekúl," povedal o svojom vynáleze profesor Garti.
Jeho nano-transportéry slúžia na prenos fytosterolov namiesto cholesterolu do krvného obehu. Fytosteroly sú rastlinné tuky, ktoré významnou mierou pomáhajú práve pri boji s nadbytočným cholesterolom. Cholesterol sa potom dostáva z tela prostredníctvom tráviaceho systému a fytosteroly, ktoré telo nedokáže zužitkovať, sa z tela jednoducho vylúčia.
"Výsledkom procesu je, že po niekoľkých týždňoch užívania týchto nových transportérov sa celková hladina cholesterolu v krvi zníži o 15-30 percent, v závislosti od dennej dávky," dodáva Garti.
Nano-transportéry, ktorých zloženie profesor Garti navrhuje pre každého jednotlivca individuálne, majú rozmery asi päť až 15 nanometrov a vyrábajú sa z vody, oleja, alkoholu a emulgátora.