SME
Piatok, 19. júl, 2019 | Meniny má Dušana
INZERCIA

Prečo sa vekom menia chute? Kozí syr nám zachutí až pred tridsiatkou

Naše chute sú ako počasie. Neustále sa menia.

Malé deti sú plné kontrastov. Mnohí dospelí nechápu, ako im môžu chutiť extra sladké cukrovinky a prečo ich striasa pri horkej čokoláde plnej kakaa.

Dokonalá chuť jednoducho neexistuje. Napriek tomu sa dajú vybrať chute, ktoré sú nám najpríjemnejšie v detstve, v puberte či dospelosti. Napríklad cesnak nám zachutí v devätnástich a kozí syr až o deväť rokov neskôr. Prečo je to tak?

Na život stačí pár chutí

Jazykom dokážeme rozoznať päť základných chutí, no do začiatku 20. storočia boli iba štyri. K sladkej, slanej, kyslej a horkej sa pridala umami. Je podobná slanej a vnímame ju hlavne pri konzumácii potravín bohatých na bielkoviny.

Novorodenci však rozoznávajú z tejto pätice len sladkú a horkú. Ďalšie chute sa aktivujú až neskôr, keď sa spestrí strava a prenikne aj do materského mlieka.

Jedna vec však funguje presne naopak. Nepribúda, ale vytráca sa. Kým dospelí majú okolo 10-tisíc chuťových receptorov, na detskom jazyku je ich trikrát toľko. Vysvetľuje to, prečo vnímajú každú chuť intenzívnejšie.

Horká chuť je v ich ústach horkejšia, kyslá kyslejšia a čili ich páli niekoľkonásobne viac.

Na niektoré chute musíme vyzrieť

Horká chuť nás v detstve desí, v dospelosti však prináša pôžitok. Môžeme si to všimnúť pri jedle, pive aj čokoláde, keď namiesto mliečnej dáme prednosť horkej.

„Výskumy ukazujú, že s rastúcim vekom ľudia uprednostňujú tmavé varianty čokolád,“ pritakáva manažérka marketingu čokolád Milka Lenka Čermáková.

Dôvodom je to, že tak, ako iné bunky tela, aj chuťové poháriky sa opotrebovávajú a prestávajú byť tak citlivé ako v mladosti. Vekom sa mení fyziológia tela a klesá počet čuchových aj chuťových receptorov.

Rovnako ako všetky ostatné bunky v tele, aj chuťové odumrú zhruba každých dvadsať dní a okamžite ich nahradia ďalšie. Po štyridsiatom roku života sa však obvykle začne zmenšovať počet nových buniek. Človek začne chute posudzovať inak a aj intenzívnejšie chute v ňom môžu vyvolávať príjemné pocity.

Dobrým príkladom je práve horká chuť, ktorá je na rozoznanie najjednoduchšia a stačí jej najmenej.

Vlastný rebríček výživných chutí

Každý človek je vo vnímaní chutí jedinečný. Hoci sa dokážeme zhodnúť v ich základnom rozpoznávaní, o príťažlivosti rozhoduje niečo celkom iné.

„Dôvodom rozdielnych sympatií k chutiam nie je len fyzikálna zmena, ale aj naše učenie sa o chutiach,“ uvádza profesor Russell Keast z Deakin University v Austrálii vo výskume, v ktorom sa venoval zmenám chutí počas života človeka.

„Živiny v potravinách dokážu ovplyvniť váš systém sympatií. Ak telu poskytujú energiu a pozitívne účinky, mozog si jedlo a chuť zapamätá ako príjemné,“ pokračuje.

Môže však nastať aj opačný efekt. Ak napríklad niečo preženiete a prejete sa, už samotná myšlienka na chuť istého jedla vyvolá odmietavé reakcie.

Chute sa menia neustále nielen na základe fyziologických zmien, ale aj poznania. Veľmi záleží, čo si s chuťou spojíte. Preto sa aj z obľúbenej chute môže razom stať tá najnechutnejšia.

Horká je dobrá a zdravá

Hoci horké veci deťom nechutia, pre dospelých sú vďaka menšej citlivosti jazyka príjemné. Navyše čím lákavejšia nám príde horká chuť, tým väčšie účinky prináša. Typickým príkladom je kakao.

Má veľa priaznivých účinkov, keď výrazne stimuluje nervový systém a obsahuje aj látku epikatechín, ktorá rozširuje cievy. Vďaka tomu napomáha v boji proti civilizačným kardiovaskulárnym ochoreniam.

Okrem toho má kakao vysoký obsah minerálov, vitamínov a antioxidantov a je dobrým zdrojom horčíka a organickej síry. Zároveň obsahuje anandamid spojený s pocitmi uvoľnenia a arginín považovaný za prírodnú viagru.

Keďže je samotné kakao výrazne horké, kombinuje sa s jemnejšími látkami. V prípade čokolády je rozhodujúce, aký podiel kakaa v nej zostane.

