Tokio 24. januára (TASR) - Na svete je zdravšia alternatíva bravčového mäsa, ktorá milovníkom mäsitých pokrmov možno jedného dňa pomôže prestať sa báť svojho príliš vysokého príjmu tukov. Japonskí vedci oznámili, že začali vyrábať takzvané "zdravé bravčové" - konkrétne chovajú ošípané, do ktorých implantovali gény špenátu.
"Toto je v celosvetovom meradle prvý úspešný chov cicavcov s rastlinnými génmi," hovorí vedúci výskumného tímu Akira Iritani, profesor genetického inžinierstva na Univerzite Kinki na západe Japonska.
Do oplodneného vajíčka ošípanej genetici implantovali gény špenátu a vajíčko vložili späť do samice. U takto geneticky upravených ošípaných, z ktorých prvá sa narodila už pred tri a pol rokom, zatiaľ nezaznamenali žiadne zdravotné problémy.
Podľa profesora Iritaniho bude mäso z takýchto zvierat oveľa "zdravšie" než normálne bravčové, hoci je ešte priskoro hovoriť, či bude rovnako zdravé ako špenát.