Na dosiahnutie čo najlepších zdravotných účinkov je dobré vyberať čokoládu s vyšším obsahom kakaa a nižším obsahom cukru, čo kombinuje aj nová Milka Dark Milk. Mliečnu čokoládu s vyšším, štyridsaťpercentným obsahom kakaa, vytvorila na úkor cukru, ktorého podiel je v nej znížený.

„Takáto čokoláda dokáže uspokojiť ľudí, ktorí chcú konzumovať viac kakaa a poteší aj tých, ktorí nemajú radi sladkú chuť, no chcú si vychutnať lahodnú čokoládu. Má tuhšiu konzistenciu a pozvoľna sa rozpúšťa na jazyku,“ hovorí junior brand manager spoločnosti Mondelez Jakub Barvínek.

Pomer kakaa v Milke DarkMilk je dostatočný na to, aby bola chuť na strane lahodnej horkosti a pritom zostala stále príjemná. Čokoláda tak vyhovie ľuďom, ktorí nemajú chuť na extra sladkú čokoládu, no stále si chcú užiť príjemný zážitok z kakaovej chuti na podnebí.

Tento článok vám prináša Milka.

Pravidlá spolupráce medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť v tomto odkaze.

Advertisement

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy kde v lete ušetrite najviac a čo si určite nenechajte újsť
  2. Oslava 50. výročia pristátia na Mesiaci aj v Kine Lumiére
  3. Dovolenka na Malorke: Tipy na hotely pre rodiny s deťmi
  4. Už to na vás niekedy padalo?
  5. Príbeh Maťa Homolu: Od malička srdcom pretekár
  6. Najefektívnejšie vám hladinu železa v tele doplní hémové železo
  7. Dvanásť zaujímavých výletov na spestrenie dovolenky v Turecku
  8. Tohtoročná Pohoda bude BEZ starostí
  9. Výnimočná učiteľka z Ružomberka
  10. Tipy, ako si vybrať najlepší televízor a ušetriť až 1960 €
  1. Oslava 50. výročia pristátia na Mesiaci aj v Kine Lumiére
  2. Dovolenka na Malorke: Tipy na hotely pre rodiny s deťmi
  3. Buďte na cestách v bezpečí pomocou kamery Mio MiVue 751 !
  4. Elektromobily kúpime lacnejšie. Na cestách bude viac ekovozidiel
  5. Tipy kde v lete ušetrite najviac a čo si určite nenechajte újsť
  6. Oslava 50. výročia pristátia na Mesiaci aj v Košiciach
  7. Už to na vás niekedy padalo?
  8. Príbeh Maťa Homolu: Od malička srdcom pretekár
  9. 15. ročník letnej školy pre študentov z TEC Monterrey, Mexiko
  10. Najefektívnejšie vám hladinu železa v tele doplní hémové železo
  1. Sporením sa oberáte o peniaze. Najmä v týchto štyroch prípadoch 17 158
  2. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Bulharsku 9 599
  3. Dvanásť zaujímavých výletov na spestrenie dovolenky v Turecku 8 893
  4. Výnimočná učiteľka z Ružomberka 7 509
  5. Rezervujte si last minute dovolenku so zľavou až do 70% 6 207
  6. Najefektívnejšie vám hladinu železa v tele doplní hémové železo 5 795
  7. Tipy, ako si vybrať najlepší televízor a ušetriť až 1960 € 4 789
  8. Elektromobily kúpime lacnejšie. Na cestách bude viac ekovozidiel 4 436
  9. Koľko stojí najlacnejší elektromobil? Cena vás poteší 4 088
  10. Dovolenka na Malorke: Tipy na hotely pre rodiny s deťmi 3 492

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Ivan Mikloš

Privatizácia má zlú povesť. Toto sú fakty (píše Ivan Mikloš)

V skorumpovaných krajinách sú štátne podniky jedným z najväčších zdrojov korupcie.

Ilustračné foto
Pozinkovacia linka v košickom U.S. Steel.
AUTORSKÁ STRANA MICHALA HAVRANA

Da Vinci nebol mimozemšťan (píše Michal Havran)

Do rodiska renesancie to máme osem hodín autom.

Posledná večera Leonarda da Vinci.
Komentár Zuzany Kepplovej

Danko nevie o hrdosti nič

Keď vyvážame bravčové, nepoznáme brata.

Zuzana Kepplová

Neprehliadnite tiež

Ian Raphael si trénuje techniky zbierania dát.
Ilustračné foto - štart rakety Falcon 9.
50. výročie Apollo 11

Mali by sme sa vrátiť na Mesiac? Odpovedajú slovenskí vedci

Čo si myslia vedci zo Slovenska.

Druhý astronaut z misie Apollo 11 Buzz Aldrin na povrchu Mesiaca.
Prirodzený les si dokáže udržať výrazne nižšiu teplotu než má jeho okolie.